2 Октомври, 2019 16:55 13 523 19

Методи Лалов: Статуквото решава задкулисно, като в ЦУМ. Срещу това ще се боря

  • методи лалов-
  • общински съветник-
  • сос-
  • местни избори

Битката между тях е фасадна и формална, заяви бившият председател на Софийски районен съд

Методи Лалов: Статуквото решава задкулисно, като в ЦУМ. Срещу това ще се боря - 1
Методи Лалов

Чувствам се добре в среда, в която мога да се боря за правата на гражданите и за справедливост в обществото, сред хора, които са съмишленици. Не ми беше никак лесно да направя този избор. 16 години бях съдия - това е професия, която съм избрал съзнателно и упражнявах с любов и на добро ниво с оглед условията, в които работехме в Софийски районен съд (СРС). Но това е единственият начин да участвам в политическа промяна, която е необходима, за да бъдат направени реформите, които партиите на статуквото отказват да направят. Това каза в студиото на ФАКТИ бившият съдия от СРС Методи Лалов във връзка с напускането му на съдебната система и кандидатирането му за общински съветник.

"Като съдия имах възможност да посочвам недъзите на съдебната система отвътре, да предлагам решения за съдебната реформа, но само толкова, можех само да говоря. Смятам, че без личен пример, който да включва и някаква саможертва, каквато е и тази да напусна сигурна работа, която обичам, няма да се случат промените. Мисля, че с експертизата, която имам, с познаването на проблемите от съдебната система, мога да бъда полезен за бъдещото им разрешаване.

Като възможности и реални инструменти за промяна, съдиите нямат такава. Това е власт, която няма за цел да изменя законите, това е властта на правоприлагането. За съжаление, последните десетилетия законодателството все повече бива изпразвано от справедливост, законите стават не инструмент на правото, а инструмент на лобистки и задкулисни интереси. Срещу това ще се боря, категоричен съм и ще видите, че в следващите години с хората около мен ще донесем тази промяна", заяви Лалов.

"На въпрос защо е избрал "Демократична България" при влизането си в политика, той отговори:
Това формирование правеше най-ясна заявка за съдебна реформа, за ценността и важността на такава реформа, това е важна тема за един магистрат. Нямаше как да се присъединя към някоя от партиите на статуквото, срещу които съм бил критик, т.к. те са основните виновници за това десетилетия наред да се движим в грешна посока."

"Партиите на статуквото отдавна ни убеждават, че нищо по-добро не може да бъде направено и трябва да сме благодарни, а това, което всъщност получаваме са трохи от това, което плащаме с данъците си, с европейската солидарност. И най-важното, каквото и да бъде направено, ако институциите биват разграждани, биват овладявани от хора непочтени, служещи не на обществени интереси и закона, а на задкулисни играчи, каквото правят ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, "Атака" и сателитите около тях, нищичко не се променя. Крайно време е да се смени моделът на управление, който гражданите макар и с въпросителна наричат "КОЙ".

Не "КОЙ", ние трябва да управляваме - гражданите, и да излъчим политическа сила, която разбира участието си във властта като отговорност, а не като възможност за усвояване на публични средства от тесен кръг хора", коментира Методи Лалов.

"Всъщност проблемите на правосъдието и на столична община са изключително близки. Правосъдието трябва да осигури законността, да каже кой е сгрешил - умишлено или не, да наложи съответни санкции, когато се налага. Столична община е само една част от България, в която всички проблеми на обществото се проявяват в не по-малка степен.

Виждате какво се случва - непрозрачно управление, огромни средства, които се харчат, а резултатите са трагични. Когато излезе всеки от нас от сградата, в която живее, какво вижда: разбити тротоари, паркирани автомобили върху зелени площи, сблъскваме се с избора дали да използваме обществения транспорт, който не е достатъчно бърз и комфортен, разбити улици, ремонти, за които сме чакали с години да се случат и месеци, след като са се случили, започва ремонт на ремонта, в общинска институция ни чакат опашки да подадем документ, вместо да направим това от дома си по ел. път, няма реална информация дали въздухът е замърсен, а ние виждаме, че е.

Партиите на статуквото гласуват заедно по важните въпроси. Пред обществото се проявява една битка между тях, но това е само фасадно, формално. Всъщност задкулисно, както видяхме в ЦУМ, се срещат тези, които решават. Срещу това ще се борим", коментира той.

Целия разговор с Методи Лалов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостенка

    25 11 Отговор
    Бориш се за кокала.
  • 2 Тропчо

    17 10 Отговор
    ПОРЕДНИЯ БО.ЕЦ ЗА ПРАВДА САМО ТЕВ НЕ БЯХМЕ ВИЖДАЛИ

    Коментиран от #3

  • 3 Наблюдател

    10 9 Отговор

    До коментар #2 от "Тропчо":

    Имам едни излишни 20ст. ,да Ви ги изпратя?!
  • 4 Иво

    16 10 Отговор
    Айдеее , поредният ,, борец - пехливанин " се пръкна! Пак гръмки слова, гнусни ЛЪЖИ - всичко за народа, за обикновения гражданин ... Дайте да дадем/гласуваме другари , па после ще видим. Примери - мнооого - Царя с неговите 800 и нещо дни, Барекофф, Нинова, Манолова, Йончева....списъка е дълъг, мнооого дълъг, съдийче !Теб само не те бяхме чували - до сега!
  • 5 Еволюция

    11 4 Отговор
    Е нали те направиха реформата на ВСС , а и от 30 години все те правят рефорните в съдебната система и накрая се борят срещу статуквото на това което сами са предложили и създали.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ветеринар

    4 0 Отговор
    ДОБРОВОЛЦИТЕ ЗА ВЛАСТТА СА ЯСНИ.
    НЕ ЩЕМЕ ПАРТИИ БОКЛУЦИ.
    ДАЙТЕ НИ МЛАДИ НАДЪХАНИ И НЕПОРОЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ.
    ТЕ ДА СИ ГРАДЯТ БЪДЕЩЕТО, А НИЕ ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИМ.
  • 8 Алекс

    9 1 Отговор
    Само АК 47 оправя нещата!!!!!
  • 9 Мишо

    18 3 Отговор
    Не знам дали знаете какво представлява тоя новоизлюпен борец - протеже на Владимира Янева, бишата шефка на СГС, станал председател благодарение на обяди с бившия шеф на ВАС Георги Колев и ест с #кой, както сам си призна. Изпълнител на най гнусните поръчки на мафията и когато се скара с благодетелите си за пари и влияние, изведнъж стана борец с лошите. Припознаването и повтарянето на общи, макар и правдиви каузи, без да вярваш в тях и да си част от тях, те прави евтин популист, нищо повече. Тия не ни го пробутвайте, същите са като тези, срещу които уж се бори. Жалко, че ДБ се опозираха с тоя, закопаха се окончателно.

    Коментиран от #16

  • 10 Селския бик

    12 2 Отговор
    Кой е па тоя бре?!Фанал ме е за мющерия!От къдя на къдя бре?
    Тоя не беше ли дето направи чалга клуб в районния съд МАЛЕ-МАЛЕ?!
  • 11 Кланкланнедоклан

    13 2 Отговор
    Като го гледам как се е наклал,каква гуша е отпрала-тая шия не е от туршия!!!Интригант и некадърник-като искаш да променяш нещо що хвърли кърпата?
  • 12 ПИНОЧЕТ

    9 2 Отговор
    Браво Методийййййййййй , ..............браво Ляльов..............поредния демагог !!!!!!!!!!!!
  • 13 цвцв

    3 0 Отговор
    дърти борци оставете младите да се борят,вие се борите за заплата и пенсия
  • 14 ЗАКОННОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ

    1 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МАФИЯТА И САМО НОВИ ХОРА МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА , АКО НА ВСЕКИ НОВ ГЛЕДАМЕ С НЕДОВЕРИЕ , ЩЕ СИ ЖИВЕЕМ В БЛАТОТО БЪЛГАРСКО ЗА СМЯХ НА ЦЯЛА ЕВРОПА И ЦЯЛ СВЯТ! НОВИТЕ ХОРА СА МАЛКО И ТЯХ АКО ОТРЕЖЕМ ИЗНАЧАЛО - ГОРКО НИ! ДА БЪЛГАРИЯ Е ПАРТИЯ НЕ УЧАСТВАЛА ВЪВ ВЛАСТТА И С ИСТИНСКИ ХРИСТИЯНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ , ЗА НЕ ТОТАЛИТАРНО - ОБЩЕСТВО С ВЪРХОВЕНСТВО НА ПРАВОТО И ЗАКОНА , ЕДИН И СЪЩ ЗА ВСИЧКИ - КАКЪВТО НАЙ-МНОГО Е НЕОБХОДИМ НА БЪЛГАРИЯ! НЕ СТЕ ЖИВЯЛИ В ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА ЗАТОВА ЗАЛИТАТЕ КЪМ ЧЕРВЕНО-КАФЯВАТА ЧУМА!
  • 15 Лъжец

    4 0 Отговор
    Като съдия "не имаше възможност, да посочваш недъзите на съдебната система отвътре", а най вече да обслужваш политически и лобистки интереси.
    Заради такива като теб "съдии", много хора си загубиха делата.
  • 16 туриста

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мишо":

    много точен коментар!!!

    Само да добавя,че когото и да питате от съдебната с-ма - адвокат, съдия или прост слубжител- всеки ще потвърди какво чучало на конци е тоя пехливанин и кръгъл (не само физически) мошеник.
  • 17 vas

    5 0 Отговор
    А как стана въпросното лице председател на СРС, не задкулисно сигурно? Осъдената за незаконни специални разузнавателни средства Владимира Янева му беше ментор и го мъкнеше на срещи с тогавашния председател на ВАС, с членове на ВСС и както сам си призна, с легендарния Делян. Това не е задкулисие? Този е част от най - гнусното статукво, а ни го изкарват свещен борец. Отврат, гласувайки за него, гласуваме за същите мафиоти и дерибеи, срещу които издига популистки лозунги...
  • 18 Вальо

    5 0 Отговор
    А защо не пишете за поръчката за принтерите на Софийски районен съд? Защо не публикувате доклада на Сметната палата, в който бяха констатирали потресаващи злоупотреби от въпросното лице, в резултат на което поръчката е била нагласена за 1 фирма, бюджетът ощетен със стотици хиляди лева? И защо прокуратурата се прави на ощипана, макар да е сезирана от години по случая? Защото всички са част от един театър и една схема, а въпросното лице намери нова ниша след като позорно изритан от тези, които го създадоха. И ни го продават за нова и чиста стока...дано хората не се заблудят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.