Last news in Fakti

5 Май, 2020 18:23 26 901 67

Проф. Даниела Бобева пред ФАКТИ: Досега България не беше желана в еврозоната

  • еврозона-
  • българия-
  • даниела бобева

Бившият вицепремиер прогнозира, че второто тримесечие на настоящата криза ще бъде по-тежко от първото

Проф. Даниела Бобева пред ФАКТИ: Досега България не беше желана в еврозоната - 1
Снимка: ФАКТИ

''За суаповата линия аз мисля, че доста неща се казаха. Според мен нямаше нужда от такава суапова линия, тя не носи позитиви, те пазарите реагираха веднага негативно. Чудеха се какво толкова се случва с нашата фискална политика, изобщо със състоянието на икономиката, че се налага да взимаме такава кредитна линия. Страхът е доста голям. Очевидно министърът на финансите се притеснява, мисля, че повече отколкото трябва да се притеснява, и реши да се запаси, така да се каже, с такава кредитна линия. Но тя не е абсолютно никакво достижение на никой, хърватите преди нас взеха тази линия. Това е традиционна практика на ЕЦБ, така че нищо толкова позитивно няма. Напротив, пазарите, както казах, реагираха негативно'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият вицепремиер на България в правителството на Пламен Орешарски - проф. Даниела Бобева.

''Не бих могла да коментирам разговора между премиера и Кристалина Георгиева. Това, с което се занимаваме напоследък, е да обясняваме какво е имал предвид премиерът. Например, той каза, че ние в края на април ще подадем кандидатурата си за членството, присъединяването на нашата валута към валутния механизъм (ERM II). Но такова нещо няма. Всъщност съвсем други са нещата. Тоест, ние първо трябваше да докладваме дали сме изпълнили всички условия, свързани с приобщаването към т.нар. ''тясно сътрудничество''. Ние досега никога не сме кандидатствали официално за присъединяване към валутния механизъм (ERM II) и все още не сме го направили. Много е странна процедурата там. Когато имаш съгласие, когато имаш консенсус между държавите и институциите, от които зависи ''ERM II'', тогава се подава, и то не молба. Непрекъснато чувам, че се говори за молба. Ние никому не се молим, т.е това е заявление за намерение за присъединяване. След което решават държавите, които са в еврозоната, Дания, която е във валутния механизъм, Европейската централна банка. Разбира се, че този процес е секретен, ние ще разберем в някой петък. Петък като затворят пазарите, тогава се случват тези неща. Като цяло процедурата е доста конфиденциална. Но това, което трябва да кажем отсега е, че ние не сме, поне доколкото аз знам, не сме подавали официално декларация за присъединяване към валутен механизъм. Просто сме информирали за всички мерки, които се искаха от нас, че са изпълнени. И сега ми е много интересно, при положение, че всички мерки са изпълнени - как ще ни откажат? Защото те ни отказват от 2004 г. досега. Непрекъснато, с различни поводи, с различни аргументи се отказва. Въпреки че те нямат право на това'', коментира Бобева процеса по присъединяване на България към еврозоната.

На въпрос има ли връзка между суаповата линия и еврозоната, проф. Бобева отговори така: ''Никаква връзка няма, абсолютно никаква връзка. Изглежда на министър-председателя му се иска да изпрати хубави новини, позитивни новини във връзка с процеса, защото наистина този процес се проточи много. България е третирана неравноправно, неравностойно към останалите държави, които вече са в еврозоната. Ние се съгласихме на такива компромиси, които мисля, че след време доста ще съжаляваме за това, че сме съгласили на всяка цена. Най-вече влизането в механизма на ''тясно сътрудничество''. Това е период, в който нашите системи и банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка, тя ще отнема и дава лицензи, тя ще прави предписания и всичко останало. А ние ще бъдем зрители на това, защото България няма да има глас.''

Бобева отбеляза, че в сравнение с минал вече период, българските граждани не са настроени положително към приемането на еврото в страната ни.

''Според мен най-големият риск не е самото приемане на еврото, а как ние ще преживеем именно този период във валутния механизъм. Минимумът е две години. Проблемът е обаче, че при сегашната ситуация, и ако я екстраполираме във времето, аз съм сигурна, че този процес ще се проточи. И този път не само от нашите партньори, които не ни искат в еврозоната и това го доказват вече в продължение на повече от 12 години, това ще стане и просто защото икономическите обстоятелства са различни. Ние имаме наслагване на три неблагоприятни тенденции. Едната е това, за което сега ние говорихме преди разговора - коронавирусът и ефектите върху икономиката. Те ще се пренесат не само в краткосрочен, за съжаление, но и в дългосрочен аспект. Ние имаме рисковете вътре във валутния механизъм, стабилността на системата, дали ще успеем да поддържаме стабилен лева, всичкото това се изсипва. И третото, да не забравяме т.нар. ''Зелен пакт'' или ''Зеления договор''. Докато тук цялата енергия и на политици, и на икономисти, и на правителството, на всички, целият интелектуален ресурс е вкаран в коронавируса, междувременно Европейската комисия, европейските институции продължават да бутат напред целия проект. Чешкият министър-председател каза: ''Хора, спрете. Чакайте малко да се оправим с коронавируса и тогава''. Европейската комисия му отговори: ''Ами, напротив. ''Зеленият пакет'' ще бъде много добър начин да излезем от кризата с коронавируса''. Това е много несериозно. Тоест, ти имаш пакет от пари, предвидени за страните, които ще бъдат най-уязвими на промените във връзка със ''Зеления пакет'', а България беше една от тези страни. Сега всичките тези пари отиват за коронавируса. Тоест, ние ще имаме наслагване на тези два процеса, а знаете, че ''Зелената сделка'' е процес, който ще трае поне едни 5-6 години с много големи социални и икономически последици. И всичко това се случва, когато ние ще бъдем в рисковата зона на валутния механизъм. Мен лично много ме е страх.''

На въпроса защо сме нежелани в еврозоната, бившият вицепремиер отговори така: ''Мога да ви дам формалните обяснения. Още 2007, 2008, 2009 г., в този период, тогава ни обясняваха, тъй като ние имахме висока инфлация и висок дефицит по текущата сметка, т.е имахме доста макроикономически дисбаланси, тогава казваха: ''Ами, не сте достатъчно балансирани, изчакайте''. Което пак не беше справедливо, защото по принцип във валутния механизъм нямаш критерии. Нито в Договора за Европейския съюз, нито в протоколите, никъде не е казано, че трябва да имаш критерии. Ние сега при целия този процес, който извършваме, сме в противоречие с Конституцията на Европейския съюз. Това го прави Европейската централна банка и Европейската комисия, а ние се съгласяваме, защото искаме. Защото политическият консенсус е това. Дали обаче моментът е подходящ, това знаят по-добре управляващите, които водят разговорите. Дали си заслужават всички тези рискове и дали ние ще ги елиминираме като влезем във валутния механизъм. Най-големият резил ще е, ако Хърватска влезе, а ние не влезем. При положение, че няма по-стабилна валута в Европейския съюз от лева. Ние 22 години не сме мръднали от фиксирания курс. Няма. А валутният механизъм е точно това - стабилност на националната ти парична единица.''

''Да си припомним, че още в първата предизборна програма на ГЕРБ бяха написани три приоритета. Шенген, влизането в еврозоната, дори не валутен механизъм, а еврозоната. Тоест в продължение на 12 години неговите правителства се опитват да го направят'', вметна Бобева и добави, че валутният механизъм е станал политически такъв, което според нея е проблем.

''Ние непрекъснато изпращаме грешни сигнали с това, че повтаряме непрекъснато за ''чакалня, чакалня, чакалня'', включително хора от правителството. Слава Богу министърът на финансите разбра, че не е чакалня. Не е чакалня. Много ще е трудно в този механизъм ти да държиш лева стабилен, да държиш финансовата си система стабилна. Изобщо не е лесно и за това мен ме притеснява тази влошена вътрешна и външна икономическа среда, а и не само икономическа, но и политическа'', каза още тя.

По повод дебатите в ЕС за справянето с икономическите последици на настоящата криза, финансистката заяви, че Германия винаги е била консервативна, когато става въпрос за поемане на дълг и повече ангажименти на държавите на наднационално равнище. Тя очерта разделението между Германия, заедно с няколко подобни на нея страни, които имат строга фискална политика, и южноевропейските държави, пострадали сериозно от коронавирусната пандемия.

''Миналата седмица излязоха данните за безработицата в Европейския съюз, които според мен са доста шокиращи. Ние, малката ни икономиката, имаме повече безработни, отколкото голямата холандска, голямата полска, голямата чешка икономика. Някакви числа се дават, че намалели днес и вчера регистрираните безработни, а ние имаме страхотно много безработни. Много се безработните'', заяви с притеснение проф. Даниела Бобева.

За антикризисната мярка 60/40: ''Вижте списъка кой е получил пари по тази схема и ще видите, че до голяма степен се дискредитира тази схема.'' Финансистката е на мнение, че за разлика от Германия, ние в България нямаме никакъв опит с подобни антикризисни мерки като 60/40.

На финала бившият вицепремиер прогнозира, че второто тримесечие на настоящата криза ще бъде по-тежко от първото.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МЙА

    73 23 Отговор
    суаповата линия значи чи са скраднали парите гарант на борда!

    Коментиран от #14, #20

  • 2 Емил

    61 146 Отговор
    Толкова приказки, за да каже, че подкрепя линията на Москва - т.е. България е калпава държава, която не я искат в ЕС и Еврозоната, затова да се готви за Азия! Кой нормален българин се връзва вече на тези приказки (ако не е болен от русофилистия, разбира се)?!

    Коментиран от #3, #11, #51

  • 3 Емил

    48 122 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    След като написах поста си, проверих - тая кака верно е русофилистичка!
  • 4 СУАПА е пунта мара

    98 10 Отговор
    Сериозния въпрос е рязкото увеличение на корпоративните данъци.
    Нека капиталистите помогнат на бюджета и държавата, а не само тя да им дава.
    Само с дарения няма да стане.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чочо

    53 9 Отговор
    Левовете в марки, опаа в евро или кой в каквато валута реши че ще му бъде по изгодно!

    Коментиран от #42

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чочо

    51 10 Отговор

    До коментар #6 от "Съд за шайката ГЕРБ":

    Съгласен съм че трябва да има протест, но когато те са организирани от политическа формация винаги биват опорочавани. Това показва историята след 1989г.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да да

    99 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ, КОГАТО ЗАПОЧНЕМ ДА МИСЛИМЕ ЗА ОБЩОТО ДОБРУВАНЕ . КОГАТО ВИДИТЕ , ЧЕ ВЪВ ВХОДА НА БЛОКА В КОЙТО ЖИВЕЕТЕ Е ЧИСТО И ПРИВЕТЛИВО ТОВА ЩЕ ЗНАЧИ , ЧЕ ВСИЧКИ СЕМЕЙСТВА ИЗКАТ ДА СА В ЧИСТА И ПРИВЕТЛИВА СРЕДА . ТАЗИ СРЕДА ЩЕ СЕ РАСПРОСТРЕ В КВАРТАЛА , ГРАДЪТ , ДЪРЖАВАТА . ТОГАВА ДЪРЖАВАТА ЩЕ Е ПРИВЕТЛИВА ЗА ВСИЧКИ . ТОВА СЕ ПОСТИГА САМО ОТ БУДНО И НЕПРИМИРИМО КЪМ НЕПРАВДИТЕ. ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО. В ТРАМВАЯТ ХОРАТА НЕ ТРЯБВА ДА ПОДМИНАВАТ С БЕЗРАЗЛИЧИЕ ТОЗИ КОЙТО ПЛЮВА СЕМКИ ИЛИ ТОРМОЗИ НЯКОЙ. КОГАТО ВСЕКИ ПРОУМЕЕ, ЧЕ ВСЕКИ ОТ НАС Е МАЛКА ЧАСТ ОТ ГОЛЯМОТО ЦЯЛО. БЪЛГАРИЯ ТОВА СИ ТИ , ОТ ТЕБ ЗАВИСИ КАКВО ЩЕ Е ЛИЦЕТО НА БЪЛГААРИЯ. БЪДИ НЕПРИМИРИМ КЪМ ВСИЧКИ НЕСПРАВЕДЛИВОСТИ НА ВСИЧКИ НИВА.

    Коментиран от #16, #30

  • 14 Ннн

    8 22 Отговор

    До коментар #1 от "МЙА":

    Много си неграмотен!!!
  • 15 Българан Европейски

    30 74 Отговор
    Аман от руски кучки. Кво лае тая сега. Като изключим географските понятия, всичко останало за грозни, червени лъжи. Нещо за КТБ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гойко Митич

    74 24 Отговор
    България живее мизерно и нещастно щото е русофобска и русофобите в натягането си,навеждането си и чуждопоклоничеството към Чичо Сам се докараха дотук.

    Коментиран от #48, #62

  • 18 Ташун Касапа

    72 11 Отговор
    Може да не е блестяща ,но определено е много по умна от зеленчука и щайгата му.
  • 19 Тито

    72 14 Отговор
    Евро зоната банкрутира бе герб.къде сте тръгнали.
  • 20 Играта

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "МЙА":

    Mи то там е играта. За кво толкова се натиска Гойко.
  • 21 Хкнб

    21 4 Отговор
    България официално е подала документи за присъединяване към валутния механизъм ERM II, добил популярност като „чакалня на еврозоната“, който предхожда въвеждането на еврото, предаде БНР.
  • 22 Дани

    16 6 Отговор

    До коментар #8 от "Гербер- Богаташ":

    Ти си куха лейка пич оди се прегледай.
  • 23 Другия с коня

    21 59 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНАТА":

    И що да ни е страх бе Многоумник...Да ..Ние избрахме и подкрепяме Герб и лично Бойко Борисов....И от какво да ни е страх от 14ти....От сттотина изпаднали наркомана ли да ни е страх....От стотина платени от арестуваните Олигарси и Приватизатори ли да ни е страх....Ами събирайте се.Ние си омаме РАБОТА...Печелим пари...Празнуваме Гергьов ден с Агнешко салатки и бира....Като ти е малко акъла -врякай по площадите и се заразявай с Вируса....Неудачници....

    Коментиран от #32

  • 24 Оня

    24 46 Отговор
    Най-хубавото на Бобева е че е БИВШ вицепремиер ! Лошото е , че е вице от едно абсолютно провалено правителство , и негативите от провала са на сметката на българския народ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    58 7 Отговор
    Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    Цялата тази дандания около еврозоната ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...

    Коментиран от #31, #47

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иво

    49 4 Отговор
    и още не е желана,Холандия на секундата ще ни стопира,както направи за Шенген
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 иЗкат

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Да да":

    мъка
  • 31 Българин

    25 45 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пак не си разбрал.Чети нвколко пъти интервюто с Бобева.ЕЦБ ще има пълен контрол над Българските Банки.Това е смисъла.Да се пресече инвазията от Руски капитали,защото ще бъдат Осветени.След трийсет години да се откъснем от Руския .....Панимаеш....

    Коментиран от #36

  • 32 Dan

    21 4 Отговор

    До коментар #23 от "Другия с коня":

    По кротко бе пич много се пенявиш да не вземеш да изпуснеш от някъде че ще засмърди много тук.
    Малко се пообразовай в писменост пък тогава яхни кончето да не яхне някои теб. :)
  • 33 Факти

    34 9 Отговор
    И каква стана тя видя се че и да не си в Европейски съюз и Нато като държавата ти е стратегически наместена на картата ти плащат за всичко за магистрали за газопроводи и тем подобни уточнявам Сърбия
    и всичките им проекти са готови и чакат само БГ да си свърши работата.
    Само това какво ви говори тука с пари от фондове който после трябва да връщаме се строй и краде от тях и нчкой се бият в гърдите че направили нещо за БГ но не е така .
    Най ми е интересно защо като всичко се вижда ние още си траем като пълни Мисирки и Боклуци.
  • 34 Факти

    22 5 Отговор
    Също така хората си ядяха прасета собствено производство защото никой не може да им каже да си ги изтрепят че ще има внос от еди къде си.
  • 35 Факти

    27 6 Отговор
    Е само ние ли сме бунаците на Балканите
    Явно е така.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 29 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    1. Разбрал съм много добре, а ти прочети "що е ERM2 и има ли почва у нас"- България отдавна е ПРЕИЗПЪЛНИЛА всички изисквания за въвеждане на Евро....
    2. С въвеждането на Евро в България на "братушките" ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Един въпрос

    19 3 Отговор

    До коментар #36 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ходил ли си в Чехия? Защо чехите държат на короната, въпреки че не пренебрегват еврото? По-добре ли живеят от нас?

    Коментиран от #43

  • 38 Тулуп

    17 7 Отговор
    Никой не ни желае никъде !
  • 39 Българин

    8 12 Отговор

    До коментар #36 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ето...Отговори си сам защо не ни проемат....Толкова сме зависими от Русските Капитали,че ще ни е...ат ма...та Руснаците и стабилноста на валутата ни и цялата Икономика е под въпрос.....Ми щадят ни.....Хайде,отървете се...Станете Независими и ще говорим....
  • 40 Чики-Рики

    19 4 Отговор
    Ми той бащата на валутния борд в България го каза миналата седмица,но нашия човек едно си знае, едно си бае!Колко елегантно само употребява такива далечни от него купешки термини,а?!Дали може леко да преразкаже със същия успех би ,,Винету,, , не съм сигурен!?
  • 41 Кирил

    18 3 Отговор
    Мафията се страхува от външен контрол и правила.Как иначе ще са възможни грабежи за милиарди като при КТБ.За проруската колона е ясно защо са против.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 3 Отговор

    До коментар #37 от "Един въпрос":

    1. Да, знам я по-добре от теб;
    2. С Чехия не може да се мерим, защото 5 века не са плащали данък "ДЕВШИРМЕ" КАКТО НИЕ!
    3. Не въвеждат еврото от меркантилни съобръжения...
    4.1. Чеха си гледа само келипира.....
    4.2. Червената петолъчка, върху бившиия хотел "Интернационал", сега "Империал", в Прага си стои непокътната.
    4.3. Паметникът на маршал Конев, който беше близо до "Площада на Героите"/"Витьезне намести"/ в Прага е само преместен и си е непокътнат.
    4.4. Паметникът на "Освободителите", на който чешки партизанин поднася цветя на червеноармеец,намиращ се в градинката пред централната ЖП гара в Прага си стои непокътнат.
    4.5. ''''''
  • 44 Малчев

    26 3 Отговор
    За каква икономика става въпрос. В българия. И изобщо какво значи да пеавиш далавери във всички отрасли които си затрил и даго наричаш икономика колко фабриказакри бг "демократи" и ги продаде за скрап и заводи. Опропасти сел стопанство и го даде на мошенници изсече и изнесе горите туризма го превърна в секс алкохоло туризъм. Качествените. Граждани избягаха и пращат на горанов да си върже крадливия данъчен бюджет. Депутатите играят на тука има тука няма лобистки далавери. Чист хайдутлук. Държавната икономика данъци глоби и гурбетчийски пари. За Фабрики и заводи няма акъл. И празни безпокритие клишета. Евр съюз. Вал фонд. Далавер импекс.made in. Bulgaria
  • 45 ПандурчоСа

    4 3 Отговор
    Само с оръжие ще може да унищожим орггерппр естъп. Това е
  • 46 име

    3 2 Отговор
    много е лесно като не отговаряш за нищо....критика без край....
  • 47 Иван М

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В Черна гора преди 20 г.се плащаше с DM и динари,сега с Евро!! Нито са в ЕС ,нито в зони!?????
  • 48 Ново

    4 10 Отговор

    До коментар #17 от "Гойко Митич":

    Защо политически трупове дават акъл да бяха направили нещо когато бяха на власт тях в селото не ги искат те за Рим питат

    Коментиран от #61

  • 49 Булаир

    21 3 Отговор
    Няма никакъв смисъл да минаваме към евро. Никакъв. Само ще се правят повече измами и това е. Стига с тия глупости за русофили и русофоби, вие живеете в 19-ти век. В Унгария си цъкат форинти и са най-бързо развиващата се европейска държава. Защо? Защото са си казали: ,,Хора, дайте да мислим за благото на държавата, а не за Брюксел и евроатлантическите ценности (третия пол и поощряване на педофилията)". И най-вече защото начело на държавата е Орбан, а не тиква.
  • 50 Георги

    6 15 Отговор
    Боже, Боже , до къде я докарахме!
    Човек от тотално провалилото се правителство на Орешарски да критикува най- успешното, до момента, българско правителство!

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 гешев

    6 1 Отговор
    тя и сега не е желана,корупция и кражби на всяко ниво.
  • 53 Бачкатор будала

    10 3 Отговор

    До коментар #50 от "Георги":

    "Най-успешното правителство", ти сериозно ли?Хванал те е Бойкорона вируса,лечението е ръчна окопаваща машина(мотика) пети номер,тъкмо съм започнал да копая корнишоните,ще ти минат всички халюцинации
  • 54 Ганьо

    2 6 Отговор
    бобева бобева от боб произлизаш затова не ти пиша с главни букви името за нищо не ставаш не казваш докато беше министърка докъде бяхте докарали България.Бяхме многократно по бедни затова се засрами от думите си.
  • 55 Anonimeen

    5 0 Отговор
    Макарон е срещу членството на българия в еврозоната, тъй като страната ни е потънала в корупция и организирана престъпност
  • 56 Anonimeen

    4 0 Отговор
    Макарон е срещу членството на българия в еврозоната, тъй като страната ни е потънала в корупция и организирана престъпност
  • 57 Анониимен

    2 0 Отговор
    Макрон
  • 58 Тодоров

    4 0 Отговор
    Нашите военни заводи произвеждат 90%боеприпаси,нямаме лицензи да правиме друго производство, Онова време си отиде!
  • 59 ГСППВЕИ

    5 1 Отговор
    някви гаранции срещу падане на жизнен стандарт някой даде ли на българите
  • 60 седем хълма

    0 8 Отговор
    Министър в правителството на Орешарски - от толкова стига да си направиш заключение що за червена к...ш.а е.
  • 61 излъган

    1 4 Отговор

    До коментар #48 от "Ново":

    Защото след като Фиката Димитров направи правителство не спретна един син вариант на Народен съд. Затова. Престъпниците от Бузлуджа - вън от закона

    Коментиран от #66

  • 62 100

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гойко Митич":

    А 45 г. като бяхме русофили, до къде се докарахме?
  • 63 Едни и същи писаници

    1 0 Отговор
    В по дълъг вариант, българина колко неща преживява, та няма да приеме тези красиви парици като руси къдрици....!
  • 64 ddd

    0 1 Отговор
    Питам за един приятел,89 милиарда лв. депозити в банките и 50 милиарда лв в обръщение и суап 2 милиарда,ако тръгне инфлация докато сме в чекалнята колко ще стигне еврото,аз залагам на 150-200 лв
  • 65 Кокорбашиев

    0 0 Отговор
    Няма начин да не сбъркаме! Ние имаме талант за това! И пак населението ще опъва каиша, както всякога!
  • 66 Тисъна

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "излъган":

    Финката не можеше нищо да спретне, щото трябваше да прекара през съда 7,5 млн. българи.
  • 67 Токин

    1 0 Отговор
    Просто досега кръга "Капитал" на Прокопиев не е искал България да кандидатства за членство в Еврозоната! И сега решиха, че има смисъл и може да имат изгода!