28 Май, 2020 19:24 5 315 43

Адв. Славов: ЦИК очевидно не желае да въведе електронно гласуване (ВИДЕО)

  • петър славов-
  • адв. петър славов-
  • цик

Ексдепутатът коментира т. нар. "пътна карта"

Адв. Славов: ЦИК очевидно не желае да въведе електронно гласуване (ВИДЕО) - 1

Пътната карта на ЦИК трябваше да бъде готова през март. След като ЦИК за пореден път закъсня със законовите срокове, с колеги направихме една гражданска инициатива, с която да им напомним за въвеждането на дистанционно електронно гласуване. Това, което сега виждаме не отговоря на закона и не е това, което гражданите очаквахме. Това каза в студиото на ФАКТИ адв. Петър Славов.

"Единственото сигурно в тази пътна карта, което ми изглежда е, че ние дистанционно електронно гласуване няма да имаме, гласуването ще си протича по познатия начин. Искаше ми се да чуя кои са обективните пречки да не се случва вече 5-6 години това гласуване. За съжаление, когато наближат избори и за пореден път ги попитаме къде е дистанционното електронно гласуване и защо в други европейски страни хората могат да гласуват по този начин, а в България продължават да не могат, отговорът обикновено е "то е много сложно", "не сме готови", "трябва ни още време", "хайде да го отложим" и така вече с години", припомни бившият депутат.

"Аз не съм сигурен от ЦИК дали търсят изобщо експертизата на специалистите ни в областта. Четох, че електронния подпис бил с ниска степен на защита - такива становища не се припокриват с тези на специалистите. А всички те казват, че има достатъчно модерни и високотехнологични системи, с които да се гарантира и сигурността на вота и тайната му и честността на изборния процес, но това, за да се случи трябва да се работи и да се привлекат качествени хора.

Цялото образование мина онлайн, виждаме два месеца - съвсем успешно, учебният процес не е спирал, ЦИК искат още 4 г. да мислят, на мен ми се струва, че повечето хора не са съгласни с това. Вече доста хора реагираха и то доста критично към това, което ЦИК нарича пътна карта, защото първо в нея няма никаква ясна конкретика за срокове. Проблем има и с машинното гласуване", каза Славов.

"На мен ми се струва, че трябва да използваме всички допустими от закона средства, за да упражняваме натиск. Когато ЦИК има, а не спазва конкретно задължение с колегите ми отнасяме въпроса до съда, вече доста дела сме спечелили. Това дава публичност и упражнява натиск, другото е да коментираме темата и да им припомняме, че това, което са написали не е сериозно. Законът никъде не дава такъв дълъг срок на експериментиране. Според закона трябва да се направят три експеримента на избори, които могат да бъдат и частични, т.е. в рамките на тази година, може да приключи това експериментиране и догодина напролет да имаме някаква степен на готовност електронното гласуване да се въвежда. Никой не казва "въведете го наведнъж" или "въведете го навсякъде", но се казва "започнете да го въвеждате". Да започнат с българите в чужбина, с българите в държавите от ЕС, след това да мислим и за България. Понеже много често се оправдават, че било сложно и несигурно, предложили сме им готов законопроект да направят гласуване по пощата. Настоящата ситуация, в която се търси социална дистанция, е реален повод: ако догодина има втора вълна, как ще гласуват хората?", каза още той.

"Макар и не изцяло електронни, се надявам, че на тези избори политически отговорните да нямаме такова гласуване все още, ще бъдат наказани, Тези лица, които очевидно не желаят да работят с хората, които могат да изработят съответната система, явно трябва да бъдат сменени, очевидно трябват други хора. Способите за гласуване могат да направят две много важни неща, за да се промени България: ще включат огромен брой хора, които в момента не гласуват и ще се справим с проблема с недействителните бюлетини. Ще бъдат отчетени и всички преференции", допълни Славов.

Целия разговор с адвокат Петър Славов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо Елката

    43 3 Отговор
    А не може така аз оставам без работа ако има ел. гласуване. А и нещо че днес прокуратурата оправда Цецо за апартамента с асансьора!!!!!!! Или там не пипаме а?????
  • 2 Последния софиянец

    26 3 Отговор
    Ако и електронното гласуване го блокират като коментарите ми, по добре не.
  • 3 НЕ..ЦИК А ДЕПУТАТИТЕ ОТ БСП ,ДПС

    14 22 Отговор
    И ТЕХНИТЕ КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ ОТ ..ЕВРО РОМА,..СА ПРОТИВ..ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ ПОРАДИ...СПЕЦИФИКАТА НА ТЕХНИЯТ ЕЛЕКТОРАТ!!
    ЗАТОВА И ТЪПЧАТ ЗА НЯКАКВО.. МАШИННО ГЛАСУВАНЕ (ПОЛЗВАНО ПРЕДИ ГОДИНИ В..ТРЕТИЯТ СВЯТ!!

    Коментиран от #35, #36

  • 4 Не не е истина

    23 1 Отговор
    Без момент..........Интересно че по време на пандемиата всички бюрократични услуги имаше он лаин
  • 5 РЪМПЕЗИ

    37 3 Отговор
    АДВ-СЛАВОВ , ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ Е ЗА ХОРА КОИТО ОБИЧАТ ДЪРЖАВАТА...ЗА МИЗАНТРОПА БАРЦЕЛОНСКИ ТОВА Е ВРЕДНО, ЗАЩОТО ТОЙ НЕ ЩЕ ДА СИ ИМА РАБОТА С УМНИ ХОРА...
  • 6 истински българин

    9 29 Отговор
    То пък голяма работа това електронно гласуване...някой иска да се направи на умен и красив. Да били гласували българите в чужбина...а според мен те не трябва изобщо да гласуват, щом не живеят тук.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 плювналиев

    29 0 Отговор
    "Демократите" пищят за "електрическо" гласуване, но нито дума за над 800 хил. мъртви души в списъците, използвани за манипулации.

    Коментиран от #24

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "истински българин":

    След електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването!

    Коментиран от #14

  • 9 Чочо

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "истински българин":

    По трудно се фалшифицира електронното гласуване, неграмотните отпадат.

    Коментиран от #23

  • 10 CCR

    14 4 Отговор
    Г-н Славов,много точно изказване правите. Но къде е опозицията, другите партии всички си мълчат за машинното и електронно гласуване. Сега е момента да се поставя за разглеждане от парламента,като минат още 2-3месеца и ЦИК ще кажат че вече е късно за промени.Те това чакат от Герб,да могат чувалите с фалшиви бюлетини да влезнат в действие.И после пак те печелят изборите.До кога ще продължаваме с тая простотия. Няма ли свестни българи политици най накрая да поставят този въпрос с машинното гласуване.
  • 11 Шекспир

    23 3 Отговор
    Никоя голяма партия(ГЕРБ БСП ДПС) няма интерес от електронно гласуване защото това означава МАСОВ ВОТ а те нямат интерес от такъв.Забравете.Ще протакат и въртят с десетилетия
  • 12 Бай Вуй

    23 4 Отговор
    Ами ако има електронно гласуване, Герб ще изхвърчат на секундата. Гарантирано. Затова не искат.Всички други причини са ала бала.Къде им е,, електронното правителство,, ?Няма го и няма да го има,защото чиновническия електорат,упс, апарат ,ще трябва да намалее поне наполовина,а с това управниците ще загубят верни гласоподаватели. Прости и ясни причини.
  • 13 Цако

    20 3 Отговор
    При електронно гласуване ГЕРБ ще загуби гласовете на ромите, а с това и изборите.

    Коментиран от #16

  • 14 Ами грамотност трябва

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не трябва грамотността да се Омаловажава...

    Коментиран от #22

  • 15 ФАКТ

    16 3 Отговор
    КАК ЦИК ЩЕ ИСКАТ ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ, КАТО ТОВА ЩЕ Е В УЩЪРБ НА ГЕРБ, А ТЕ СА ТЕХНИ ХОРА? БОРИСОВ КАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ, АКО НЕ ГИ ФАЛШИФИЦИРА ПРОТОКОЛИТЕ, А С ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ ФАЛШИФИКАЦИИТЕ ОТПАДАТ? ТОВА ГОВОРЯТ ФАКТИТЕ.
  • 16 Не бъди толкова сигурен

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Цако":

    Изведнъж ще се появят едни обществени застъпници с таблети из определени райони...
  • 17 ДАДА

    16 3 Отговор
    БОРИСОВ НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИ НА ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ! ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ, ТОЙ ЩЕ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ. ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ СА БИЛИ ФАЛШИФИЦИРАНИ ОТ БОРИСОВ!
  • 18 ТАКА

    14 3 Отговор
    НАРОДА ДА СЕ ДИГНЕ НА ПРОТЕСТ! ГЛАСУВАНЕТО ТРЯБВА ДА Е ЕЛЕКТРОННО!СТИГА СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С ФАЛШИФИЦИРАНИ ПРОТОКОЛИ!
  • 19 Шайката си купува избори

    13 2 Отговор
    И как ше купуват гласове ,как ще променят протоколи.И да има мъртви души,ако има електронно гласуване.Така ,че всичко си има важени зависимости.
  • 20 Най-точно е машинното

    8 3 Отговор
    И като в Германия, да се гласува само н България. Другото е мижи да те лажем.
  • 21 Закона ясно казва,че отрепките от ЦИК

    6 3 Отговор
    трябва да въведат машинното гласуване,иначе прокурор,съд,затвор за мутренските кадри. Електронното гласуване е незаконно!!!
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ами грамотност трябва":

    умален, умаляемо и т. н., другото са езиковедските Ви кълчотения...
  • 23 Да,бе! Американците са много “тъпи и

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Чочо":

    неграмотни” с електронните технологии,защото са въвели само машинно гласуване,което изхвърля всякакви хакерски атаки,фалшификации,ползване на чужди лични данни и безброй други рискове.
  • 24 123

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "плювналиев":

    Мъртва душа в електронно гласуване не може да гласува, не може да гласува два пъти, не може и избирателната комисия да подменя гласовете. всичко става в момента и се отчита в момент.При такова гласуване ролята на избирателната комисия е да организира само изборите а при изборите комисията и найницте членове са само зрители. Нама как да додменят бщлетини или премахват такива бщлетини които не съотвесттват с инструкциите от правителството.

    Коментиран от #26

  • 25 да на изберете пак

    9 2 Отговор
    че това е опасно за днешната власт, та затова.иначе електронно обучение за учениците може. ха ха ха
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    "Блаженни са вярващите"
  • 27 Гост

    11 1 Отговор
    Много ясно чувалите с предварително напечатаните бюлетини по лесно се подменят как мислите печелят тези мошеници всичко е манипулирано в тази държава.

    Коментиран от #30

  • 28 Психиатър

    5 4 Отговор
    По избори един милион мъртви души гласуват у нас! И това ако не е чудо! Въведат ли електронното гласуване, представете си какво ще стане.
  • 29 Само машинно гласуване,на 100 процента,

    2 3 Отговор
    всичко друго е “пунта мара”. Протоколите и електронното гласуване са манипулирани лесно.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Не искам да Ви засегна, но понятие си нямате от програмране за да твърдите тези неща.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Да да

    2 0 Отговор
    ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА. ТОВА Е ОСНОВАТА НА НОРМАЛНАТА И ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА.
  • 33 Петьо Петров

    3 0 Отговор
    Много са ми интересни хората,които изказват мнение,че българите в чужбина не са българи.Те от добро са отишли там?.Сигурен съм,че някой който не го мързи,знае език или няма здравословни проблеми,няма да остане тук,Всички сме патриоти на 3 ракии,но колко са доволни от стандарта си на живот?Тук искам да посоча,че не псевдопатриотизма ще ни спаси,а мнението ни като общество.Бойко е прав,ние сме толупи,а тези вън не са,понеже мислят.Ние се примиряваме с всичко,защото сме свикнали,но излезлите навън са видели истинската демокрация.Дори по времето на Соца не е имало такъв тоталитаризъм и диктатура.Кой не скача е червен....Бойко скача,Костов също,царя не скача но ни оправи...по-бързо от загорял заек.Червените скачаха,но за власт,и какво стана...ДПС диктува правилата.Сърдете се на заминаващите,но те искат да живеят свободно и да са българи в държава,която няма как а я почустват като Родина!.Те обичат България,но ненавиждат диктатурата!
  • 34 Петьо Петров

    3 0 Отговор
    Нима никой се не замисля,дали електронното банкиране е рисковано,като милиарди хора го правят всеки ден,Но гласуването в под риск да бъде манипулирано.Е,ако има по-голям манипулатор от Мишо математика,убийте ме с камъни!При наблюдатели няма как да е манипулира и машинно гласуване,Но няма как да се вмъкнат мъртви души..Всичко е манипулация на диктатурата в България!
  • 35 Набеждач

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "НЕ..ЦИК А ДЕПУТАТИТЕ ОТ БСП ,ДПС":

    Герберите са тези, не могат да нагласят изборите при електроно гласуване.

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Разсъждавайте преди да искате нещо

    0 1 Отговор
    Електронното гласуване е немислимо за България. То ще доведе до масови и при това законни фалшификации и принуди за гласуващия и вечна победа на една етническа партия. Ще се гласува под индиго и с контрол което не може да бъде избегнато по никакъв начин. Да не говорим, че това няма да е тайно гласуване и още куп други по-незначителни опасности. Не се ли яви човек пред секционната избирателна комисия и лично да гласува всичко останало подлежи на тотална шашма. Не мога да разбера десните защо сами си слагат въжето на шията като настояват за електронно гласуване?
  • 41 Някои пишат глупости

    1 0 Отговор
    Само хора които не са участвали в изборния процес могат да твърдят, че може да се гласува по няколко пъти и че мъртвите души имат някакво значение в изборите. Важно е колко хора са гласували и ако някой гласува два пъти е трудно а и освен това веднага ще го хванат. До момента не е измислен по-честен вариант на гласуване от личното явяване пред изборната комисия която удостоверява самоличността на гласуващия и той гласува в тъмната стаичка.
  • 42 Мислете преди да предлагате

    1 0 Отговор
    Електронното банкиране не е таен вот и поради това никой в този момент не стои над главата на полуграмотния етнически българин и не му казва какво да прави /ако изобщо му стои над главата или го прави някой друг от негово име/
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.