22 Юли, 2020 21:07 5 351 11

Доц. Славов: Добрите институции служат за преграда на лошите индивиди (ВИДЕО)

  • атанас славов-
  • съдебна реформа-
  • всс-
  • отчетна прокуратура

Хората видяха ефекта от орязаните преди 5 г. конституционни промени и явлението "Гешев" им се стовари на главата, казва конституционалистът

Доц. Славов: Добрите институции служат за преграда на лошите индивиди (ВИДЕО) - 1

Мисля, че българските граждани не само са готови, а те искат да имат повече механизми за пряко участие било чрез граждански инициативи, било чрез референдуми. Аз самият съм участвал преди повече от 10 г. в изработване на новия Закон за пряко участие на гражданите в управлението и винаги каузата е била да разширим гражданското участие, така че гражданите, когато не са съгласни с управление или с конкретни мерки политически, да имат възможност да го изразят това. А и не само да изразят своето несъгласие, а и да предлагат алтернативни варианти. Това каза в студиото на ФАКТИ преподавателят по конституционно право доц. Атанас Славов.

"За съжаление, последните години нивото на управление в България е толкова ниско, че по-смислените варианти са извън управлението, а не в самото управление, затова е важно гражданското участие. И като алтернативни варианти, и като форми на граждански контрол", каза той.

"Задължително е протестите сега да се ангажират с искания за съдебна реформа и отчетна прокуратура, ако искаме като общество този път да си напишем домашното. Хората видяха ефекта от орязаните преди 5 г. конституционни промени и явлението "Гешев" им се стовари на главата. Ако не се намерят механизми за контрол, за отчетност на гл. прокурор, във всеки един момент всеки един от нас може да стане обект на атака", коментира Славов.

"Добрите институции се познават по това, че могат да понесат и много добри, но и много лоши екземпляри. Институциите трябва да служат за преграда на най-лошите индивиди - по това се познава имаме или нямаме институции. Самият факт, че когато се смени върхът на прокуратурата, тя изведнъж усили своята роля на бухалка в ръцете на едни олигарси, показва, че институция в конституционния смисъл нямаме. Имаме една кохорта от хора, които се мобилизират в посоката, в която им каже лидера, в случая гл. прокурор.

Фокус на нашата инициатива "За демократична България" са промените в прокуратурата, поставяне под демократична отчетност главния прокурор. И сред нашите конкретни предложения е гл. прокурор е да се избира от парламента с квалифизирано мнозинство от три пети (144 депутати) т.е. да не се възпроизведжда политическото мнозинство", каза още той.

Целия разговор с доц. Атанас Славов гледайте във видеото:
 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    32 5 Отговор
    ЗНАЧИ БЕЗ ОСТАВКА НА БОЙКО, ТАКА ЛИ ДА ГО РАЗБИРАМЕ???? НЯМА ДА В БЪДЕ!!!! ВСИЧКИ МУТРИ ВЪН!!!!
  • 2 студент

    29 2 Отговор
    Всички мутри вън!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ива

    25 1 Отговор
    Браво ! Всички знаем кой е мутрата от СИК , кои са ортаците му и как се рекетираше държавата и бизнеса , с подкрепата на съд и прокоратурата и кой и какъв индивид е гл прокурор ! Да изметем крадците и престъпните елементи !
  • 5 Буда

    21 2 Отговор
    Гл прокурор - бухалка на мафията и митрата от СИК е изключително опасен за държавата и освен , че властта от мръсните му ръце трябва да бъде отнета моментално , същият индивид трябва да бъде подведен под съдебна отговорност , за Наглите нарушения , които е извършил срещу закона ! Мутри вън !
  • 6 Прав си Мишо

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мишо":

    И на оня свят да отиде пак ще краде.
  • 7 Миризлив пор

    6 3 Отговор
    Само не разбрах всички са невинни и прокурора няма работа така ли?
  • 8 Санчо

    12 2 Отговор
    Прав сте доцент Славов, но като сме тръгнали да говорим за участие на гражданите в управлението на държавата, защо предлагате главният прокурор да се избира от парламента, така той става политически зависим?!? Само пряк избор от народа на главен прокурор и водещи съдии ще ги направи независими от политиците, всичко друго е замазване на очите....

    Коментиран от #9

  • 9 Джудже

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Санчо":

    Всъщност, главният прокурор се избира от ВСС, а членовете на ВСС се избират от съдиите, прокурорите и следователите. Но за толкова години ГЕРБ явно са успели да си набутат техни хора на ръководни постове на всякъде. Може да се каже, че си прав, особено след като се се видя, че всъщност главният прокурор изпълнява политически поръчки!
  • 10 3,14К

    3 2 Отговор
    Слушам Валери Найденов при Слави и мисля да му подаря един пистолет да се гръмне.Тотално изперкал.
  • 11 Karosel

    3 4 Отговор
    Много добър човек познавам го лично, но подвластен на идеите на яловото ДСБ. Да е жив и здрав!