4 Ноември, 2020 16:31 3 999 21

Цеков: При преизбиране на Тръмп България да акцентира на двустранните отношения (ВИДЕО)

  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • президентски избори в сащ

При управление на демократите върху страната ни би имало еднозначен натиск да се приемат безусловно всички искания на Скопие, категоричен е конституционалистът

Цеков: При преизбиране на Тръмп България да акцентира на двустранните отношения (ВИДЕО) - 1

Има много сигнали за изборни измами в момента. Те са свързани предимно с гласуването по пощата. Преди, за да гласуваш по пощата трябваше да изпратиш лично писмено заявление до избирателната комисия в съответния щат, те ти връщат бюлетина, която да попълниш и да изпратиш обратно. Сега във връзка с коронакризата в няколко щата властите решиха да изпратят на всички регистрирани гласоподаватели бюлетини. Тук се породиха съмнения, има вече и сигнали, че се събират бюлетини на хора, които по принцип не гласуват, но са ги получили. Дали обаче тези сигнали могат да бъдат по съдебен ред доказани и имат такъв количествен характер, че да променят вота - едва ли някой може да каже в момента. Това коментира в студиото на ФАКТИ конституционалистът д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика.

"В момента, в който има официално обявени резултати, изключвам губещият - който и да е той - да се откаже от тях. Той може да обжалва, но да се откаже от признаване на изборния резултат, би било безпрецедентно за САЩ. Сега в щабовете са напрегнати и се правят и такива изказвания, но те са част от една психологическа война", каза Цеков.

"За мен изненада има в Мичиган, традиционно демократически щат, предния път Тръмп спечели там с много малка разлика. Сега очаквах, че тази разлика, че се разшири в негова полза, но ситуацията е доста неясна. Обратно, вчера по време на изборния ден получих информация от хора в щаба на Тръмп за проблем от тяхна гледна точка в Джорджия, която се смята за твърдо червена, а там започнаха да се изравняват силите. Да, засега Тръмп води убедително там, но има да се броят гласове от пощата. Това може да е проблем за Тръмп и възможност за Байдън.

В момента целият изборен резултат виси от изхода в шест щата: Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган, Джорджия, Невада и Аризона. За Тръмп ключово е да спечели Пенсилвания и Джорджия. Оттам изборната математика повелява, че трябва да спечели и или Мичиган, или Невада, за да бъде преизбран. За Джо Байдън, след като най-вероятно ще спечели Уисконсин, за него е важно да се пребори за Мичиган и Невада, с което би получил с малко, но преднина", каза конституционалистът.

"Не мисля, че от страна на електоралната база на Тръмп може да се очакват размирици, ако той загуби изборите. От друга страна левицата е обградила Белия дом. Това е част от това противопоставяне в САЩ", заяви той.

"ЕС, Брюксел, западноевропейските елити категорично са били винаги по-близко идейно с Демократическата партия и стискат палци на Байдън по една ключова причина. За републиканската власт в лицето на Тръмп ЕС е второстепенен партньор. Евроатлантизмът като политика е изваден от употреба, той дори вече не се употребява нито на риторическо ниво, нито в Стратегията за национална сигурност на САЩ. Те акцентират върху двустранните отношения.

Спрямо България Републиканската партия винаги е била по-дистанцирана от вътрешнополитическите процеси. Те нямат такъв подход за разлика от демократите, които участват, интересуват се, кадруват дори. В голямата картина, ако Тръмп бъде преизбран, България трябва да акцентира върху двустранните си отношения със САЩ, не в рамките на НАТО. Относно македонския въпрос българската позиция би била поставена в много лоша ситуация, ако дойде на власт администрацията на Демократическата партия. Това е, защото ще има еднозначен натиск да се приемат безусловно всички искания на Скопие. Далеч по-отворени за изясняване на българската позиция са републиканците", коментира Цеков.

Целия разговор с д-р Борислав Цеков гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    правино трябва дипломатичност

    Коментиран от #21

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    как се държиш с другите така и те с вас
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    ХОРАТА по дрехите посрещат по умът изпращат
  • 4 Диоген

    18 4 Отговор
    Цеков,я посочи един пример в двустранните ни отношения , в което да не сме се прецакали?А,да,Мариците 1 и 3.Много сме на кяр от такива двустранни отношения.

    Коментиран от #7

  • 5 ЧИБА ЦЕКОВ

    9 4 Отговор
    ЧИБА НА ЦЕКОВ И НАЙ ГОЛЕМИЯ НИ ВРАГ- САЩ ОТ БЪЛГАРИЯ
  • 6 ГЕРБ КРАДЕ

    5 2 Отговор
    Вeжди Рaшидoв
    Миниcтърът нa културaтa в гр. Фюceн, Гeрмaния:
    Иcкaм Бългaрия cъc cвoятa културa дa ce oтвoри кaтo вeтрилo и дa зaвлaдee Eврoпa и cвeтa, зaщoтo ниe cмe мнoгo тaлaнтлив нaрoд, нo пocтижeниятa ни ca мaлкo пoзнaти."
  • 7 Хаджи Хаджи Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Диоген":

    То да бяха само Марица 1 и 3!

    Коментиран от #16

  • 8 хъх

    9 5 Отговор
    "Великата" американска нация това излъчи - двама стареца. Единият чистокръвен идиот, а другият дементирал старец, затънал в корупция.

    Коментиран от #15

  • 9 лошо

    5 0 Отговор
    Нещо зациклиха резултатите, и двамата се обявяват за победители...а каква е истината? Явно тече яка стъкмистика.
  • 10 Проф Мермерски?? Ити ли стана политик??

    2 0 Отговор
    Анализатор,??? Гледай бабите в кварталните клубчета и ресторанчета, напиши една Ода за Марешки, пълни докато можеш шишенцата с Отварите идва края на "Омайването ти"!!!
  • 11 Проф Мермерски?? Ити ли стана политик??

    0 0 Отговор
    Анализатор,??? Гледай бабите в кварталните клубчета и ресторанчета, напиши една Ода за Марешки, пълни докато можеш шишенцата с Отварите идва края на "Омайването ти"!!!
  • 12 Човек

    6 1 Отговор
    Цеко сифоня от къде изникна? Тепърва идват изненадите с броенето на бюлетините по пощата и се вижда. Знаеме те че си близач и а много акъл. Айде мерси...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мдда

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "хъх":

    "Великата българска нация" какво излъчи?? Двама ФАЛШИВИ генерала.
  • 16 Диоген

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хаджи Хаджи Българин":

    Още няколко примера:Ако техен военнослужещ извърши престъпление в България не може да бъде съден тук.Друг пример:Ако български гражданин работи в международна фирма,която не се харесва на тяхната политика може да бъде екстрадиран и осъден там.Няколко момчета пострадаха от това.Още:Договор за износ на клетки и тъкани(Изнесли сме повече отколкото всички страни от евросъюза взети заедно.Както и договора:плати днес и получи след пет години(ако си слушкал достатъчно)
  • 17 Симпсън а

    3 0 Отговор
    Предсказано е от сем. Симпсън анимацията, после ще е руса жена Клинтън. Руснаците побеждават, помагат да се манипулират електронното гласуване. Китай са против Тръмп. война между китай и русия. четете отрокът вячеслав
  • 18 първо във Факти

    4 3 Отговор
    Байдън печели, понеже печели Уисконсин, Невада, Мичиган и Аризона.
    Тръмп печели Пенсилвания и вероятно Джорджия, но това няма да му стигне.
    Коментарите на този на снимката са си негови измишльотини.
  • 19 Тиквун

    1 0 Отговор
    Дебиииил. Мястото ти е при бай Ставри боооооооооооооклук!
  • 20 Ventura

    1 0 Отговор
    Аз пък си мисля, Турция на три морета и
    два океана. На пук на всички БГ келемета.
  • 21 ГРАД ТУТРАКАН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А бе, всичко е строго индивидуално........