Last news in Fakti

22 Декември, 2020 23:30 30 673 22

Гюнер Тахир пред ФАКТИ: Знаех четири месеца преди това, че Доган ще се оттегли

  • гюнер тахир-
  • ахмед доган-
  • дпс-
  • ердоган-
  • бойко борисов

Тахир обяви, че ще бъде регистрирано гражданско сдружение между представители на НДПС, ДОСТ, НПСД и граждански обединения

 Гюнер Тахир пред ФАКТИ: Знаех четири месеца преди това, че Доган ще се оттегли - 1
Снимка: ФАКТИ

"Трябва да знам едно - че още от самото основаване на ДПС и явяването за първи път на избори, говоря за Велико народно събрание през 90-та година, има един процент хора, които никога не са подкрепяли ДПС и този процент никак не е малък. Тоест те никога не са успели да вземат гласовете на потенциалния електорат. Затова, независимо под каква форма тези хора се явяват на парламентарни избори, винаги има около стотина хиляди гласа, които гласуват извън ДПС. Аз смятам, че на последните избори през 2017 година именно тази оптимална цифра се постигна от коалиция ДОСТ".

Това каза председателят на Националното движение за права и свободи Гюнер Тахир пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

Лили Маринкова отбеляза, че при сравнение на гласовете, които ДПС е получила на тези избори и гласовете от предходните липсват 100 хиляди гласа. "Да, поради много факти. Поради това, че една част от хората вече ги няма България, тоест младите хора са в Европа. Друга част са в Република Турция - една значителна част. И когато примерно ДПС не прави правилна политика в полза на тези хора, съответно има отлив както вътре в страната, така и извън страната. Тоест на последните парламентарни избори ДПС се успя да получи тези 91 хиляди гласа, които беше получила през 2009 година от секциите в Турция поради различни обстоятелства. Първо, заради значителния брой намалени секции в Турция и второ, защото на официалната власт в Турция не подкрепи ДПС", каза Тахир.

На въпрос относно призивите от политиците в Турция към хората да се включат в българските избори през 2017 година, той отговори: "Ако говорим за управляващата партия - беше в полза на ДОСТ. Тези, които са в опозиция в момента в Турция - това е Народнорепубликанската партия, те подкрепиха ДПС. Такива са фактите".

Относно това дали има интерес към повече партии, които делят тези гласове, Тахир каза: "Зависи от гледната тока. Според мен, още в самото начало на демокрацията не трябваше да има такива и онакива гласове. Хората така, както навсякъде по света, могат да бъдат и леви, и десни, и центристи, и либерали, и всякакви други, така че българските турци не са по-различни от останалата част от населението в тази държава, че те да нямат право на избор. Напротив, според мен, а това вече се разбра отдавна, точно затова е учредена една такава партия. Аз за съжаление съм част от тези учредители, но тогава не разполагахме с необходимата информация".

'Впоследствие всичко това, което се получи като колизия, като хора, които вече осъзнаха, че всъщност Доган е подставен човек на определени кръгове - да не уточнявам, то е вече ясно отдавна. През годините, знаете, преди мен е бил да кажем на Мехмед Ходжа, след това и ние създадохме през 98-ма година официално вече национална конференция и учредителна конференция Националното движение за права и свободи, след това се появи партията, която е оглавявана от Орхан Исмаилов (б.р. Народна партия „Свобода и достойнство“), по-късно се появи ДОСТ. За да се появят тези партии, има редица субективни и обективни фактори".

На въпроса каква е била неговата лична съпротива срещу ДПС, Тахир отговори: "Минал съм през различни места, бил съм заместник-кмет и кмет на община в Разградско, бил съм областен управител на Русе, когато бяха големи области, дойдох в централата на ДПС 32-годишен, станах зам.-председател, но аз дойдох с едни чисти идеи за това да работим за хората, които са ни гласували доверие. Тука сварих нещо, което беше много различно от моите разбирания. И тъй като първия мандат, когато бях депутат от ДПС, бяха зам.-председател и говорител на Движение за права и свободи, тогава беше правителството на Жан Виденов. Ние, нормално, бяхме в опозиция. Но ония години, знаете, имаше ляво и дясно. Впоследствие, когато вече, се появи възможността да се направи коалиция ОДС, изведнъж зад гърба ни без някой да не е питал - все пак сме ръководството на тази партия, се реши, че няма да бъдем в ОДС, а ще се прави някаква коалиция Обединение за национално спасение. Формална коалиция от 6 партии, която така и не можа да вкара много депутати. Съответно тогава вече настъпи онзи разрив, който така или иначе го имаше поради различното ни виждане за начина на водене на политика. Тоест ние се разделихме с г-н Доган заради принципи".

"Навремето, когато създавахме тия структури, много погрешна беше представата, че тези структури едва ли не създадени от Доган. Доган не е имал нито физическата възможност, нито капацитета да създаде такива мощни структури по регионите. Просто имаше една нагласа, едно очакване - говоря за края на 80-те, началото на 90-те години. Ние се самоорганизирахме по съответните общини и региони и т.н. По-късно вече е съвсем нормално, когато ДПС след толкова много мандати - не само в централната власт, а и в местната (...), една партия да има монопол в тези региони и то, не защото тя е много успешна партия, а защото големите български партии, казвам го с голямо съжаление - оставиха на този терен да си разиграва коня само Доган", каза Гюнер Тахир.

Гюнер Тахир коментира също обръщението на Ердоган по време на последната конференция на ДПС. "Според мен, може да има четири различни прочита на това видео. Това е мое мнение. Първият е на ДПС - ДПС го представиха едва ли не, видите ли, ние вече имаме подкрепата на Ердоган, което не е така. Другите - привържениците на сегашното управление видяха в това едно послание на приятеля на Бойко Борисов. Тоест едва ли не обръщението беше в духа на това: "Аз подкрепям онези, които са с моя приятел Бойко Борисов". (....) Третият прочит например е тъкмо на онези, които преди малко говорихме - привържениците на коалиция ДОСТ от преди три години, които пък видяха в това предателството на Ердоган спрямо тях, спрямо тяхната кауза. Аз мисля, че нито една от трите позиции не отговаря на действителността".

Тахир потвърди и за приятелството между Касим Дал и турския президент Ердоган, като каза, че то е от годините, "когато Ердоган беше кмет на голямата община Истанбул". Относно линията на познанството им, той каза: "Касим Дал беше човекът, който отговаряше по организационните въпроси в ДПС и, тъй като Доган никога не е бил добре посрещан в Република Турция, просто Касим Дал изпълняваш тая функция".

Лили Маринкова насочи разговора към националната конференция на ДПС през 2013 година, когато речта на Доган беше прекъсната от насочен пистолет към него: "Много хора смятаха, че това беше постановка с Октай Енимехмедов. Аз не смятам, че беше постановка, тъй като Ахмед Доган беше наистина изненадан от това, което се случи. (...) Според мен, можем да се съмняваме или най-малкото да си мислим, че управляващите тогава - те сега са същите, имаха интерес по някакъв начин да изплашат Доган, както и хора, както и хора примерно извън България, които също бяха заинтересовани този човек, ако е възможно, да се оттегли".

"Аз знаех четири месеца преди това, че Доган ще се оттегли. Тоест, че той ще стане почетен председател в личен разговор с него. Той ми го сподели, на което аз дори не повярвах поради известния факт, че през годините винаги е заявявал, че ще се отказва, но никога не се отказва“, каза още той.

"Тогава специално - говорим за есента на 2012 година, три-четири месеца преди тази случка с Октай Енимехмедов, той вече беше притиснат, според мен, от външни и вътрешни фактори. Ако трябва да спомена имена, това са Бойко Борисов и Ердоган. Съответно той направи един бих казал много добър маньовър в своя полза. Бидейки атакуван и попадайки в пресата на Ердоган и на Бойко Борисов, той направи най-добрия ход за себе си - показа един формален председател. Тогава Лютви Местан, а сега сегашния председател. Оставайки почетен председател , както виждате, той вече осем години продължава да дърпа конците", допълни Тахир.

Относно това дали обръщението на Ердоган на конференцията на ДСП е трябвало да бъде разрешено от някого, Тахир каза: "Аз определено не смятам, че има някаква намеса на неговия приятел - българския пример. Тоест под някаква форма смятам, че Борисов го е помолил да има такова обръщение, но да се спомене той, посоката да бъде начертана. Тъй като преди малко казах, че може да има различен прочит на това видео обръщение, трябва да имаме винаги предвид, че Турция е голяма държава. Тя винаги има политика и вътрешна, и външна, която е константна величина. Не се променя според това, кой, къде, какъв е. (...) Всички в Турция в момента знаят, че в определени ситуации, когато има проблеми с Европейския съюз и се налага да ги решава, нашият премиер се явява в ролята на посредника".

"Винаги има хора, които не са доволни поради редица причини от официалната политика на Движението за права и свободи. Те никога вече не могат да постигнат този резултат, който постигнаха през 2009 година - 618 хиляди гласа", категоричен беше Тахир.

"Аз през годините винаги съм се учудвал на това каква външна политика води Бойко Борисов. Ще ви кажа защо - защото аз познавам нашата политическа действителност поне от последните 30 години. Имам предвид от началото на 90-те години. Познавам лично всички министър-председатели, които са били оттогава досега, включително познавам Бойко Борисов. Но никога не е имало такива премиери, които да решават нещата за момента, според това, къде какъв проблем изникне, независимо дали във вътрешен план или във външен план. Аз ще ви кажа нещо, което е информация от кухнята, тоест аз това нещо съм го видял с очите си. На последните парламентарни избори имаше случаи, когато нашият премиер беше извикал - не искам сега да им споменавам имената, тъй като в момента са на определени позиции, хора, които са извън ДПС и беше им казал: "Така и така, имам натиск от страна на колегите от Турция" - разбирате откъде може да го натискат, "вие идете и подкрепете еди коя си коалиция", не искам и нея да я споменавам. Какво означава това? Дайте да видим сега за каква външна или вътрешна намеса става въпрос. Аз например винаги съм бил на позицията, че всяка българска партия и съответно всяко българско правителство - още повече премиерът, трябва да води независима политика на една суверенна държава. Докато тук говорим на приятелска основа, ние с Вас се разбираме и във всеки един момент аз препращам хора към вас и обратния процес. Аз не смятам, че това е нормално.

Както например не смятам това, което каза Бойко Борисов официално по нашите медии как колегата му Давутоглу - тогавашния министър-председател на Турция, след случая с Лютви Местан му е звънял посред нощите по телефона. Ами, извинявайте - кога това може да се случи. Защото, за разлика от нашия премиер - не искам да давам оценка за неговите качества, но тогавашният турски премиер беше бивш външен министър, човек с няколко езика, професор и с, разбира се, много по-богат опит във всяко едно отношение от Бойко Борисов. Той едва ли ще си позволи лукса да се обади на колегата си в България посред нощите за Лютви Местан или за когото и да е друг. Според мен, просто Бойко Борисов му е бил задължен и е трябвало да му върне някакъв жест. Защото не е нормално министър-председател на Турция да звъни на нашия министър-председател, той да меси във вътрешна политика на българска партия. В случая на ДПС. Бойко Борисов ли да каже кой да бъде председател на тази партия! За мен това беше абсурдно. За пръв път в живота си аз видях такава случка и това в България се прие като всяко чудо за три дена", каза още Тахир.

"Това показва, че тези хора решават междудържавни въпроси със среднощни телефонни разговори. Аз сега ти правя на теб услуга, след това ти трябва да ми върнеш", допълни той.

Тахир коментира още, че доверието между Борисов и Турция със сигурност е взаимно. "Турция прави така, че примерно никой не припарва до нашата граница. Говоря за мигрантския натиск. Защото, извинявайте, но ако мислите, че тази псевдо стена - аз лично съм ходил до нея, тази мрежа, бих казал, че тя ще предпазва България от емигрантите, не, напротив. Ако нещо ни пази, то е, че Турция не допуска никой на 30 км. от въпросната стена. Дотук добре, не мога да кажа, че това е зле. Но по-нататъшните обвързаности мен ме притесняват", каза той.

Тахир обясни, че е склонен да спори с тезата, че властта на Доган е отнета. "Все още смятам, че Доган държи здраво юздите в ДПС. В тази партия на каквото и ниво да водиш разговори, защото ние сме политици и комуникираме с останалите, които са в политическия спектър, там без санкция на Доган не мога да ти дадат дори отговор "да" или "не", коментира Тахир.

В края на разговора той каза, че Националното движение за права и свободи и Народната партия „Свобода и достойнство“ още от преди две години водят разговори за общ формат. Той каза още, че членовете на ДОСТ е също ще се включат. "Това ще бъде една нова форма, за да стане много по-лесно това обединение, да няма тази или онази партия. Все пак три партии има. Това са партията с председател Орхан Исмаилов, НДПС, която аз представлявам, ДОСТ на Лютви Местан. Искаме всички тези партии заедно с онези, които не искат да членуват в партия - което е нормално, тези, които имат различни позиции. Мисля, че сме готови другата седмица да внесем документите. Ще се регистрираме като гражданско сдружение. В това сдружение ще бъдат представени всички тези три партии, включително и други обединения, чисто граждански", каза той. Възможни партньори за тях пък биха били партии в десния спектър. Той не потвърди, но и не отрече, че е възможно след Коледа да се подпише споразумение между това гражданско сдружение и "Демократична България".

Целия разговор на Лили Маринкова с Гюнер Тахир​ можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трябва да се забрани

    45 21 Отговор
    На турци да гласуват и да се спре да се дава български паспорт за 2 години това е глупаво поне 10 г човек трябва да работи и да живее в България за да получи български паспорт

    Коментиран от #9

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 4 Отговор
    да живее БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #6

  • 4 Хаджи Хаджи Българин

    49 17 Отговор
    Четете и слушайте! В ДПС се концентрира огромна власт, в българското политическо пространство, че 1394, година, ще ви се види, като приказката за Снежанка! ДПС задкулисно, унижтожават, завземат цели отрасли на българската икономика, под свой контрол! Не спете братя българи, преди, да се събудите, зависими, от икономиката на Турция! Замислете се, по кои СТРАТАГИЧЕСКИ конкурентни отрасли, се работи! Ех българино, защо спиш?!!!

    Коментиран от #17

  • 5 ъъъъъ

    14 8 Отговор
    га яди кифтетата ни рива .....лъжа и измама...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Амет

    42 16 Отговор
    значи си правите дъщерни дпс-ета да оберете целия турски и цигански вот ли ве
    и срещу кой се борите - българите - дето са ви подслонили и дето ви хранят , машалла ве

    Коментиран от #20

  • 8 среднощен

    27 6 Отговор
    С две думи - да се готвим за управление център-дясно..? Г-н Борисов за сега си играе перфектно картите...! Олигархията, която "захранва" лявата част на политическия ни спектър е извън играта - ресурсът се съсредоточава около статуквото...? Какви изводи да си направим...? В тази тежка ситуация с пандемията и икономическата рецесия, хората ще гласуват много "консервативно" - ФАКТ...!
  • 9 Рошко

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Трябва да се забрани":

    Ми то тогава махни и 2 мил дето са на запад па да видим кой ше гласува, и н разбрахте ли че от гласуване файда няма, всичко се назначава и е разпределено предварително от краварското посолство
  • 10 Гост

    17 5 Отговор
    Демократична България в коалиция с Доган и Местан!!! Честито!
  • 11 Emel mutlu

    9 21 Отговор
    Ще гласувам за ГЕРБ
    Явно те са най малкото зло
  • 12 stan4o

    12 4 Отговор
    Има спречкване в задкулисието за надмощие. Компрометирането на Доган, Пеевски и Борисов точно това показват. Акцията при Росенец на бивш Заместник министър в правителството на Георги Близначки -шеф на БКП 1990 точно това целеше. Осман Октай го каза- подготвя се нов проект в дясно, който да получи властта.
  • 13 Кадир Кадир

    26 4 Отговор
    Дали е забравил Гюнер Тахир как преди години за среща с него искаше по 2000 дойче марки ?!!?

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 орхан

    5 2 Отговор
    Народната партия „Свобода и достойнство“ още от преди две години водят разговори за общ формат ……. бая разговор …. поне сте разговорни …… май май баницата няма да може да разделите
  • 16 Амуджата

    7 2 Отговор
    Гюнер ефенди,усеща се,пак наближават избори. Пак си намерил"пазарна ниша" за малкото гласове на турското население. Предният път ги продаде на Костов,сега кой знае кого си излъгал пак. Бита карта си!! Ставаш за амбулантен търговец, но за политик...мечти!!
    Сигурен съм, че не можеш да повториш това,дето си надрънкал, защото и ти не си разбираш. Каква намеса от страна на Турция??! Естествено и ти искаш да играеш срещу Турция-това е единствената печеливша карта,която никога не губи в България.
    Едно запомнете господа Българи-не Турция има нужда от България,а напротив! Сигурен съм, че и в Турция празнуват трети март.
  • 17 Хъмм..!

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хаджи Хаджи Българин":

    Дека я виждаш тъз ИКОНОМИКА, че турците да я "поробят".
  • 18 незнайко

    7 1 Отговор
    Принципа го знаем всички !!! РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ !!! Това важи във всички сфери, политика, икономика, стопанство, медицина !!! ДПС са навсякъде !!!
  • 19 Факти

    3 2 Отговор
    Винаги преди избори излизат боклуците да си покажат боклука.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.