5 Януари, 2021 18:09 14 334 34

Орхан Исмаилов за ФАКТИ: Ако си опозиция в ДПС - следва или екзекуция, или изолация

  • орхан исмаилов-
  • народна партия свобода и достойнство-
  • дпс-
  • ердоган-
  • герб-
  • управление-
  • румен радев-
  • избори

Според лидера на Народна партия ''Свобода и достойнство'' ДПС не може да управлява официално, защото нито една друга българска партия не иска официална коалиция с тях

Орхан Исмаилов за ФАКТИ: Ако си опозиция в ДПС - следва или екзекуция, или изолация - 1
Снимка: ФАКТИ

''Със сигурност всичко може да се говори, но аз най-категорично мога да заявя като председател на Народна партия ''Свобода и достойнство'', че ние винаги сме били публични и никога не сме имали влияние откъдето и да е било. Ние сме българска политическа партия, която спазва законите и Конституцията на Република България и защитаваме единствено интересите на България и на всички български граждани''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Орхан Исмаилов, лидер на Народна партия ''Свобода и достойнство'' и бивш зам.-министър на отбраната в коалиционното правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок. Думите му са в отговор на тезата, че чрез най-различни партии, чиито преобладаващи гласоподаватели са българските мюсюлмани, турската държава се опитва да влияе на процесите в България.

''В спекулативен аспект много пъти се е говорило, но аз никога не съм се възприемал за част от етническа партия. Друг е въпросът, че Движението за права и свободи (ДПС), когато беше създадена, тя беше създадена след промените, след т.нар. Възродителен процес, тогава имаше изселване, и за съжаление наистина в тази партия членуват и гласуват избирателите предимно от мюсюлманите. Но това не значи, че тази партия е етническа, както и нашата. При нас има много български граждани от различни етноси, които са членове и ръководители в отделните органи на партията.

За всички това аз обвинявам и всички български политически партии - както вляво, така и вдясно, защото те за тези 30 години просто дадоха тази възможност на единствения монопол, който превзе тези гласове. Те абдикираха да правят политика по т.нар. смесени райони'', допълни по темата Орхан Исмаилов.

''Аз мисля, че г-н Цветанов най-добре знае какво е противопоставянето и какво е неговото влияние в т.нар. смесени райони. Аз не мисля, че неговото влияние е много голямо в т.нар. смесени райони, но той наистина се опита да създаде този модел. Но пък аз мога да кажа и другото. Точно представители на ГЕРБ, които той протежираше в смесените райони, в момента дерибействат. Мога да дам такива примери. Един областен управител на Търговище, който фактически използва същите методи на репресии срещу хората, които са извън неговата партия. Уволняване от работа, заплахи, какво ли не, такива методи, с които фактически те принуждават по един или друг начин да си зависим от тях. Използват всичките си инструменти - политически, икономически, властови, търговия с влияние. Това е истината'', коментира лидерът на Народна партия ''Свобода и достойнство'' думите на Цветанов, че той е отстранен от ГЕРБ заради това, че е навлязъл в райони на ДПС.

Според него, ако ДПС ревнува от някого, то е алтернативното обединение, част от което е Народна партия ''Свобода и достойнство'' ''През 2017 г. за нас гласуваха, като обединение, над 120 000 избиратели. Ние не сме ги (б.р. от ДПС) откраднали, ние просто сме им дали алтернатива, в която те са искали да повярват и да участват във властта. Може би сме били по-добрите. Ние се борим за всеки един гласоподавател, избирател, който иска да има промяна в това, което се случва през тези 30 години. Много от турската общност в България гласуваха и за ГЕРБ. Над 100 000 гласа сигурно имат от смесените райони. Но при тази политика, която водиха в тези 4 години - с това обединение с т.нар. патриоти, които за мен са никакви патриоти, просто са псевдопатриоти, те фактически загубиха тяхното доверие (б.р. на българските мюсюлмани). Ние в момента също даваме възможност на тези хора'', поясни Исмаилов.

За поздрава на Ердоган към българските мюсюлмани, направен на конференцията на ДПС от края на 2020 г., Орхан Исмаилов заяви следното: ''Ако погледнем реално и си направим анализи, вие много добре знаете, че това е геополитика. Всяка една държава защитава нейните интереси, а в геополитически план това наистина има и друг нюанс - дипломацията. Както българската държава се интересува от българските граждани, които са по света, независимо по какъв начин - чрез култура, чрез език и т.н., тя защитава тези граждани, така си мисля, че и президентът Ердоган с това обръщение към конференцията, която беше проведена, той поздрави мюсюлманската общност в България. Но ако погледнем вече по протокол какво означава това, който е чел малко дипломация и знае какво е етикет, етика и естетика, и е бил във властта, това означава едно, че той при самото си обръщение цитира само едно име, забележете, и това е името на премиера, неговият скъп приятел Бойко Борисов. Той не се обръща към домакина, който е почетният председател, или т.нар. поставен председател Мустафа Карадайтъ. Това означава много.

Ние това можем да го видим и назад във времето. Че техните отношения са на много добро ниво. Тъй като нашият министър-председател играе много добра роля като посредник между отношенията Анкара-Брюксел. Ако се върнем назад, във Варна имаше едно събрание, където ние бяхме под председателството на България на Европейския съюз, когато отношенията Турция-ЕС бяха на точка на замръзване. Тоест, то нямаше комуникация, а той направи всичко възможно. А ако се върнем и по-назад, а и сега към момента, ние виждаме, че сега на нашите граници с Република Турция ние нямаме нито един мигрант, т.е., миграционният натиск е 0%. Това също показва какви са отношенията между Ердоган и Бойко Борисов. И понеже г-н Ердоган, като наблюдаваме неговата политика в геополитически план, ние виждаме, че той много добре си изиграва ролята като защитава интересите на Република Турция. Този път мисля, че използва тази покана, която е любезно отправена от домакините с цел да получат външна подкрепа. Да сте забелязали друга българска политическа сила да е присъствала на този конгрес? Или да е изпратила поздравителен адрес? Кога един човек търси батко си да му помогне? Когато се намира в нужда. В момента това за мен означава, че те са притеснени, защото те губят позиции всяка една година. Ако си спомняте, 2009 г. беше техният апогей като резултати. В момента виждаме, че те (б.р. ДПС) почти на 100% са надолу.

В същото време, ако сте обърнали внимание, той (б.р. Ердоган) в неговото поздравление чрез този клип, казва, че те са се утвърдили, но и трябва да се разширяват, да се обединяват, да са единни. Явно той има сводки и му докладват, че те губят почва всяка една година. В същото време предполагам, че показва, че не е съгласен с това ръководство, защото той не се обръща към тях. Те (б.р. ДПС) казват също, че са го поканили като партиен лидер, но той говори като държавен глава''

''Те (б.р. ДПС) официално няма как да управляват. Аз съм убеден в това нещо. Няма нито една политическа сила, която може официално, с коалиционно споразумение, да подпише и да управлява с тях. Дори и ГЕРБ не, защото министър-председателят Бойко Борисов е интуитивен човек и доста години вече е в политиката. Той много добре осъзнава, че ДПС са може би един от най-надеждните в парламента, защото те имат едно предимство, т.нар. единоначалие. Там да сте видели някаква опозиция вътрешна? Там, ако си опозиционер вътре, на следващия ден започва или екзекуция, или изолация, или Местан, както го изключиха. Даже не му дадоха възможност да си каже последните думи. По принцип една партия, която уважава себе си и казва, че е поддръжник, отстоява демократичните ценности, правата и свободите, като изключва неин член, а тук и председател на партията, най-малкото трябва той да присъства на това заседание, където той ще бъде линчуван, разжалван. А те даже и не го допуснаха. Така че там нещата са малко по-особени. Аз имам информация и знам, че цялата парламентарна група (б.р. на ДПС) се е подписала върху тази декларация (б.р. за напрежението между Турция и Русия заради сваления руски самолет). Имало е изричното указание на почетния. Това са само псевдопричини, по които той беше отстранен (б.р. Лютви Местан от ДПС). Истинските са, че той получи подкрепата на посолството (б.р. вероятно визира турското) и предполагам вече ставаше заплаха за някои хора вътре в партията'', заяви още Орхан Исмаилов.

Попитан дали вижда изненади в новоизбраното ръководство на ДПС, той отговори така: ''Никакви изненади не виждам. Единствено има двама-трима, които са под ръководството на г-н Пеевски, които са в Централното оперативно бюро, с което той си увеличава тежестта. Там няма нови, Данчо Ментата, той си е старият ''нов''. Единственото, което видях е новия младежки лидер на Движението за права и свободи, който мисля се казва Сезгин Мехмед, който сега го избраха на мястото на Илхан Кючюк. Данчо Ментата много пъти е зам.-председател на Движението за права и свободи. Бил е зам.-председател на парламентарна група, той си заема всякакви позиции, каквито са му угодни. Той тази година може да излезе кандидат за народен представител от Силистра, миналата година беше от Търговище. Един път не е ходил, никой не го познава, но просто си заемат местата и това е.''

''Там, където са зелените пактове и енергия, са само измамниците. Това ми прави впечатление, така лидерът на Народна партия ''Свобода и достойнство'' коментира подреждането на ресорите в ДПС. Според него за ДПС е голям проблем, че партията не е била реално в централната власт от няколко години, въпреки задкулисното влияние, което има. Той говори и за това, че ДПС на практика подкрепя правителството. ''Те са против патриотите във властта, но подкрепят техните желания.''

Според бившия зам.-министър на отбраната от ДПС са се настроили срещу Радев, защото той не е оправдал подкрепата с гласове, която те му дадоха, когато той бе избран за президент.

''Тези войни, които се водят в държавата - между институциите, между партиите и т.н., това не е добре за България'', категоричен е Орхан Исмаилов.

''Аз познавам президента, познавам и премиера. Между тях може би комуникацията я нямаше, предполагам и я няма, щом се стигна дотук, тъй като двамата са си характери. Едно казвам и съм категоричен, че тази война, която се води между институциите - Президентство и изпълнителна власт, не води до нищо. За това според мен най-добрият вариант да се излезе от тази междуинституционална криза е да дойдат изборите и оттам нататък народът да определи кой прав, кой крив'', добави политикът.

Той коментира и скандалните записи с премиера Борисов: ''Има си органи, които да кажат. Ако наистина е така (б.р. тоест записите да са истински), което се потвърждава от много места, това за мен е било активно мероприятие. Борисов все пак е от системата - главен секретар, Министерство на вътрешните работи, и не би допуснал това нещо. Но както той самият казва, една красива жена винаги може да пробие отбраната и охраната... Той винаги е заявявал, че е свободен човек, разведен, това си е негов личен живот.'' Според Исмаилов, освен съдържанието на записите, проблем е и това, че снимат министър-председателя в спалнята му, защото това значи, че той е застрашен.

Орхан Исмаилов коментира и нахлуването на прокуратурата в президентската институция, което бе и един от поводите за масовите протести срещу правителството и главния прокурор във втората половина на 2020 година: ''Аз все си мисля, че ако има такива данни, то може пак да се направи, цялата процедура, но да влязат и да се представят тихо, спокойно, без въоръжение, защото президентската институция не е катакомби, или пък да е въоръжено формирование, където да атакуваш. Там са служители, които имат експертността, служители, които почти цял живот са били в държавната администрация, това са хора, които имат различни степени на достъп до класифицирана информация. Когато има комуникация между институциите може да се каже, че идват при президента на посещение и в същото време показват заповедта и си влизат в кабинетите. Шумните кампании, които ги правихме, например при ареста на министъра Николай Цонев, където прокурорът му казва: ''Ти си престъпник''. Чакайте, кой е престъпник? И после какво стана в съда? Всичко падна, няма данни за престъпление. Той даже сигурно е осъдил държавата и ние всички данъкоплатци плащаме за грешките на някакви, които дават присъди (б.р. без съдът да се е произнесъл). Така че аз съм против тези неща. Да, като има престъпление - законът да е един за всички. Но не демонстративно. Това наистина е грозно, в президентската институция да влизаш по този начин.

Към края на участието си Орхан Исмаилов бе попитан от Лили Маринкова за евентуалното сваляне на този икономически център, който на практика дирижира нещата у нас.

Ето какъв бе неговият отговор:

''Ако искахме това нещо - радикална промяна и този център да се измести, ние изпуснахме момента. Това беше лятото, когато младите хора бяха по площадите и тогава това трябваше да се случи. Фактически в момента ние какво ще направим? Ще направим едни избори и кои ще са новите лица? Това ще са Да, България, Отровното трио и Мая Манолова, Слави Трифонов, нашите сдружения, които правим в момента. Т.е., по един или друг начин, играчите са едни и същи. Какво променяме по този начин? Аз си мисля, че дори и да има правителство след тези избори, то няма да има пълен мандат. Може би ще има консенсус за няколко неща и срок, където ще има нови избори. Най-важното за мен е, след изборите, понеже аз все си мисля, че ще е фрагментиран парламент, много е важно да се излъчи председател на парламента.''

Лидерът на Народна партия ''Свобода и достойнство'' бе категоричен, че системата не може да се промени от днес за утре, но те биха могли да поставят основните и той подкрепя това.

Обединението, част от което ще е Народна партия ''Свобода и достойнство'', ще търси партньорства в център-дясно.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доган

    44 1 Отговор
    Всичката ми опозиция се самоуби.

    Коментиран от #19

  • 2 бойку шкафа

    45 5 Отговор
    Ама аз съм си официално в коалиция с дпс и опитомените патриоти на далавери симеоноф и шкембе войводата.
  • 3 грух🐽грух🐽

    33 2 Отговор
    Кото и да прай Бочко,си е наш заложник....

    Коментиран от #5

  • 4 Цвети Пеевска

    34 4 Отговор
    Еха ДПС ще екзекутира Боко ли? хихи
  • 5 васил левски

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "грух🐽грух🐽":

    Той освен,че ви е заложник,също ви е и слуга....
  • 6 Сатъра на Хана

    46 3 Отговор
    Ахмет Исмаилов Ахмедов - сменил на 35 години името си на Ахмед Демир Доган, за да звучи по-мъжко,
    Даже не е турчин :)))

    Коментиран от #18

  • 7 Страхотни изказвания:

    48 8 Отговор
    Ние сме си черни, но то не значи, че черното е черно! Симпатяги! А ние ,глупаците българи, ги търпим вече 30 години! И те станаха толкова богати, самодоволни и нагли, че вече българите се чувстваме чужденци в собствената си страна - сараи, пристанища, тецове, безнаказани изнасилвания, убииства... Абе, направо турско робство!
  • 8 боШкоФ

    29 4 Отговор
    А някой от вас знае ли бочко как се обръща към дУган ага?И някой знае ли,че му е целувал ръка...И това го има документирано...Скоро ще се види...

    Коментиран от #31

  • 9 Нямам срам

    33 3 Отговор
    Въпроса е друг Кога ще закрият ДПС но никой няма смелостта да го зададе ...
  • 10 boreto2

    22 3 Отговор
    Г-н Ердоган ми се струва , че не е мюсюлмански политик , а турски. Добра игра на думи. ДПС не е турска партия, а е поздравена от турски политик! Защо ли?
  • 11 Да предположим, че това

    8 0 Отговор
    е активно мероприятие, остава фактът че отне чужди бизнеси. Само не разбрах интуитивно или след като прочете наръчника по икономика.
  • 12 3333

    13 0 Отговор
    Защо не дават компенсациите от 24 лв за затворените работници казаха 4ти януари а няма ??????
  • 13 Гн Исмаилов

    22 0 Отговор
    Казва истината, има хора (от помашкия етнос държавни служители, министри, заместници, експерти бизнесмени... ) които дерибеистват в буквалния смисъл не само в смесените региони а и много нагло на национално ниви

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гн Исмаилов":

    Да, познавам този споменат етнос от Исмаилов, те са безродници, нито българи, нито турци и за това преди години никой не ги почиташе сега им се е паднало много са отмъстителни и зловещи хора. През последните 10г направиха много поразии и кражби Бг държавата и ше продължават да правят. Имам приятели турци който ги ненавиждат заради безтодието и злобата която имат, аз също! В момента тези се чувстват като ненаказани глутница
  • 15 БЪЛГАРИН

    15 4 Отговор
    Има една партия БЪЛГАРИЯ.
  • 16 Хаджи Хаджи Българин

    13 2 Отговор
    Питам се , Ердоган колко ли партии успя да създаде в България! Това за мен е, подкопаване и миниране , на крепостта България! Както във Виена!
  • 17 Анонимен

    7 4 Отговор
    Доган не дава екмек на всички непослушни орханчо. Ако имаработни заплатени места, никой не би избягал, но няма в БГ. Млади Орган, именно затова забегнаха. И аз те харесвам, но дс не дава на всеки, виж, ако си някое красиво съшество от женски пол, може да те пусне на пазара. Много ми харесваш, но... Оси са от дс
  • 18 Д-р Ахмед Доган

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Сатъра на Хана":

    "Разберете,аз разпределям порциите на властта...така да се каже!..." , "ДПС е обръч от фирми!" Подпис: ВКР

    Коментиран от #32

  • 19 Орхан,

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Доган":

    Защо опозиция,кой е недоволен от заплащането,/възнагражденията?
  • 20 Един

    8 8 Отговор
    Кой им дава трибуна на тея шопари да отива да прави партия в измир
  • 21 Хан Кубрат

    9 4 Отговор
    И кво,да не се прекръстиш от Орхан,на Омуртаг-или ако влезнеш във властта,то ние не знаем,че е цел-да се вземат гласове в полза на ДПС,както и в партията на Цветанов-заедно с бизнесмена от Доспат,парадиращ,че ще прекрои района от Доспат до Девин и още територия в тази част на България!? Там на диалект,казват-НЕ КЕ СТАНЕ РАБОТАТА!!! Нали знаеш,че бате ти Ахмедчо,ще ти тури чаталката на врата и ти ще викаш-МИЛОСТ ЕФЕНДИ!!! Тая сме я гледали,гледали-не мисли,че българите са овце! БЕШЕ! Само дано си жив,да видиш кво ще стане!!!
  • 22 Перо

    11 2 Отговор
    Дрън,дрън,дрън ...... . Тиквата е доказан подчинен на Пеевски и ДПС. А Ердоган иска да има постоянно лоби в БГ и работата на тиквата е да раболепничи,но сега нещата се усложниха в геополитически план и Толупа няма решение. Идва и това време,когато държавната външна политика е в разкрачено положение. Както е казал Й.В.Ст. Кадрите решават всичко,а Толупа не е никакъв сполучлив кадър.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Батьов

    4 1 Отговор
    А,да-чак ей ся ,,фламбих"! Ми то никоя партия,не иска коалиция с ДПС-тогава разбирам: елате в нашата партия и гласувайте-та да станем ДПС на квадрат!!! Ох бабачкооо!!!
  • 26 Хаджи Хаджи Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Някой да ви е споменавал, че се намираме в 5или 6 Световна война? Войната се състои в това! Кредитно робство! Медийно робство! Битката се води , за подчиняване на вашето съзнание! И подсъзнание! А рекламите , навсякъде около вас! В медийното ( ТВ) пространство е основното оръжие срещу вас! Продават ви мечти, като първо ви отнеха правото да мислите! Чалга индустрия, бързи кредити, всички могат да си позволят своите мечти! Но когато се пробудите, сте вече в кредитното блато! На политиката и банковият октопод!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ал Капоне

    6 6 Отговор
    Скоро ще следва ДПС у Турция, и там си търсете правата и свободиите, тука е България и място за вас я парламента няма, ако го види Ботев или Левски ще се обърне в гроба, Турчин в управлението на България, срам и резил.
  • 29 Абсурдистан

    5 3 Отговор
    Пумаци да управляват .......
  • 30 Фаера

    4 5 Отговор
    Иди си на село сей тютун картофи дои си кравите и пий бира пред магазина накъдя отиваш
  • 31 Пенсионер

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "боШкоФ":

    Щом Божков го е казал-никога няма да се види.
  • 32 djemmil

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Д-р Ахмед Доган":

    така е за сажаление ТАРГОВИЩЕ ефенди раздава поррции те ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ муе даденост бившиа кмет на един саседен грат е директор а бащата инкасатор КОНФЛИК НА ИНТЕРЕСИ му се казва
  • 33 Руми Стоева

    0 1 Отговор
    Физиономия гагаузка и името странно турско!!!!! Каква е тази какафония Можеха да да си направят тест за произход !!!!!!ало казаците , вие не сте турци!
  • 34 Анонимен

    0 0 Отговор
    Орхан,


    Бъди Здрав!