Last news in Fakti

17 Август, 2021 22:35 10 307 59

Как петима полицаи увредиха зрението на протестиращ българин - адв. Минчо Спасов пред ФАКТИ

  • полицейско насилие-
  • адв. минчо спасов-
  • вероника трифонова-
  • прокуратура-
  • иван гешев

"Петима полицаи го бяха проснали на жълтите павета и изпразниха един флакон от лютив спрей в очите му и по цялото му тяло", разказа адвокатът

Как петима полицаи увредиха зрението на протестиращ българин - адв. Минчо Спасов пред ФАКТИ - 1
Адв. Минчо Спасов; Снимка: ФАКТИ

"В момента водим дело с предмет обезщетение на едно момче, казва се Павел, няма да му казвам фамилията, за да не го излагаме на допълнителни опасности. На 22 септември той, който е 1.60 см и тежи около 43 килограма, петима полицаи го бяха проснали на жълтите павета и изпразниха един флакон от лютив спрей в очите му и по цялото му тяло, следствие на което той припадна. В момента делото е висящо". Това разкри пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Минчо Спасов, който също бе активен на миналогодишните протести срещу главния прокурор Гешев и правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Той довери, че към момента представлява интересите на 7-8 души, пострадали от полицейско насилие на протестите през изминалата 2020 година.

Попитан за последиците за здравето на въпросното момче Павел, адв. Спасов отговори така: "Тепърва ще слушаме медицинската експертиза, но има намаляване на зрението. Ще се опитам да установя дали тези флакони, които са използвани, са били в срок на годност, защото полицаите работят по една инструкция от 2006 година. Вероятно тогава са ги купили и не са ги подменяли. Дано съдията бъде достатъчно обективен и да изследваме и този въпрос".

"Не можахме да установим лицата, които са извършители на това престъпление срещу моя доверител, те нямат обозначителни знаци, които са задължителни, съгласно чл. 151 от Закона за МВР. Отправих запитване до МВР да ми кажат колко техни служители са били наказани за това, че не носеха идентификационните си знаци, което е задължително, и отговорът беше: "нито един", което означава, че началниците на тези служители не си вършат работата и си нарушават задълженията грубо, а те са длъжни да следят за спазване на тези законови изисквания. Това е хубаво да го чуят и народните представители - те правят закони, ама кой ли ги спазва? Особено в силовите структури", допълни той по казуса с доверителя му Павел.

След това адв. Спасов коментира и това, че прокурор Вероника Трифонова, която вече е европейски делегиран прокурор при Кьовеши, на практика е покрила полицейските престъпления.

"Oчевидно е, че има престъпление. Укриването на тези записи от камера 3 на практика изобличават полицейски служители в престъпление. А въпросната госпожа Трифонова е прекратила производството, след като тези записи са постъпили при нея. Тези записи съдържат очевидни данни за престъпление. Тази прокурорка, да е жива и здрава да се подвизава под ръководството на г-жа Кьовеши, тя е приела, че няма престъпление и по този начин, по моя преценка тя, самата прокурорка е осъществила състава на чл. 288 от Наказателния кодекс, който инкриминира, тоест въздига в престъпление действия на магистрат, който съдейства на дадено лице да избегне наказателна отговорност. Моята преценка е, че с прекратяването на това производство, при наличието на този видеозапис от камера 3, тя е попречила на търсенето на наказателно преследване срещу виновните полицаи. Освен сигнал срещу г-жа Трифонова, смятам да изпратя уведомително писмо до г-жа Кьовеши", обяви адв. Минчо Спасов.

Като съвсем неслучайни обстоятелства на волята на главния прокурор Лили Маринкова определи назначението на Андон Андонов в Бюрото за защита към главния прокурор и издигането на Вероника Трифонова до делегиран прокурор в Европейската прокуратура.

Лили Маринкова изрази мнение, че нежеланието на Гешев да вземе отношение към полицейското насилие, показва какво е отношението му към събитията. “Даже го прави съучастник", допълни адв. Спасов. "Мълчанието му в случая е недопустимо. Чл. 126 от Конституцията изрично възлага на главния прокурор да осъществява контрол и надзор върху останалите прокурори. В рамките на това му правомощие, което не е само право, а и задължение, той трябва в подобни случаи да санкционира чрез Висшия съдебен съвет тези прокурори, дори да ги уволни или да ги прати за наказателно преследване”, обясни той.

“Както виждаме, той не си върши и тази работа. Забележете, Конституционният съд вече няколко пъти се е произнасял, че главният прокурор - след новата Конституция от 1991 година, не може да осъществява общ надзор за законност, с каквото се занимава г-н Гешев: да гледа дали е прясна боята на пешеходните пътеки, или какво е киселото мляко в детските градини. На всяка манджа мерудия. Неговата работа е изрично посочена в чл. 126 от Конституцията и ако обича, да вземе да си я прочете. ОТ дипломата му се вижда, че той не е държал изпит по конституционно право. Хубаво е поне сега - има повече свободно време, да прочете Конституцията и какви права и задължения има според нея”, каза още Минчо Спасов.

По повод дипломата на Иван Гешев, адв. Минчо Спасов посочи още, че тя е издадена от Академията на МВР и поясни, че след 1991 година това висше учебно заведение няма право да обучава по специалност “Право”. “Дипломата му е валидна по отношение на полицейската специалност”, каза Спасов. “След 1991 година обаче Висшият институт към МВР няма право да обучава по специалност “Право”, допълни той.

Минчо Спасов посочи и неточности в информацията, подадена от Академията на МВР, по казуса с дипломата на главния прокурор. Те например казват, че конкретни изпити по право Гешев е държал през юни, юли и септември 1994 година, докато в дипломата, която е публично достъпна на сайта на Висшия съдебен съвет, пише, че изпитна комисия се е произнесла за признаването на специалност “Право” на Гешев на 20 януари 1994 година. “Тоест един от тези два документа е с невярно съдържание”, заключи Спасов. “Наричам го фактологическа грешка, но за мен истинският израз е документ с невярно съдържание”, каза още той.

“Работата на главния прокурор не е да разследва, не е да подслушва. Работата му според Конституцията и Конституционния съд е да контролира своите прокурори. Ето защо това Бюро за защита на свидетелите би трябвало да е, за да се санкционират прокурори и следователи. Вместо това те се занимават с неговата персона, той ги ползва като частна гвардия”, каза още Минчо Спасов.

На въпроса дали според него Народното събрание може да закрие Бюрото за защита на свидетели, той отговори по следния начин: “Разбира се, че може. Както Бюрото е създадено със закон, така то може да бъде закрито със закон или преместено на друго място. Така комфортът на г-н Гешев ще се намали, но едва ли ще решим въпроса с гешевщината”.

“За съжаление главната “заслуга” - в кавички, защото това е позор, виси върху членовете на Висшия съдебен съвет, които го избраха и които продължават да го подкрепят. Тези хора, тези юристи са позор за българската правна система. Те търпят този човек, който дори за самите тях е очевидно, че е позор за българската съдебна система. С всичките си действия той нарушава конституционните си права и задължения”, категоричен е Минчо Спасов.

В края на разговора адв. Минчо Спасов коментира неуспеха да се състави правителство с първия мандат. “Т.нар. партии на промяната се изпозастреляха в краката. За мен прекаленото честолюбие доведе до вреда на общото дело. Словесна невъздържаност проявиха всички. Изглежда, колегите забравиха тази библейска истина “език мой, враг мой"”, каза той.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СмЕх

    40 5 Отговор
    Какво чакате...МЪМРЕНЕ..или ЗАБРАНА ЗА ПОВИШЕНИЕ ОТ 1 ДО 3 ГОДИНИ...Все пак трябва да има правосъдие...
  • 2 Циганин

    36 8 Отговор
    Родната полиция ни пази.

    Коментиран от #28

  • 3 Явер

    52 5 Отговор
    То май от ГЕРБ и Борисов май друго освен престъпления да не очакваме...

    Коментиран от #15

  • 4 Децимация

    23 1 Отговор
    е форма на наказание, използвана от римляните с цел поддържане на дисциплината във войската. Представлява убиване на един от всеки десет войници по жребий (без значение от званието им или срока им на служба).

    Коментиран от #32

  • 5 ИСТИНАТА

    76 8 Отговор
    Влизат младежи бити и унижавани в НС! Влиза Цветелина , момичето чийто блузка бе разкъсана и се показват гърдите й а полицаи снимат за спомен. И човекомразците от Герб ги гледат с презрение и ненавист. Все едно те са виновни че са унижавани и сривано достойнството им?!? Сега уверихте ли се какво представлява кликата Герб ?
  • 6 Гроб дпс

    47 5 Отговор
    Изроди
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 3 Отговор
    защото са психопати садисти и ГЕРГАНА е психосадистка

    Коментиран от #41

  • 8 зъл пес

    14 31 Отговор
    Aлooo къcoпaмeтния,a зa пoлицeйcкoтo нacилиe прeз 2009 и 2013 пo врeмe нa БCП,и нoщтa нa бeлия aвтoбуc кoй пoнece oтгoвoрнocт?Кoй бeшe ocъдeн?И oнaя,Eлиcaвeтa Бeлoбрaдoвa,ceгa oт ДБ ,нe cи ли cпoмня oкървaвeнaтa cи глaвa?Coфииcкaтa грaдcкa прoкурaтурa oткaзa дa зaвeдe дeлo зa нacилиe,a ceгa вcички cтe ги зaбрaвили тия нeщa нaли?
  • 9 12345

    37 8 Отговор
    Минчо Спасов е готов. Успехи му желая и победа над Каскета
  • 10 Стойко

    15 3 Отговор
    И срещу бившия омбудсман и бивш зам.председател на Парламента бе използван паралитичен и сълзотворен газ

    Коментиран от #18

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 3 Отговор
    ИСКРЕНО желая господин ПАВЕЛ да се въстанови
  • 12 ДяДо Ви КуРтИ оТ СеЛо ПиПерКоВо

    47 5 Отговор
    ГешеФ е просто един глупав милиционер,който си мисли,че цял живот ще е недосегаем...Скоро комфорта му ще бъде нарушен.
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 4 Отговор
    има КАРМА СЪДБА БОГ всичкж се връща данно някога да им се върне тъпкано на биячите и на ГЕРГАНА психо садистката
  • 14 Мунчо

    12 23 Отговор
    Я спирача на метрото изппълзя от дупката си. Отврат!!!!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 човек от народа

    9 2 Отговор
    чудя се, като са толкова ербап на жълтите павета, защо се оставят елементи от едно малцинство да ги пребиват !?
  • 17 Мажим

    6 12 Отговор
    Защо всеки път излъгват по един и същи начин българският народ. Прибират лу парите от банките и си отиват. Като ги изхарчат пак идват, пак лъжат и пак обират банките. Като почнем Луканова зима жан виденова зима и сега лъжите са почнали, замазват и цял ден говорят щуротии и чакаме радевата зима, още по брутална. Яко ще се гладува и яко ще се мре.
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Стойко":

    ПРИЯТЕЛЮ от ГРАД СОФИЯ ли си нищо лично предварително ти се ИЗВИНЯВАМ за нахалния въпрос
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ХХХ":

    каато ДУАРТЕ
  • 21 az #Изчегъртване!

    14 4 Отговор
    Пълна чистка и рязане от корен!
    Мутри вън!

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 aaa

    5 14 Отговор
    само да попитам... ако в англия протестиращите хвърлят бомби и се държат като лумпените .който бяха там . какви ли наказания ще ги поледват ????

    Коментиран от #24, #34

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Фен

    6 3 Отговор
    Полицаите бяха командировани от различни градове. " Банда без команда" казано по нашенски.

    Коментиран от #43

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хахаха

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Циганин":

    Преди години съдих един таксиджия, че катастрофира с мен.( слава богу напълно съм здрав), та адвоката ме съветваше да плесирам, че съм окуцял, че съм се осакатил, че ми е нанесен психически удар от който няма излизане. И сега някъв адвокат говори същите думи. Ей адвокате: господ всичко вижда
  • 29 Някой си

    5 13 Отговор
    Минчо Спасов е долен лъжец. Този човек е за жълта книжка,той е резил за представител на политическа партия.
  • 30 Ужас

    7 7 Отговор

    До коментар #21 от "az #Изчегъртване!":

    Този Минчо не беше ли спрял принудително своеволно метрото Това не е ли противозаконно Минчо Ти над Закона ли си
  • 31 Ху-хаха

    2 1 Отговор
    Бюрото за защита на свидетели било, за да се санкционират прокурори и следователи?! И този не е дочел, доучил или е в транс.
  • 32 Боже, ма и познания

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Децимация":

    А хекатомба е ритуално убиване на 100 бика. What are you talking about?
  • 33 ,Сатъра на Хана

    7 3 Отговор
    В.И.Ленин " Политическия ръководител отговаря не само за това как ръководи, но и за това какво правят ръководените от него. Той понякога не знае какво правят подчинените му, Той често може да не иска да знае какво правят подчинените е, Но Отговорността пада върху него". ..... Пандела затвор за Гешев , Рапона, Маринов и Терзийски

    Коментиран от #54

  • 34 Pilot

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "aaa":

    Личи си, че и един ден не ди бил напротрста ! Къде ги видя тези бомби , но тази зима може и да има !
  • 35 Уса

    5 2 Отговор
    Протестите в България спрямо протестите в сащ са като балета "Лебедово езеро" vs "Война и мир".Бил съм и на двете места и моля ревльовците срещу българските протестиращи да спрат,защото не знаят,що е истински протест с палене на полицейски автомобили,банки и ограбване на магазини,бити и дори убити полицаи и др.Ако това се случи в България ви гарантирам,че ще онемеете за цял месец без новини
  • 36 Що е ФАШИЗЪМ ?

    5 2 Отговор
    Народа нетрябва да ЗНАЕ !
  • 37 Цанков

    10 0 Отговор
    ДПС, ГЕРБ и ИТН имат един и същи баща - ДС. Нормално е да играят заедно
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Афганистан

    8 3 Отговор
    Полицаите от кадрите и от протеста- това са талибаните, няма нужда да ни показват Афганистан. Затова не трябва да допускаме нашите талибани до властта.
  • 40 варвари

    6 3 Отговор
    Това съвременните варвари, варварите на ГЕРБ.
  • 41 Сливенския

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гергана отива в Сливенския
  • 42 обмяна на опит

    7 3 Отговор
    "Нашите" полицаи е хубаво да ги пратят при талибаните в Афганистан за обмяна на опит.
  • 43 варвари

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Фен":

    Диви селяни, варвари, като оранжевата гвардия , съставена от биячи, впиянчени селяни, на Стамболийски.
  • 44 Политолог

    3 7 Отговор
    Не е престъпление, а приятелско добро отношение да хвърляш павета, яйца, риба, железа по полицайте охраняващи държавни сгради
    Насилието ражда , насилие
    Ако на някои протестиращи не плащаха от Дубай и Белград и те не проявяваха открито насилие над полицайте, всичко щеше да е мирно
  • 45 Архимандрисандрит Бибиан l

    2 3 Отговор
    Тоа терорис адвокад ли е бе? Апцолютен цашак е!
  • 46 Какво пропищяхте сега срещу полицията

    3 0 Отговор
    Бай Миле убит след изказане че ще има проверки на Мутри
    Чората убит в ареста на полицията Акцията срещу окупирал се собственик при което умира полицай И Т.Н.
  • 47 Короната и ВАКСИНАТА е съзнателен

    2 2 Отговор
    ПЕСТЪПЕН АКТ срещу ЧОВЕЧЕСТВОТО ! Короната и Ваксината са дело на една и съща ЗАВЕРА с една и съща Цел и действие ! А Правителството ни е Съучастник в това престъпление !
  • 48 Полицеиските своеволия са малък

    2 1 Отговор
    ПРОБЛЕМ ! ВИРУСА , Ваксините , слдващите Щампи и Лок Дауните / Ограниченията / са ПСИХИЧЕСКОТО Обработване на Нацията водеща го до пълно ОТЧАЯНИЕ и възможност за СЪПРОТИВА !
  • 49 Нас ни ЗАТРИВАТ обсипавни от комплименти

    1 0 Отговор
    Избори , гласът на суверена ! В същност - каквото реши БРЮКСЕЛ ! За Шенген и без Визи до тук и там , за високи технологии, нови стандарти и производства ! Запада е разсеян , глух и ням ! Защо ? А за НАТО - веднага и " Добре дошли ! ". Работат не е за пред хора и бая смърди !
  • 50 чакалловец

    2 1 Отговор
    не трябва да имаш никога приятелство с милиционер (полицай) ,защото те са едни от най-големите престъпници !!!Казват мъдрите хора,ако бяхме народ досега тези изверги в униформи и власт щяха да бъдат по-ниски от тревата и по-тихи от водата.
  • 51 КРОКОДИЛА

    0 1 Отговор
    ВСИЧКО Е ИНЦИНИРОВКА - ЗАБЛУДА НА ХОРАТА - КОЙ ЩЕ ПОВЯРВА - ПО СЛАБИЯ ХАРАКТЕР РАЗБИРА СЕ .....................
  • 52 Пак ще попитам

    6 0 Отговор
    Някой от форума,разбра ли,какво се случва,с онази- блондито в униформа! Която тренираше върху вързания,лежащ на земята човек,изпълнение на дузпа.Три - четири дузпи изпълни.С пълен размах.Ей,така,за кеф,и да покаже,как жена- полицай бие! И за другите примати от клипа ме обзема бяс! Но за тази " псевдо- жена" направо кипя от ярост.Тя, като жена- преди всичко друго,вместо да успокоява колегите си,да тушира обстановката,им хвърля допълнително " бензин" в огъня.Раздавайки ритници.Такова недоразумение - с ритника на Закона- навън! Дисциплинарно,и на съд! Това ж,вотно,утре ще раздава ритници на нашите родители,деца,или внуци.
  • 53 старият рокер

    2 1 Отговор
    няма по-мръсно племе от адвокатите,дори вампирите не изпиват всичката кръв на човек!
  • 54 барета

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от ",Сатъра на Хана":

    Цитата не кореспондира с действителността и съвремието, точно този идиот ,който си цитирал заедно с гошо тубата ни докараха до тук! Ако не си забелязал сме 21 век и всички искаме да избягаме и да забравим онзи период от историята ,от който се срамуваме и който може да се сравни само с фашизма, а ти ни го цитираш този ,все едно цитираш Ницше! п.п. като ще се излагаш, гледай поне да не е публично!

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "барета":

    БРАВО
  • 57 121212

    0 0 Отговор
    Като не ставате, какво правите там? Парички, парички! Малко са Ви били, стигнаха ли за нови лещи?
  • 58 Абе

    0 0 Отговор
    А кой увреди мозъка на Минчо Спасов?
  • 59 Демократ

    0 0 Отговор
    Анархията предизвикана от лакоми популисти преминали през няколко партии няма да доведе до нищо добро. Не съм гербаджия, но няколко месеца преди изборите да вкарваш държавата в хаос не е демокрация. На изборите глас народен - глас божи. Слави също е напълно прав да не съставя правителство с популистите които ще се накрадат както могат а отговорността пред историята и народа ще бъде негова. Изборите са единственият демократичен инструмент.