18 Август, 2021 11:18 5 516 63

Юристи и преподаватели от СУ гневни на прокурорката, отказала да разследва полицейското насилие

  • вероника трифонова-
  • полицейско насилие-
  • протест

Бомба от гняв ”цъка” в СРП

Юристи и преподаватели от СУ гневни на прокурорката, отказала да разследва полицейското насилие - 1
Снимка: Нова ТВ

Прокурорката от СРП Вероника Трифонова, отказала да разследва полицейското насилие, предизвика вълна от гняв на юристи и преподаватели в СУ. Пред Фрог нюз те признаха, че с официалното си съобщение до медиите, тя е поставила под въпрос професионалните си качества.
Трифонова е постановила отказ за образуване на досъдебно производство по отношение на двама от пребитите младежи. В съобщението казва, че те са отказали да свидетелстват. Източниците ни приемат с насмешка подобни изказвания и обясниха, че при проверка няма статут „свидетел“.

Такъв може да има само при образуване на разследване. „Свидетели се разпитват когато има образувано досъдебно производство. Защо ни лъжат така нагло? Ако е искала, Трифонова е имала възможност да разпита други участници в дръзкото посегателство, да изиска записите от всички възможни камери, а не да твърди, че не е видяла насилие. Всички се убедихме, че такова е било упражнено от полицията. А ако пострадалият е умрял, тогава как ще го разпита? Обясненията са смешни“, допълниха източниците ни.

Трифонова казва още: „Cлeд прeцeнкa нa мaтeриaлитe пo прeпиcкaтa нa 13.11.2020 г. cъм oбрaзувaлa дocъдeбнo прoизвoдcтвo зa прecтъплeниe пo чл.131, aл. 1, т. 2, вр. чл. 130, aл. 2 oт НК – причинявaнe нa лeкa тeлecнa пoврeдa нa eднo oт лицaтa (E.М.) oт пoлицeйcки oргaн при изпълнeниe нa cлужбaтa му. Възлoжилa cъм рaзcлeдвaнeтo нa Cлeдcтвeния oтдeл при CГП, кoeтo прoдължaвa и към нacтoящия мoмeнт“.

Магистрати се чудят как е възможно разследването за подобен случай да се точи безрезултатно повече от 13 месеца „Какво е свършено до момента? Възможно ли е да се тупа топката, за да се спасят полицаите“, питат риторично те.

Според запознати с действията на прокуратурата по отношение на пребитите, се оказва, че има още един отказ на друг прокурор от СРП за образуване на досъдебно производство срещу полицай-насилник. След това въпросният обвинител е бил включен в спецекип от 7 прокурори, които разглеждат „специални дела“, разбирай такива, важни за Иван Гешев. Заради сформирането на въпросната група в СРП има огромно напрежение. „Така се избягва случайното разпределение на делата от една страна. Ако даден случай се стори важен за ръководството на прокуратурата, то се дава на този екип. И там се връчва директно на „подходящия“ човек да го разследва. Тези колеги получават допълнително възнаграждение за това, че са в „отряда на приближените до Гешев“, разказаха вътрешни за системата хора. Според тях подобна структура има сформирана и в СГП.

Припомняме ви, че Иван Гешев е гласувал за Вероника Трифонова да бъде един от делегираните европейски прокурори. При първия подбор екипът на Лаура Кьовеши я отхвърля заради липсата на опит с дела за кражби в особено големи размери. Както е известно те са обект на разследване от окръжните прокуратури. След като номинацията ѝ отново е поднесена за разглеждане от Кьовеши, през май тя е приета.

Трифонова има опит със сложни дела, тъй като те не са от компетенциите на СРП. Според източници от Съдебната палата прокурорката е била секретарка на бившия главен прокурор Борис Велчев, сега конституционен съдия. Докато се е грижела за неговите дела, е завършила право. В един от разпространените скандални записи с гласа на Борисов, той се обръща към Велчев с „Братиньо“. Твърди се, че Трифонова е била близка с покойният вече зам.-главен прокурор и член на ВСС Камен Ситнилски.

Екип от Фрог нюз


Поставете оценка:
Оценка 4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    115 4 Отговор
    И тая е,като оная тъпа кърджалийска ..тка
  • 2 МнениЕ

    100 5 Отговор
    Да я разкарат и това е!

    Коментиран от #14

  • 3 Системата

    109 5 Отговор
    Съдебната ни система не работи, защото 95% от кадрите и са кифли.
  • 4 така е

    86 3 Отговор
    ТОВА Е ГЕШЕВИЦА ОТ КАСКЕТОТУРА НА ТОЛУПА.
  • 5 И кои точно

    13 52 Отговор
    са гневни - нещо липсват имена ? Това е фалшива новина за мен .

    Коментиран от #9

  • 6 Еее

    34 1 Отговор
    Ама Ронче ма,какво направи ти,ше ти го плесна в челото,пък дано ти дойде акъла
  • 7 БОЛШЕВИК 🌟

    51 1 Отговор
    Всички са от един дол дренки!
    В България няма правосъдие, то и държава няма.
  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    50 2 Отговор
    Виж и физиономията и друго не трябва!
  • 9 Мии

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "И кои точно":

    И ти си фалшив ама спамиш тук нали??
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 1 Отговор
    защото БОЙКО БОРИСОВ ИМАН ГЕШЕВ МЛАДЕН МАРИНОВ
    пазят пообойниците и побойничката полицай и полицайка тия побойници и побойничката русата ДАНИ ДИМИТРОВА СА ПСИХОПАТИ И САДИСТИ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кака Сийка тъпата

    39 2 Отговор
    Тази е от “нашите”

    Коментиран от #42

  • 13 какинки ЕС

    37 2 Отговор
    А защо някой мисли, че тя е взела решението !?
  • 14 Щя я разкарат,

    7 17 Отговор

    До коментар #2 от "МнениЕ":

    но в някои друг живот,прокурорите имат имунитет, така, че моля,не пишете тъпи коментари .

    Коментиран от #21, #36

  • 15 1917

    54 2 Отговор
    Учила право докато била секретарка - голЕмо ще да е било това учене. Браво на тази мома. Сега - обратно в България и да отговаря за замазване на далаверите, като е прекратявала преписки, в които явно има доказателства за извършени престъпления.
  • 16 Иван

    57 4 Отговор
    И на всичко отгоре я пратиха за прокурор в европейската прокуратура при Кьовеши. Какъв смях сме ние българите, просто едни малки душици.

    Коментиран от #45

  • 17 Българка

    49 2 Отговор
    Вероника Трифонова се оказва, че не е част от правосъдна система и не се подчинява и не прилага законите. Тя е подлога, из трив@лка на Иван Гешев, Братиньото на Борисов. Това значи, че Трифонова с 300 трябва да бъде изхвърлена от европрокуратурата или от Лаура Кьовеши, или да бъде отзована.
    ТРИФОНОВА Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ И СЪУЧАСТНИК В ИНКВИЗИЦИЯТА НАД БИТИТЕ МЛАДЕЖИ!!!!!!!!!!
  • 18 Jacques Yves Moineau

    27 2 Отговор
    ГНЕВНИ? ?? Гнева се изразява чрез протести, а не с писане на декларации, писъмца и драсканици във фейсбук. Преди години имаше ГНЕВНИ студенти и преподаватели, а сега?

    Коментиран от #57

  • 19 12345

    33 1 Отговор
    Винаги съэм твърдял, че прокуратурата в този й състав е срам за България. ИЗЧЕГЪРТВАНЕ и връщане на получените заплати за последните 5 години.
  • 20 САНДОКАН

    27 5 Отговор
    Ми тая кьовеши по корумпирана от нашите ще излезне. Първо не я искала ама после изведнъж я одобрил, що ли...
  • 21 БОЛШЕВИК 🌟

    29 1 Отговор

    До коментар #14 от "Щя я разкарат,":

    Те ще се крият зад имунитети, но има и други начини когато на народа му писне.
  • 22 МАФИЯ НА ББ

    28 1 Отговор
    ЮРИСТИ ОТ СУ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ. Я КАЖЕТЕ ГЛАСНО И С ФАКТИ,ЗАЩОТО ДОКУМЕНТАЦИЯТА Е ПРИ ВАС. ГЕШЕВ ИМА ЛИ ЮРИДИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ????? МАГИСТЪР ЛИ Е ПО ПРАВО?????
  • 23 днес

    18 8 Отговор
    И какво толкова вярвате на румънката Кьовеши? Първо не я искала, после като се срещнала с Каскета - и хоп я поискала. Или става, или не става, а може да била убедена!
  • 24 Тая сл. Ва

    28 2 Отговор
    Да се отзове. Калинка
  • 25 3.14К

    35 1 Отговор
    Официално да се поиска изхвърлянето и от европейската прокуратура. Да се пише до постигане на целта. Народното събрание да приеме закон за разформироване на съд и прокуратура. Разследване за имоти и доходи, детектор на лъжата и кой мине да се назначава на ново.
  • 26 Ха ха ха🤣

    30 2 Отговор
    И тази е станала юристка, драпайки по кОровете на правилните чичковци. (Като жената "до гешеф")
  • 27 Вероника Гешева??? Отзовава не от

    27 0 Отговор
    Екипа, на Кьовеши, уволнение и пред съда, да отговаря за делата си!!!
  • 28 Иван

    30 0 Отговор
    Главният прокурор е слугинаж, какво искате за подчинените му. Те са като него. Уволнение на всички прокурори в страната до един и назначаване на нови, като старите нямат право да се явяват повече на държавна и общинска служба. Те трябва да бранят законността в страната, а те са правили точно обратното, защитавали престъпността.
  • 29 Олеле

    7 5 Отговор
    Но ако битите протестиращи бяха гербаджии, щяха да си мълчат !
  • 30 Пипи Чорапчето

    27 2 Отговор
    Оффф, и тая забрадка расла под сянката на Каскета ще разследва крупни кражби и корупция, да?
    Разкарай се, ма!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Калинка 🐞🐞🐞🐞🐞🐞

    16 0 Отговор
    На хранилка.
  • 33 ЯЗЕКА НЕ РАЗБРАХ...КОИ СА ТОЧНО

    1 16 Отговор
    ТИА...ВЪЗМУТЕНИ ..."ЮРИСТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ"..?!? ЧИНИ МИ СЕ...КО'М'УН'Я'ГО ДС-МЕРОПРИЯТИЕ И ФЕЙК!
    ААА...ДАЛИ СЕ ВЪЗМУТЕНИ,ЧЕ... ДЕБ'ИЛА-ПРЕВРАТАДЖИЯ..НАРУШАВА ВСЕКИДНЕВНО КОНСТИТУЦИЯТА?!?!?

    ЧЕ ОЩЕ НЕМА..ДЕЛА СРЕЩУ НАРКОСИТЕ НА ФА'ТМАКА... РАНИЛИ ПОЛИЦАИ?!?
  • 34 питам

    10 0 Отговор
    Прокуратурата нали работи с обосновани предположения? Като е гледала записите, ''обоснованите'' неща не ги ли е видяла?
    Прокуратурата нали работи с вътрешни убеждения, убежденията ѝ за истина къде са били тогава? Някакви усещания за престъпление нямала ли е? Щото прокуратурата и с усещания работи.
  • 35 Адв. Ивайло Юруков

    13 0 Отговор
    Какво да Ви кажа ... юристите знаят какво значи да не си наясно например как се прилага чл. 66 от НК ... но явно подобни познания не са необходими, за да те делегират за европрокурор
  • 36 Имунитета не действа когато

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Щя я разкарат,":

    Си доказан Мафиот! Особено публично доказан! Капиш?
  • 37 Мисля

    1 9 Отговор
    Когато се пишат такива надъхващи статии, е добре да се пише коректно! Магистрати и юристи, са различни понятия! И това прилича на език на омразата, към който сме чувствителни относно езика в Северна Македония.
  • 38 Мале

    23 1 Отговор
    Жалка работа
    Кьовеши я отхвърли един път но понеже сме индианци тя кандидатства втори
  • 39 възмутен

    0 28 Отговор
    Напротив, тая прокурорка е от малкото българи с дълновидно държавническо мислене, която е застанала на страната на държавата, а не на страната на тия дето хвърлят павета срещу полицаите, опитват се да ги палят, омъскаряват общественни сгради и за това получават овации от много депутати в парламента. Каквито и версии да измислят по повод на размириците и полицейското насилие, това което направиха, едни от най големите хора на България, ще бъде пример за антидържавниеско поведение !

    Коментиран от #46

  • 40 Мале

    16 0 Отговор
    Чудно със какво доверие се ползва??
    Само таз кифла ли знае английски вие какво учите в тия вашите села?

    Коментиран от #43

  • 41 Павета хвърляха Провокатори те от ГЕРБ,

    15 1 Отговор
    Защо не хванаха полицайте някой от Тези, които хвърляха!!! Отговорете ди сами!!
  • 42 Как Сийка...

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кака Сийка тъпата":

    Аз пък още не съм гледала записите,щот съм в отпуск...😛!
  • 43 Кво се чудиш...?!

    13 0 Отговор

    До коментар #40 от "Мале":

    Та той началника и-Гешеффф,бъкел не знае английски език и тая затова парадира с езика,все едно е нещо изключително...!И ДА-за Гешеффф е нещо изключително...
  • 44 Виктор браво

    9 0 Отговор
    Луди листе,да разследва.Кой и е шефа?И получи награда,нали?
  • 45 Йордан

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Абсолютен смях...но е и доста тъжна БГ реалност...!
  • 46 Я заминавай у лево

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "възмутен":

    бе,елементарен провокатор! Нарочно тролиш,срещу общото негодувание.Подозирам,че е с цел,да предозвикаш полемика.Тази " Прокурорша" е вече делегиран прокурор в ЕП.Утре,ако е изпрати Къовеши да контролира разследване за някой Големи играчи,с осемцифрени сметки,ти вярваш ли,че ще бъде" безпристрастна"? Че тя тук,при очевадни,брутални нарушения на закона,тупа топката,и буквално им дава " Индулгенция', какво остава ,ако застане срещу стотици милиони.
  • 47 Gen Gurko

    12 0 Отговор
    Веднага отзовете тази пръчка бе! Какви ще ги дъвче в ЕСпрокуратурата тази продажна селянка? Срамота!
  • 48 big

    10 0 Отговор
    Не бива да се гневят на нея, тя просто е изпълнила това, което са и наредили! В прокуратурата няма никаква независимост! Всички са зависими от нещо и някого. Актовете им са съгласувани винаги с по-горе стоящия в йерархията!
  • 49 Тиквоча

    10 0 Отговор
    Маймуната прави пачки.Нали каскет?
  • 50 12345

    5 0 Отговор
    Чакам Сийка да изкоментира.
  • 51 ФАКТ

    7 0 Отговор
    Да пишат на Кьовеши да я маха тази престъпница !
  • 52 ewe devoijki

    10 0 Отговор
    всички прокурори са за смяна
  • 53 Само казвам

    3 6 Отговор
    За мен и вие не сте никакви юристи и преподаватели от СУ след като не търсите първопричината за това следствие!

    А тя е мутритe,тримата от "отровното трио"кoйтo бяха ocнoвeн oргaнизaтoр нa прoтecтитe, нa нaпaдeниятa нaд пoлицaитe c кaмъни, кoктeйли „Мoлoтoв“, шишeтa c уринa, мeтaлни прътoвe, умрялa рибa, яйцa, дoмaти, пирoтeхникa и дoри взривни вeщecтвa, инфoрмaция oт прoкурaтурaтa дoкъдe e cтигнaлo рaзcлeдвaнeтo зa пoбoя пoд кoлoнитe нa Миниcтeрcки cъвeт ?

    Не мерете с двоен аршин!Нали се пишете на юристи?!
  • 54 Бай Шиле

    8 0 Отговор
    От прокуратурата откриха топлата вода.
    На всеки веднага му стана ясно че е сгафила.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    " АЗ НЕ СЪМ ПЕ ДЕ РА С ... АЗ НЕ САМ И ЮРИСТ ... И НИКОГА НЯМА ДА БЪЪДА !!!! АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК---КАТО ВАС -И ВИНАГИ ТАКЪВ ЩЕ ПРЕБЪДА "!!!---- ТРЯБВА ЛИ ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ - ДА БЪДЕ ВЗРИВЕН С МАЛКО "НЕУТРОНЧЕ" -БОМБ !?!?!?!? ОТ ТОЗИ ФАКУЛ ИДВА СМАЗВАЩАТА НИ ГАДОСТ !!!!!!!!!!!
  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Jacques Yves Moineau":

    До философите тук...Колко от вас отидоха да видят на живо “протестиращите" в палатките и бивакуващите по тротоара прошляци???
  • 58 ДОКО

    4 0 Отговор
    ВЕРОНИКА Е ДЯСНАТА РЪЧИЧКА НА ЛИЦЕТО ИВАН ГЕШЕВ..ГЕШЕВ ДА СЕ ОТСТРАНИ И ФИГУРИТЕ ПАДАТ..
  • 59 САЩ

    3 0 Отговор
    Некадърни Прокурори недосегаеми.
    Некадърни Съдии недосегаеми.
    240 некадърници в НС недосегаеми.
    Иначи всички с макс заплати и претенции до луната.
    Безсрамие, корупция и наглост.
    В очите те гледат и най безотговорно те лъжат.
    Но ненапразно е казано, че основният принцип на бг политиците е: "Обещай и излъжи".
    България ше се оправи кога цъфнат налъмите на бай Ганьо.

    Коментиран от #63

  • 60 Pilot

    2 0 Отговор
    Септември идва, гласуват за махане на охраната на каскета и протести до дупка ! Така не може да се продължава ! Ново ВКС и всички замесени, а те са всички на съд ! Има ли честни млади прокурори да поведат реформата , стига чакали !
  • 61 ПОП

    0 0 Отговор
    Народа на тая държава за управляващи и власти е само Дела и Документи, ЕГНта, статистика. Човещината е отдавна забравено понятие, ааа извинете, тя е за роднини. Закона обслужва чиновниците, да има с какво да мият ръцете, за не свършена и лошо свършена работа. В НС се бият за власт и плюят едни други по депутатски без да ги е грижа за хора оставени без заплати, викащи в нищото. Ще се оправим. Само да се ваксинираме и всико ще се оправи. Честито.
  • 62 Али

    0 0 Отговор
    Е нали я избраха за европрокурор ...за това
  • 63 ГилотинБесилков

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "САЩ":

    Не само недосегаеми, но и безотговорни и несменяеми!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове