Last news in Fakti

22 Март, 2022 19:05 25 284 41

Проф. Румен Гечев за ФАКТИ: Определени държавни лица са искали Божков да напусне страната

  • румен гечев-
  • божков-
  • хазарт-
  • милиони-
  • борисов-
  • горанов

"Тези 700 милиона лева са само част от откраднатите пари. Ако започнем да говорим за “Хемус” или за ТОЛ-системата, числата са в милиарди", посочи депутатът от БСП

Проф. Румен Гечев за ФАКТИ: Определени държавни лица са искали Божков да напусне страната - 1
Снимка: ФАКТИ

“Още след като стана ясно, че от българския бюджет са окрадени стотици милиона левoве, беше съобщено лично от г-н Борисов - от неговия премиерски кабинет, в централните новини, че по предварителни данни на Агенцията за държавна финансова инспекция става дума за над 210 милиона лева. След това бяха направени допълнителни проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция и от Държавната комисия по хазарта. Държавната комисия по хазарта издаде осем акта към четирите фирми на г-н Божков с искане за 556 милиона лева без лихвите”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Румен Гечев, народен представител от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в 47-мото Народно събрание.

“На мой въпрос в Парламента през май 2020 година, г-н Горанов - тогава министър на финансите, отговори, че сумата плюс лихвите, които г-н Божков дължи, възлиза на малко повече от 697 милиона лева към май 2020 година. Очевидно вече сумата е над 700 милиона лева”, посочи още той.

“Няма никакво съмнение, че определени държавни лица са искали г-н Божков да напусне страната. Може би са изпитали някакво облекчение от заминаването му. Изглежда обаче не са си дали сметка, че след като правят признания, че българската държава губи вече над 700 милиона лева, възниква логичният въпрос - кой е позволил това да се случи”, коментира проф. Гечев и обясни, че в състава на Държавната комисия по хазарта влизат хора - министри и заместник-министри, които реално са назначени от министър-председателя - тогава Борисов.

“В Държавната комисия по хазарта, с която и Борисов, и Горанов се мъчат да си измият ръцете, влизат представители, назначени лично от Горанов и Борисов. Няма начин тези хора да не носят отговорност”, категоричен бе Гечев.

“Вината на държавните органи е директна”, посочи той и обясни как въпреки правените множество проверки, ощетяването на бюджета останало неразкрито, което, естествено, буди съмнение в качеството на проверката.

“Прокуратурата много отдавна трябваше да се самосезира. За стотен път питам системата на прокуратурата - дами и господа, къде се намирате? В парламента изнесохме тези данни преди 2 години. Кого криете вие? Без да съм юрист, знам, че в Наказателния кодекс за укриване на престъпление се носи наказателна отговорност. Ще бъда сред депутатите, които ще искат да се търси наказателна отговорност, ако се докаже, че прокурорите са крили престъпниците”, заяви проф. Румен Гечев.

Той изрази съмнение бизнесменът Васил Божков да е бил принуждаван да плаща подкупи на Борисов и Горанов. “Няма как принудително да ти вземат 60 милиона лева за пет години”, коментира той.

“Първо, безспорни ли са фактите колко са откраднатите пари от хазарта - да, данните са изнесени от държавните органи на България, от тези, които са нарушили закона, колкото и странно да изглежда това. Те обявиха колко пари са откраднати, в какъв период са откраднати, но не признаха, че са ги откраднали заедно. Второ, всички видяхме златните кюлчетата, които се появиха в дома на г-н Борисов в Бояна, видяхме банкноти от 500 евро. Обясненията за малоумници, че Мата Хари е влизала - какво е това НСО, пред което някаква си Мата Хари ще разкарва злато и евро и те няма да видят?”, посочи още депутатът.

“Браво на г-н Рашков, че се опитва да върне на юридическия терен хората, които излязоха и сами ни казаха, че са откраднати 700 милиона лева. Това е абсолютно морално и юридическо заключение на г-н Рашков, след като Прокуратурата на Република България е сложила чадър над престъпници”, заяви той.

В края на разговора проф. Румен Гечев коментира политическия аспект на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. “В момента няма как да сме сигурни, че е имало някакви тенденции ГЕРБ да “заиграва” с коалицията. Това няма как да стане. Основната функция на “Продължаваме промяната” и това, което крепи и споява коалицията, е цел номер едно - недопускането на ГЕРБ до властта и търсене на отговорност на 12-годишното им управление. Тези 700 милиона лева са само част от откраднатите пари. Ако започнем да говорим за “Хемус” или за ТОЛ-системата, числата са в милиарди. Няма как една партия или група партии да се прегърнат с ГЕРБ. Това ще бъде целувката на смъртта”, посочи депутатът.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 141 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГЕРБ

    42 37 Отговор
    Какво направи 97 год тоя
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хнY

    71 65 Отговор
    Наглец!
    Този беше министър в онова правителство на БСП и Жан Виденов, което докара заплатите до около 5 долара, пенсиите до 3.
    Празни магазини, инфлация стотици проценти..
    И има очи да дава акъл
    А тези избрали го нямат Ум.
  • 5 Не защитавам никого

    40 8 Отговор
    Но да искаш лихви при положение че от 2018г федералния резерв на сащ въвежда 0% лихва тва си е грабеж
  • 6 !!!?

    51 44 Отговор
    Гечев, не беше ли един депутат на Нинова - какъвто си и ти - който си "чатеше" с Черепа в Дубай !!!?

    Коментиран от #8

  • 7 Пострадал

    43 42 Отговор
    Поредния чиии.кид.жия
    Ланга-лунга а всъщност нищо не казва
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Отвратен

    44 13 Отговор
    Очаквано след подмяната се сбиха двете глутници на управляващата мафията - настоящата божкова и предходната борисова. Естествено пак върз гъ-за на народа и в най-критичните моменти за света.
  • 10 пенсионер

    51 19 Отговор
    Гечев нещо да каже за крадливия таван на пенсиите и лихвите на 34000 окрадени български граждани.
  • 11 Фффффф

    54 24 Отговор
    Смешна държава,уж сме парламентарна република,а парламента е безгласна буква,не могат да се разправят с един главен прокурор, който е част от мафията жалка история
  • 12 Реаликт

    63 32 Отговор
    За съжаление казва пълната истина !
  • 13 СИКАДЖИЯТА

    54 19 Отговор
    Да каже коя е Мата Хари и да разпитат Божков и право в дранголника !

    Коментиран от #19

  • 14 мечо

    35 20 Отговор
    еи глиган хакуна мадада хакуна мадада кумонист фалира даржавата сас виденов четете интересуваите се защто е нямало пари преди години всичко украли задигнали слави трифанов им пее на ошенце украдоха даржавата
  • 15 ГОРСКИ

    45 15 Отговор
    Ми да са само 700 милиона от един човек, а от строителните фирми сигурно са милиарди !!!!!!!@
  • 16 Фалит 97

    33 13 Отговор
    Този ненаялсе крадец да върне спестените пари баща ми
  • 17 Куче влачи..

    48 3 Отговор
    Диря няма! Българския народ плаща за всичко 😇
  • 18 ддд

    27 21 Отговор
    Поредния ЛЪЖЕЦ в тази медия!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този

    32 22 Отговор
    Не искам да го слушам и виждам.Фалира държавата и има наглостта да дрънка вместо да лежи в Софийския
  • 21 Гечев,боклук чевен

    36 20 Отговор
    Сърбахме ти попарата, живяхме

    В ада, докатоТи управляваше.
    Нямаш право да се изказваш за каквото и да е
  • 22 stan4o

    16 12 Отговор
    Герб и БСП са ракови образувания в българската политика. Всяка партия коалирали се с тях след това са политически трупове. Срещу простотията на БСП няма антидот. Нама как да обясниш на простия нещо, защото той няма умствена възможност да те разбере. Затова мисията на Дунчев е невъзможна, а Пп крачи уверено по стъпките на НДСВ.
  • 23 Предателю

    19 12 Отговор
    не е далеч времето и ти като оня къде го ядат червеите ще викаш: тука по-добре танкове да дойдат!! С кеф ще те намеря тогава!!
  • 24 stan4o stan4ev

    27 13 Отговор
    Ако БСП бяха умници нямаше да се окъкат във всички свои управления. Не е редно провалили се политици да дават експертни оценки. Умният човек не би го направил, но простия няма усещане.
  • 25 Бай Гошо

    26 17 Отговор
    Точно този бастун да говори за кражби, е истински гьонсуратлък. Той обра спестяванията на всички българи, но вместо да е в затвора, сега вмирисва въздуха ни.
  • 26 баба ти от Пловдив

    13 5 Отговор
    а ми говори бе! защо се крихте мишките в София, бе толкова години
  • 27 ЧЕРНОКУРЕЦ ХРАБЪР

    9 2 Отговор
    ....КАЗВАХ ГО ПРЕДИ,ЩЕ ГО КАЖА ПАК-ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ"БАЙ СТАВРИ"НАВЪРШИ ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ И ИСКАШЕ ДА ОСТАНЕ ДА ПОРАБОТИ ОЩЕ НЯКОЯ ГОДИНА.НО ВИЕ,ЙОК-НЕ МОЖЕЛО ПЕНСИОНЕР ДА РАБОТИ И ГОПРАТИХТЕ В КЪЩИ.СЕГА НЯМА КОИ ДА ПОСРЕЩНЕ ЛИЦАТА В ЦСЗ-ТО...ХАК ВИ Е...
  • 28 ПОРТИЕРКА ЗАТВОРКОВА

    7 2 Отговор
    ....ПРИ МЕН В СЛИВЕНСКИЯ ИМА ЕДНО МЯСТО...
  • 29 ...

    10 4 Отговор
    тоя измекяр не му давайте думата, световен шапион е в една доста деликатна дисциплина;)
  • 30 Другият един

    17 1 Отговор
    30г едни и същи номера правени от едни и същи хора На никой нищо не е конфискувано и никой не е вкаран в затвора Всичките ги разследват до безкрай или ги пускат да избягат като се отчетат Срам за липсата на държавност и отговорност Съдят кокошкари и бедни хора за няма нищо а тези разбойници от голям калибър са предоставили цялата държава в ръцете им да крадат в комба с министри депутати и кметове
  • 31 Велко

    9 8 Отговор
    АРНАУДОВА,БОЖКОВ,БОРИСОВ,ГОРАНОВ,ГЕШЕВ,ЦВЕТАНОВ,ЦАЦАРОВ ОЩЕ ...ХИЛЯДИ,СА КРАДЦИТЕ ОТ ВРЕМЕТО И УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ!
  • 32 Съдията Дред

    10 4 Отговор
    По принцип правилни неща говори, но като си спомня, че той е причината през зимата на 1996/1997 да стоим гладни, и да студуваме по опашки,си мисля, че трябва да се кротне.
  • 33 Ацо

    11 4 Отговор
    При тоя наглец като икономически министър фалира два пъти Държавата! И имаше наглостта да излезе и да каже че над Сто Милиарда ги няма и той не знаел къде са !!! Сега акъл взел да дава и да смята,ти си за доживотен затвор бе червен боклук!!!
  • 34 ????

    12 2 Отговор
    Ама, "Другарю" Гечев, Вие НАИСТИНА ли, ЧАК сега ПРОУМЯХТЕ ТОВА?! До КОГА ще ни БУДАЛКАТЕ, "Другарю" Гечев?! Не РАЗБРАХТЕ ли, че НАРОДА ни вече ПОУМНЯ, "Другарю-професор" Гечев?! НАРОДЕ???? НАРОДЕ???? НАРОДЕ????
  • 35 Бсп

    4 0 Отговор
    Сега ние сме на власт, да върнем Божков и бизнеса му той и на нас ще даде 60тка и с тези от ББ ги удвояваме!!!
  • 36 ComfortablyNumb

    2 0 Отговор
    Основната функция на “Продължаваме промяната” и това, което крепи и споява коалицията, е цел номер едно - недопускането на ГЕРБ до властта

    -----------------------------------------------------------
    Гечев тогава падате в канала всички от "коалицията", защото се поставяте като алтернатива на ГЕРБ, а народа вече търси алтернатива на вас...
  • 37 Best

    4 2 Отговор
    Нагъл гадняр комунистически,КОЙ фалира банките по времето на Жан Виденов,КОЙ изнесе зърното,КОЙ направи долара три хиляди лева,КОЙ?Каторга за такива нагли бездарници като теб.Има ли комунисти в управлението, държавата винаги стига до просешка тояга и тамън тръгне да се възстановява,лошия матрял проваля всичко.Вече нямам надежда,че България някога ще излезе от този кръговрат.
  • 38 бивш студент на гечев

    1 2 Отговор
    Няма по нагъл от другаря Гечев . Агент Икономов , който фалира държавата , а после се кри в офшорните зони на Кипър и Белиз .Министъра на който подариха къща и който прогони Ровър . Той е първия за който прокуратурата трябва да се сезира . Няма да се оправим докато му се дава трибуна вместо да е в затвора
  • 39 Пострадал

    1 0 Отговор
    Ами КТБ , КТБ бе професоре. ПИБ я спасихте а КТБ я потопихте. Професионалните политици не трябва да имат имунитет и трябва да има политическа прокуратура коятода разследва търговията с влияние.
  • 40 Кольо

    0 0 Отговор
    И тримата Руменовци на БСП отдавна трябваше да си правите компания на някой клон . Не сега да се явявате като охранени призраци на миналото и да филосовствате . Крадци нагли . Р.Овч. и тоя крадец и Р. Петк.
  • 41 Шайка

    1 0 Отговор
    България се обезкървява и обезлюдява..тук е всемасово отчаяние и мизерия..това остана от другарите..Пустош...