Last news in Fakti

14 Април, 2022 17:27 2 611 22

Доц. Пиргова: БСП, ИТН и ДБ не помагат за промени, а пазят статуквото на ГЕРБ (ВИДЕО)

  • четворна коалиция-
  • пп-
  • бсп-
  • итн-
  • военна помощ-
  • рсм-
  • бнб

Македонският въпрос е възелът, от който може да падне правителството, смята тя

Доц. Пиргова: БСП, ИТН и ДБ не помагат за промени, а пазят статуквото на ГЕРБ (ВИДЕО) - 1

Четворната коалиция естествено е съставена от партии, които имат различни виждания, различни концепции, коалиция не се прави от единомишленици. Коалиции се правят от разнородни партии. В този смисъл всяка една от партиите се бори да запази своята идентичност, в това число и БСП и подобно напрежение ще се появява от всяка страна. Това заяви в студиото на ФАКТИ доц. Мария Пиргова.

""Демократична България" (ДБ) иска да се пратят оръжия на Украйна, БСП смята, че това е червена линия в нейната политика и тя би напуснала, ако това се случи. Това са послания към електоратите и мисля, че тези послания се тълкуват малко по-болезнено, прекалено силно от коментаторите. Това ще бъде политиката в коалицията, всяка една от партиите ще тегли, както виждаме, към себе си. Засега ми се струва, че има воля тази коалиция да устои. По този начин тя пази електората си, напрекъснато подава различни сигнали - ние сме различни, ние няма да се поддадем - левите на десните или десните на левите, но това е просто коалиционната политика, която при нас не показва особена култура.

Виждате, че ДБ не внасят в пленарна зала пращане на оръжие в Украйна. Защо не го внасят? Тупа се топката, подават се сигнали към електората и след това въпросът се залива от друг проблем. Засега това е поведението, което ние ще видим почти през цялата тази година, ако няма някакви големи катаклизми, а може да има.

Бизнесът изглежда се разбира с коалицията т.е. този фронт не е открит, хората да излязат на улицата - нямат намерение, все още има в това правителство някакво доверие и много добре разбират, че кризата (енергийната - бел. ред.) е световна, европейска, и да сменим правителството - другото правителство ще може ли да намали цените на електричеството, на газа? Няма да може, те не са наши цени, не са формирани тук. Нямаме особен избор като граждани, а и не виждам такава гражданска енергия, която би тръгнала да сваля правителството т.е. остава от всичките опции правителството да се самосвали, една от партиите да напусне, а нито една от партиите няма интерес да го направи", коментира тя.

"Има три стари партии и "Продължаваме промяната" (ПП), като трите БСП, ДБ и ИТН аз ги виждам свързани с ГЕРБ и ДПС. ПП е новият елемент, който идва съвсем отвън и който все още няма инфраструктурните връзки в институциите, няма тези връзки в бизнеса. Тя действително е партия на промяна, защото тя няма друг шанс, освен да прави промени, а другите три партии се мъчат да запазят по някакъв начин старите канали, старите връзки.

В този смисъл ми се струва, че БСП тук просто внася един въпрос (за смесеното гласуване - бел. ред.), който е в момента излишен, непродуктивен, но печели време. Ето сега цялата коалиция ще се подведе да коментира това. Тук виждам опит на БСП да се окопаят в земеделието, в туризма - там, където са нейните министри и нейната администрация, занимавайки обществото с един абсолютно излишен проблем.

Животът на коалицията ще продължава в борба за идентичност и в борба на ПП да прави промени, защото Кирил Петков, Асен Василев, новите в политиката нямат друг шанс да влязат, ако дори искат, в икономически структури и трябва да минат през политически промени, за да влязат в тях. Много хора ги обвиняват, че те сега ще крадат, те още не могат да крадат и да искат, територията е завзета тотално, още повече, че БСП, ИТН и ДБ никак не помагат на ПП да правят промени, те пазят статуквото на ГЕРБ, на тях то е удобно", каза преподавателката по политически науки.

""Има такъв народ" го виждам като аватар на ДПС, много послушен. Те са умели не като политици, а като театрали, в политиката могат да изиграят всичко - те могат да изиграят скандал, може да изиграят много добри политици, дълго време го играха и с проблема "Каримански" спряха да го играят. Не искат да отстъпят това място, което не е важно за тях толкова, момчетата идват от театъра, за тях не е важно, важно е мястото за ДПС, за ДПС е важно кой ще наблюдава българските банки, българските банки са доста обвързани с ДПС и ГЕРБ. Много е важно кой ще бъде шеф на банковия надзор, а от председателя на БНБ зависят назначенията на такива нива. Досега банковият надзор в голяма степен е в ръцете на ДПС, те не искат да изпуснат това, а като свържем ДПС с Пеевски и пъзелът се нарежда.

При РСМ пак е игра, но вече има и емоция. Слави Трифонов изпя толкова песни, там им вярвам. Този въпрос е много удобен за контриране на ПП, които явно имат ангажимент към свои покровители. Не мисля, че ще има вдигане на ветото - май или юни, ще лавират, докато им позволяват големите партньори. Ако решат, че Западните Балкани трябва непременно сега да влязат в ЕС, ние нямаме никакъв шанс, освен да пуснем РСМ за преговори.

До голяма степен решението не е наше, защото нямаме политици с авторитет, които да поставят една линия. В голяма степен това се опитва да направи президентът Радев и се надявам той да отстои позицията. Тази позиция е част от нашата народопсихология, от нашата емоция, която ние няма да преживеем и ще излезем на улицата и ще свалим правителството. Това не е рационално мислене", обясни доц. Пиргова.

Докога коалицията ще е стабилна?

"ПП ще изпълняват външните си договорености, тук македонският въпрос е големият възел, от който може да падне правителството. Другите три партии се окопават добре, ИТН губи електорат, но него това не го интересува, просто не държат на себе си в политиката, виждам едно доста непоследователни и несериозно поведение от тях. БСП има доста затихващи функции и те смятат, че каквото в момента вземат от това управление, това ще бъде в някаква степен, като за последно. ДБ имат илюзиите, че не са за последно, но те отново са заплашени от електорална загуба.

ПП, за съжаление, според мен, се разграничават, откриват много фронтове, не действат успоредно с президента, не се осланят на хора, които познават българската политика, а те не я познават и това се вижда. Грешка е разграничаването от Радев, защото отварят много фронтове. Те знаят, че не могат да разчитат на коалиционните си партньори, ако паднат, ГЕРБ и ДПС ще ги изядат, както се казва. И все пак трябва да има политически територии, на които да няма конфликти, да се върви напред, още повече, че най-неприятното сега е, че ПП не може да извади приоритети и програма и започват да се лутат. Ако много се забавят, ще паднат, но алтернатива на се вижда, отиваме към старо статукво, независимо, че е с нови лозунги", коментира тя.

Целия разговор с доц. Мария Пиргова гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 6 Отговор
    Откакто почна войната в Украйна всички партии се обединиха срещу народа под крилото на Херо Мустафа.
  • 2 Пазят си

    9 0 Отговор
    трибуквието със зъби и нокти !
  • 3 АнтиГост

    3 8 Отговор
    Само Копейкин е против ГЕРБ и ДПС ?
  • 4 наблюдател

    19 6 Отговор
    Не знам тази какъв "професор" е , но знам че дрънка глупости. Нито една от сбюртока партии , който се нарича Правителство НЯМА да влезне в следващият Парламент. След всичко , което натвориха - българинът , колкото и да е мазохист , чак толкова - НЕ Е (та да гласува за някоя от тях) ! Единствено БСП има някакъв шанс , но това е само при вариант мигновено бягство и рязко разграничаване от останалите. Спасението на България е само едно - ОСТАВКА (незабавна) и нови избори !!!

    Коментиран от #7

  • 5 Sddddd

    10 2 Отговор
    Хем грозна, хем лъжлива
  • 6 Иван

    11 1 Отговор
    Аман от пИроДактили вече. До гуша ни дойде от доценти и подобна. ...ган.
  • 7 Грульо

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "наблюдател":

    Голяма част от младото поколение е евроатлантически настроено. Докато и те си изпатят от евроатлантическите ценности и управление, ще мине време. Ако техните кумири ги занулят бързо, по-бързо и ще се събудят от заблудата си.
  • 8 Хаха

    4 7 Отговор
    Те пък от ГЕРБ-ДПС-Възраждане като се засилят да влизат в евентуалния следващ парламент не е истина, Корупцията през последните 12 години започва да се разкрива от европейската прокуратура, скоро ще започнат да се повдигаат обвинения. Възраждане пък си е добре платена партия на Кремъл които или са тотални манипълатори и популисти или са откачени за да бутат България извън ЕС и НАТО. Това директно ще означава гибел на държавата и те добре го знаят. Но нали има маймуни за ловене ....
  • 9 Зззз

    6 14 Отговор
    За огромно съжаление Толупа ще се завърне с простащината си в управлението.

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 10 така е

    16 4 Отговор

    До коментар #9 от "Зззз":

    За голяма радост , ББ ще се върне за да нормализира държавата и да върне (поне част) от откраднатото за 110 дни.
  • 11 пройчо

    7 2 Отговор
    БСП пази герп?
    .....Огромна Тъпня !
  • 12 да ти кажа

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "Зззз":

    По добре "простака" Бойко,отколкото полу-идиота Кирчо /с "харвардският" си ПУЦ/ и групата гепаджии от детска градина "Не знам , не мога , не разбирам".
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 666666

    12 1 Отговор
    Значи цените не се формират тук!?!? Тогава защо ни е правителство ,което да храним като не може да контролира цените на хранителните продукти,горивата и енергията!?!?Всичко ,от което зависи нашето съществуване. Изглежда контролират само данъците ,глобите и наказанията ,но също на горе.По добре без тях.
  • 15 Поредните

    6 1 Отговор
    малоумия на поредния измислен доцент.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Я Я Я Я ДА

    3 1 Отговор
    РАДЕВ Е ВИНОВЕН ЗА ОВЕЛИЧЕНИЕТО - ЗАТВОР ЗА ПРОДАЖНИЦИТЕ ........................
  • 19 Старите комунисти добре са се окопали !

    2 1 Отговор
    Старите комунисти добре са се окопали ! Дано новите комунисти ги отстранят от властта !
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Стига с тази „ПРОМЯНА“!!! КОЙТО иска промяна да си смени най-добре половата ориентация и белким се успокои.
    От НЕКЪДЪРНИЦИ, само промяна може да се очаква, защото е лесно, а за „.......Европейското Развитие на България“ трябва акъл и работа.
  • 21 Стара чанта

    0 0 Отговор
    Отдалеч смърди-иии !
  • 22 За протокола

    3 0 Отговор
    Такова животно като "статукво на ГЕРБ" няма.
    Има задкулисна държава и ГЕРБ, както и всички управляващи партии, както и ДПС и някои други извън парламента, са резултат от него. Между тях практическа разлика няма. Те действат по един и същ начин и обслужват едни и същи интереси, "Борбата" между тях е театър за тълпата.
    Докато проблема не се види и посочи ясно, той никога няма да бъде разрешен и подобни неразбиращи или манипулиращи "експерти" ще ни облъчват с глупостите си.