Last news in Fakti

19 Април, 2022 22:25 4 466 0

Александър Симов за ФАКТИ: Няма как Иван Гешев да продължи да бъде главен прокурор

  • александър симов-
  • бсп-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • правителство-
  • коалиция

“Прегръдката на ГЕРБ е вампирска - постепенно изсмуква кръвта”, каза депутатът като послание към колегите си от “Има такъв народ”

Александър Симов за ФАКТИ: Няма как Иван Гешев да продължи да бъде главен прокурор - 1
Снимка: ФАКТИ

“С одобрението на Корнелия Нинова, оръжие за Украйна, както и за Русия, не е било изнасяно. Ако такова е изнесено зад гърба на държавата, то е съвсем нормално шефът на “Кинтекс” да бъде освободен. Всеки износ на оръжия обаче трябва да мине през подписа на министъра на икономиката, в случая Корнелия Нинова. Тя е категорична, че такова нещо не е разписвала”.

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ депутатът от БСП Александър Симов.

Попитан за процедурата по избор на управител на БНБ, той посочи: “Когато се решава такъв въпрос, коалицията трябва да излезе с единен кандидат. Затова и не разбрах ината на “Има такъв народ”, които - особено след оттеглянето на Андрей Гюров, смятам, че трябваше да направят същото и с Любомир Каримански, да седнат четирите формации на масата и да потърсят общ кандидат. Този политически инат, това напрежение, което се създаде, превърна един технически въпрос в политическа бомба”.

“Според мен ИТН се опитваха да създадат някакъв вид плаващо мнозинство - да изберат Каримански с гласовете на ГЕРБ и ДПС, разчитайки на тяхната подкрепа. Всеки, който някога е разчитал на гласовете на ГЕРБ, се е оказал излъган, така и ИТН. Прегръдката на ГЕРБ е вампирска - постепенно изсмуква кръвта. ИТН би следвало да разтълкуват урока, който получиха - че най-добрите преговори можеш да водиш в рамките на партиите, с които си се обвързал в управлението. Чувам, че при следваща процедура, ИТН смятат да предложат Каримански отново. За мен това е лош стил на комуникация. Видя се, че Каримански не може да събере гласове”, смята Симов.

Той коментира и искането на ИТН за по-голямо представителство в парламентарните комисии: “Не са поставили този въпрос, когато създавахме комисиите, в един момент искат преизчисляване на формулата, по която имат своите представителства. Ясно е, че ИТН се опитват да демонстрират политически мускули и вероятно ги разбирам, социологическите проучвания не показват добра тенденция за тях. Същевременно не смятам, че извиването на ръце пред всички е добрият стил на правене на политика”.

Попитан дали след снощния коалиционен съвет са изгладени противоречията по отношение плащанията на пътните строители, Симов отговори: “Според мен ще стигнем до решение тази седмица. След няколко часа имаме заседание на парламентарната група, на което ще обсъдим как ще се отнасяме ние към това решение. Дилемата ни е, че не подкрепихме решението, което ИТН предлагаше, защото според нас е необходимо да има по-широк контрол върху раздаването на тези пари. Не е тайна за никого, че именно ремонтите на пътища бяха голямата касичка на ГЕРБ, че бяха инструментът, с който Бойко Борисов подчини икономически цялата държава. Как нито веднъж чуждестранна фирма не спечели обществена поръчка за ремонт на пътища? Винаги ми е било чудно. Убеден съм, че те биха имали желание да участват в търгове в България, но винаги фирми, близки до ГЕРБ, печелеха. Дори се говори - не мога да го докажа - че Бойко Борисов персонално е раздавал порциите и е определял парите. Точно заради това - за да покажем нов стил на управление, е необходимо тези пари да бъдат контролирани”.

Депутатът изрази мнение, че темата с пътното строителство е заредена с взривоопасност.

“Фирмите трябва да получат парите си, но трябва да се опитаме да минимизираме всякаква възможност за корупционни практики”, заключи той.

“Коя тема не се държи запушена от прокуратурата? Коя тема Иван Гешев е развил до степен да получим нормален завършек? Това е големият капан, пред който е изправена управляващата коалиция. Това е и големият капан, който щракна, когато беше арестуван Бойко Борисов - видяхме, че прокуратурата отказа да се задейства. Когато казвам, че Иван Гешев е основната опозиционна сила на това правителство, смятам, че съм прав”, каза още депутатът.

“Върху ГЕРБ има опънат прокурорски чадър и това не може да продължава”, посочи Симов. “Коалицията има големи теми, по които трябва да продължи да работи, защото в крайна сметка те я обединяват. Не можем да спрем само със закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Иван Гешев не може да продължи да бъде главен прокурор. Няма как да продължи. Той няма никаква обществена легитимност”, допълни той.

“Отсега трябва да се мисли какви членове на ВСС и по какъв начин трябва да бъдат номинирани. При избора един допълнителен проблем ще излезе на преден план - според законодателството, членовете на ВСС трябва да бъдат избрани с ⅔ от гласовете. Това е трудно постижима в този парламент математика, с партии като ГЕРБ и ДПС, които ще откажат да сътрудничат. Това обаче не означава, че битката срещу Гешев трябва да бъде забравена. За мен той не може да продължи да бъде главен прокурор”, каза още Александър Симов.

Като заместник-председател на Комисията по култура и медии, на въпрос за Министерството на културата и ситуацията там, той отговори така: “Трудно намирам за себе си политически основания Атанас Атанасов да продължи да бъде министър на културата. Вярно е, че неговите предходници не могат да бъдат похвалени с успехи. Боил Банов беше едно безвремие, а към времената на Вежди Рашидов не ми се иска да се връщаме. Същевременно обаче, когато си дошъл с претенцията, че ситуацията в културата ще се промени, не може единственото, което сме запомнили от теб, да бъде едно сюрреалистично видео селфи, което винаги ще преследва г-н Атанасов оттук насетне”.

“Творците в България не приеха това поведение и не разбирам как той ще продължи да бъде министър, на какви политически основания”, допълни Симов.

Според него не е нормално парите за култура да бъдат намалявани, а напротив - трябва да има увеличение. Депутатът се надява това да се случи при актуализацията на бюджета.

Целия разговор можете да гледате във видео: