Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 14:48 4 481 21

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: Турция иска да стане по-голям енергиен фактор от Саудитска арабия ВИДЕО

  • димитър-
  • гърдев-
  • русия-
  • украйна-
  • турция-
  • сащ

Путин иска да види как ще се държи Европа през зимата, смята анализаторът

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: Турция иска да стане по-голям енергиен фактор от Саудитска арабия ВИДЕО - 1
Снимка: Факти.бг

Турция иска да стане по-голям енергиен фактор от Саудитска арабия. В момента позицията на Турция е много интересна да се наблюдава. Не говоря за дроновете „Байрактар“, които бяха засечени в Украйна. Те бяха купени преди конфликта. Турция не доставя оръжие в конфлитка, а търси диалог. Ердоган говори за директни преговори. Има и нещо интересно. Имаше предложение за среща на САЩ, Великобритания и Германия – забележете без Украйна, с Русия. Също така Турция иска да се превърне в газов хъб на Русия. Ако това стане, това ще направи Турция най-големия газов хъб в Европа, след като Германия загуби статута си заради взривяването на тръбите на „Северен поток“. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Димитър Гърдев, дипломат, експерт по международни отношения и международна сигурност.

Според него всичко, което се случва в Украйна, е било заложено от Путин в документа, който той предостави на САЩ в периода 17 и 19 декември 2021 година.

„Тогава Путин представи документи пред САЩ за ново позициониране на силите в света. Това е векторът на всичко“, смята Гърдев.
„Ударите по Киев са отговор за атаката на Кримския мост. САЩ много бързо казаха, че Киев стои зад атентата на моста. Щатите бързо обявиха, че нямат нищо общо с тази атака. Какво последва? Имаме втора седмица на продължаващи бомбардировки. Стратегията на Русия вече е свързана с разрушаването на електрическата мрежа на Украйна преди зимата, защото това ще обрече страната на недостиг на енергия. В Украйна цялата градска транспортна мрежа е на ток. Влаковете са на ток, защото имат евтина енергия. Ударите по тази инфраструктура ще създадат големи проблеми. В Киев бяха поразени точно елементи на енергийната система“, добави експертът.

Според Гърдев украинската армия бележи успехи в Харковска област, а другото направление е Херсон.

„Руската армия не може да поддържа толкова голям фронт от 1000 км граница. Нямат хора. Без мобилизационен резерв не става. Това се видя. Малко и добре окомплектована армия не може да извърши голяма операция. Това трябва да е сигнал и за нас. Ако се наложи мобилизация у нас, ще става въпрос за хора над 35 години“, добави той.

„В Украйна нещата са като на война, мобилизацията е друга. В Русия още гледат на всичко като „военна операция“. Обявяването на мобилизация предизвика криза в Русия. Защо се бавим, защо армията не действа… Това се питаха хората. В Русия бе създадено усещането, че страната може да не се похвали с нещо друго, но, когато става въпрос за армията, това е различно. Русия има силна армия. Това се казваше. Е, това се оказа мит, а в Русия не гледат на това добре, добави анализаторът. - И от двете страни има нагнетяване на обстановката. Путин ще изчака в две направления. Иска да види как ще се държи Европа през зимата. Дали Европа може да устои. Ако Европа устои, Путин нещо ще трябва да промени. Ако кризата в Европа се окаже голяма, това ще се отрази на управлението в Киев.“

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Летописец

    28 12 Отговор
    А с Южен поток можеше България да е най-големия хъб ! Но слугите на Сащ и Турция (натото) в София подариха газовия път на турците !

    Коментиран от #5, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нейнски

    8 3 Отговор
    Ами това е търговия, какво лошо...?

    Коментиран от #11

  • 4 Боклук

    9 7 Отговор
    Типично ченге—ренегат.Но тази аграрна мутра няма как да я скриеш за разлика от произхода.
  • 5 Един

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Летописец":

    Борисов го направи.
  • 6 Военен

    18 9 Отговор
    Гърдев къде са грандиозните успехи на ВСУ, нещо си се объркал
  • 7 САЩ са заплаха за света

    21 8 Отговор
    САЩ предизвикаха поредната си мръсна война, те предизвика и енергийната и продоволствената криза със санкциите си! Естествено Русия ще се защити. Русия не може да бъде шантажирана и сплашвана! Сащ забраниха на Зеленски да преговаря за мирно уреждане на конфликта през март и оттогава ескалират все повече напрежението.Ако продължават, няма да се измъкнат безнаказано както от предишните си войни. Територията им може да се превърне в пепел.

    Коментиран от #14

  • 8 Опааа

    8 1 Отговор
    Как може да напишете Арабия с малка буква бе миси рки прости?!?
  • 9 каро

    13 9 Отговор
    Каква среща може да има с държава, която не съществува?! ....Украйна.
  • 10 ДПС ГЕРБ

    12 2 Отговор
    Боко тиквата не е ли още в затвора за турския поток?
  • 11 Реалист

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нейнски":

    Все съм си мислил, че човек трябва да има малко и спирачки. Такъв разбирач те оставя без думи. И този беше номинация за външен министър, а беше председател и на комисията в парламента..... Трагедия!

    Коментиран от #13

  • 12 Дааааааам

    16 2 Отговор
    Ако имахме ИСТИНСКИ политици, ние щяхме да бъдем фактора. А с тези пребоядисани, крадливи, безгръбначни и супер страхливи другари, така ще е. Защо клекнаха на амерците? Защото щяха да покажат на всички омазаните им задници и откраднатите им парички са в амерски банки.
    А Ердо е политик от световна величина и знае какъв е интереса на държавата.
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    ПРАВИ сте господине
  • 14 Биг дик

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "САЩ са заплаха за света":

    Ха ха карикатурник
  • 15 бихте ли пояснили

    3 0 Отговор
    Нещо да ни отворите очите за запасите от изкопаеми горива на съседите.....или пишем тук отгоре-отгоре..... То и нашите по крайбрежието искат да изместят Гърция като фактор в туризма - все още безуспешно....но всяко лято се засилват ......
  • 16 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    на украинците не им дават да бършат с парцал дори праха по байрактарите камо ли да ги управляват в бойни задачи. Борел каза че ЗАЕца е много важна за енергетиката на ЕС и трябва на всяка цена да е под украински контрол което означава Херсон и Харков на втори план.
  • 17 Учо

    5 2 Отговор
    EEeeййй НЕКАДЪРНИЦИ . БЪЛГАРИЯ щеше да е газовия хъб на ЕВРОПА ако не бяхме отказали Южен поток , защото беше предвиден за 63 милиарда куб. годишно а от там и ПЕЧАЛБИТЕ за нас от транзита . Къде е НАРОДНИЯ съд за продажниците ни .
  • 18 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Летописец":

    Знаеш, че нито САЩ са виновни,нито Русия. Ние си знаем,но аз пак да припомня, защото такива като теб все забравят.......на Българина винаги космите са виновни
  • 19 ежко

    7 0 Отговор
    Така де, така.Защото Ердоган плаща на специалисти по изграждане на инфраструктура, а ние на анализатори!Защо България не стане енергиен хъб,а?Щото само плямпате и никаква нормална работе не вършите,затова!Всияките все експерти,а за чеп за зеле не ставане!

    Коментиран от #20

  • 20 Стоян

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "ежко":

    Разбираш ли защо инвеститорите предпочитат Турция пред България......, така е било и така ще бъде
  • 21 Я Я Я Я ДА

    7 0 Отговор
    УПРАВЛЯВА ВИ НЕГРАМОТЕН ПРЕЗИДЕНТ - ЛЪЖЕ И МАМИ НАРОДА СЪС ИЗБОРИ И ШИКАЛКАВЕНИЯ - МОЛЯ ОПОМНЕТЕ СЕ - БЪЛГАРИ НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ВСЕКИ ОТ ТИЯ ........................................ПИЯВИЦИ ......................................................................................................................