2 Октомври, 2014 16:23, обновена 3 Октомври, 2014 02:46 1 126 2

Кристалина Георгиева: Ще работя за силен ЕС

  • кристалина георгиева-
  • комисар-
  • европейски парламент

Очаквано българката беше единодушно одобрена

Както се очакваше, Кристалина Георгиева е единодушно одобрена от евродепутатите за комисар по бюджета и човешките ресурси. Решението е взето от трите комисии, които я изслушаха днес - по "Бюджети", "Бюджетен контрол" и "Правни въпроси".

За единодушната им положителна оценка съобщи говорителят на Европейската народна партия (ЕНП) в бюджетната комисия Жозе Мануел Фернандис, предаде БНР.

Повече от три часа Кристалина Георгиева отговаря пред евродепутатите от три комисии как смята да работи като комисар по бюджета и човешките ресурси. Изслушването премина под формата на сериозен диалог за ефективното управление на европейския бюджет, за контрола на разходите и за вариантите за осигуряване на допълнителни приходи. Част от евродепутатите бяха подготвили и въпроси за необходимите промени в кадровата политика на Еврокомисията, която също попада в ресора на Георгиева.
Георгиева демонстрира детайлно познаване на бъдещия си ресор, както и твърди намерения да направи всичко необходимо европейският бюджет да се използва възможно най-добре. Според нея трябва да е ясно какво постига Европейският съюз с всяко похарчено евро и как помага на хората в отделните страни.

След продължителната размяна на въпроси и отговори Кристалина Георгиева определи най-важните си задачи за следващия мандат:

Трудната задача, която имаме пред себе си, е как да направим така, че парите, които имаме, да доставят най-добрите възможни резултати за нашите граждани. Да има повече растеж, повече работни места, по-добри условия за живот, по-малко неравенство в Европейския съюз между богати и бедни, било то страни, региони или граждани.

Самото изслушване премина спокойно и добронамерено. Някои евродепутати вече го определиха като най-успешното в последните дни.

Спиране на злоупотребите с фондове на ЕС, създаването на Европейски прокурор са основните цели на еврокомисаря за бюджета

Злоупотребите с фондове на ЕС са не само кражба от данъкоплатците, а и удар по целия европейски проект. Затова бих искала да работя за създаване на Европейски прокурор, за да се сложи край на кражбата на публични средства. Европейският бюджет влияе пряко на европейските икономики, близо 600 000 души имат работа за реализирането му, а 4 милиона студенти учат по „Еразъм“. Това припомни в началото на изслушването си пред Европейския парламент Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК с ресор Бюджет и човешки ресурси..

Тя не пропусна да посочи, че трябва да се следи какво се постига с всяко изразходвано евро за нашите икономики, имаме ли достатъчно добър контрол, сигурни ли сме, че парите, които са ни предоставени, са защитени от измами, осигурени ли са достатъчно добри условия за служителите ни, за да постигат резултати и да са удовлетворени от работата си.

Кристалина Георгиева, предложена от България за еврокомисар и номинирана за зам.-председател на Европейската комисия, се яви днес пред три комисии на Европейския парламент -  Комисията по бюджети, Комисията по бюджетен контрол и Комисията по правни въпроси.

Първата причина е, че професионално съм отговаряла в Световната банка за цялата група на тази институция и съм си вършила работата като човек, отговарящ за пари и за хора. Втората е, че аз лично вярвам, че съм доказала, че съм независима, че никой не може да ми нарежда, освен хората на Европейския съюз. А освен това здравата работя и това би помогнало, нали? Това заяви Кристалина Георгиева в отговор на въпрос защо поема толкова тежък ресор. Тя не пропусна да обещае до три месеца да представи план за справянето с проблема за 23 млрд. евро забавени плащания.

Цветелина Георгиева обеща ако бъде утвърдена на поста, ще продължи доброто си сътрудничество с Европейския парламент.

Силно вярвам в доброто отношение към служителите на ЕК, целта е до края на мандата 40% от тях, заемащи високи длъжности, да бъдат жени, обеща вицепрезидентът на ЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тост

    0 0 Отговор
    таз българка ли е?щото комунистите не са българи

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "тост":

    Стига с тези комунисти, няма вече такива. Повечето умряха, наследниците им станаха капиталисти и така. Плашете децата с Торбалан или Трифон Иванов...
    А ЕС е пред разпад, за какво ще работи и тя не знае.
Новини по държави: