10 Септември, 2014 15:57 1 522 3

Близнашки за Кристалина: Господ е българин

  • георги близнашки-
  • кристалина георгиева-
  • бюджет-
  • европа-
  • европейската комисия-
  • жан-клод юнкер

През следващият 5-годишен период българката ще бъде финансовият министър на Европа и ще управлява бюджет от 140 млрд. евро

Близнашки за Кристалина: Господ е българин - 1
Снимка: БТА

От Брюксел пристигна добрата вест, която надхвърли всички наши очаквания. Кристалина Георгиева е номинирана от Жан-Клод Юнкер в новия състав на Европейската комисия за вицепрезидент и заедно с това комисар, който ще отговаря по въпросите на бюджета и човешките ресурси. Казано простичко и разбираемо за всички - Кристалина Георгиева в следващия 5-годишен период ще бъде финансовият министър на Европа. Това обяви днес премиерът Георги Близнашки в свое изявление към всички наши сънародници.

Действително съм преизпълнен с възторг. Ако бяхме на футболен мач, сигурно щях да кажа, че „Господ е българин“, защото изборът на Европейската комисия е от огромно значение и това е първата Комисия, която отразява съотношението на силите в Европейския парламент. Една Комисия, която трябва да направи европейските институции по-демократични, да ги доближи до гражданите и да придобият един по-силно изразен политически облик. Така че, това е изключително важно ново начало в дейността на Европейския съюз, едно ново начало за Европа като цяло, коментира министър-председателят.

По-нататък в изявлението му се казва:

Горд съм като министър-председател и като български гражданин, че комисар Кристалина Георгиева е заместник-председател на Комисията, който ще отговаря за бюджета на Европейския съюз и за човешките ресурси. Този ресор е изключително отговорен и влиятелен. Разбира се, в качеството си на комисар тя ще работи в името на общото благо на Европейския съюз като цяло, но не можем като българи да не се радваме на това, че тя получи такова огромно признание.

Мисля, че преди време направихме верния избор, когато я номинирахме отново, защото тя е един доказан професионалист , а, освен всичко друго, в дейността на Европейската комисия се спазва един принцип - принципът на старейшинството. Ние я номинираме за втори път като комисар и при това положение тя имаше значително по-големи шансове и действително се сбъднаха най-смелите ни очаквания, тя получи може би най-важния ресор в Европейската комисия. Разбира се, това е колективен орган и всички ресори са важни, но какво по-добре от това. Един достоен българин ще бъде вицепрезидент на Комисията и ще поеме толкова отговорен ресор.

Искам да благодаря на всички отговорни фактори в нашата страна, преди всичко на президента на Републиката, който беше толкова твърд и последователен в отстояването на тази кандидатура. Искам да благодаря на българската дипломация, която лобираше при срещите и разговорите с ръководителите на останалите държави членки за това, че в лицето на г-жа Кристалина Георгиева България има една изключително качествена кандидатура. Освен всичко друго, тя е израз и на доверие към нашата страна, така че не мога да не благодаря, разбира се, на г-н Жан-Клод Юнкер, който подкрепи тази кандидатура и спря своя избор за финансов министър на Европейския съюз именно върху  Кристалина Георгиева.

Нека се знае, че всички ние, като отговорни политически фактори в България, ще съдействаме, за да може тя нормално да осъществява своите  функции. Да се постигне онзи баланс между големи и малки в рамките на Европейския съюз, за да може Комисията действително да отговори на повишените очаквания на европейските граждани.

Съставът на ЕК включва изключително подготвени хора, големи авторитети в различни сфери на обществения живот. Мисля, че се създава един изключително силен състав на Комисията, който да отговори и на новите предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз, за да се върви напред към задълбочаване на интеграционните процеси и в крайна сметка да се отговори на очакванията на всички европейски граждани, включително и на такива новоприсъединили се страни като България. Казвал съм го неведнъж, но ми се иска с този избор всички ние не просто да се чувстваме пълноправни членове на Европейския съюз, но и пълноценни членове на ЕС, да бъдем горди участници в една мощна икономическа и политическа общност на европейските народи, на европейските граждани.

Поздравих лично г-жа Кристалина Георгиева. Тя сподели, че огромна е отговорността, която се стоварва върху плещите й, защото става дума за бюджет от 140 млрд. евро и персонал на Комисията, който тя ще ръководи, възлизащ на 30 хиляди служители. Мисля, че си давате сметка за мащабите - огромни мащаби, огромни отговорности. Нека да й пожелаем успех! Аз съм сигурен, че тя ще се справи, но това, което мога да й пожелая от все сърце, е да знае, че цяла България е с нея!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rud

    0 1 Отговор
    prostak s prostak si ti Blizna6ki.

    Коментиран от #2

  • 2 Мони НСА

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "rud":

    и защо така смяташ умнико?
  • 3 Сиси Вълкова

    0 0 Отговор
    Ако Господ беше българин, Волен досега да те е разкарал. Но с нами Бог, и на теб ще ти дойде времето!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове