Last news in Fakti

7 Април, 2015 11:06 2 272 8

„Южен поток“ умря. Балканите обсъждат „Турски поток“

  • турски поток-
  • южен поток-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • газопровод
„Южен поток“ умря. Балканите обсъждат „Турски поток“ - 1
Снимка: БТА

Външните министри от Сърбия, Унгария, Македония, Гърция и Турция провеждат преговори за възможности „Турски поток“ да доставя синьо гориво за техните страни, съобщава агенция Бета.

Тя се позовава на изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич. Той посочи, че основните въпроси от срещата в Будапеща ще са енергийните доставки и енергийната сигурност.

В средата на март стана известно, че руската компания „Стройтрансгаз“ на Генадий Тимченко, която се спрягаше за строежа на „Южен поток“, започна работа по строителството на магистрален газопровод в Македония, съобщи в. „Коммерсант“. Става дума за първия етап на газопровода Клечовце - Неготино с дължина 61 км, който ще позволи синьото гориво да стигне до град Щип. Срокът за изграждането му е малко над година, след това е планирано да се изградят още 60 км тръби за съединяване на газо-транспортната система на Гърция.

Стойността на строителството се оценява на $75 млн. От тях Македония ще заплати само $15 млн., останалите работи ще бъдат извършени за сметка на дълга на бившия СССР към екс Югославия.

По време на визита от февруари на руския президент Владимир Путин в Унгария стана известно, че в рамките на „Турски проект“ Кремъл разглежда възможността за продължаване на трасето в Югоизточна Европа. По този начин, заобикаляйки България, Путин даде да се разбере, че останалите страни от Южен поток могат да получат доставките на руско синьо гориво.

Днешната среща в Будапеща, на която липсва представител на София, ясно показва изолацията на България от Южен поток. Това прави още по-илюзорни усилията на Бойко Борисов да се изгради газов хъб, от който да се възроди проекта на „Южен поток“.

След като Русия се отказа от „Южен поток“ в края на 2014 г. и реши вместо него да строи „Турски поток“, за да транспортира природения газ до границата на Турция и Гърция, страните от Централна и Източна Европа започнаха да търсят възможности за достъп до него.

Унгарският премиер Виктор Орбан през февруари предложи в интервю за в. „Коммерсант“ да се построи газопровод през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до австрийския град Баумгартен. Отчитайки нежеланието на Москва да използва като транзитна страна България след неуспеха с „Южен поток“, тръбопровод през Македония остава фактически единственият вариант за снабдяване с газ на Сърбия и съхраняване на съществуващото разпределение на потоците руски газ в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Да се върнем все пак на темата."турски поток" ще има точно толкова колкото имаше и "Южен поток".И Турция и Гърция участват /с голям процент/ в ТАНАП,който вече усилено се строи и е пет пъти по евтин от руския ,а и азербайджанския газ по него е с много по-ниска себестойност,да не говорим пък за иранския,който току що също влезе в играта,да не говорим че Турция работи усилено за собствен добив,който не само ще спре вноса,а и ще има още толкова за износ.Така че да правят сами на себе си конкуренция едва ли ще стане,което не значи че междувременно не могат да шикалкавят.Турция вече получи намаление 30% ,за да може Путин от Истанбул да каже че спира Южен поток,ама Ердоган не гъкна до него дали ще си зареже собствения газопровод за кефа на Газпром.Гърция също има сериозни планове да търгува със собствен газ/закупен от други страни/,така че едва ли ще чака за жалки транзитни такси,които и без това руснаците трудно плащат,но това не пречи междувременно да измъкне нещо и от тях и от ЕС.Така че ако 2019 няма транзит през Украйна,това ще е защото няма купувачи,а не заради "турски поток".Междувременно до тогава най-добре ние също да разработим собствените си залежи в Черно море,които усилено се крият вече близо 50 години за да купуваме от "братска" Русия ,а не да бълнуваме за някакви велики такси които никой никога не е и смятал да ни плаща.

  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Впрочем, пока Анкара не выдала «Газпрому» разрешение даже на начало изыскательных работ в своих территориальных водах. В результате арендованные холдингом трубоукладчики третий месяц стоят в порту Варны, и компания платит сотни тысяч евро в день за их простой. Не согласован также сухопутный маршрут трубы.
    Сроки начала строительства сорваны, представители «Газпрома» и Минэнерго РФ ситуацию пока не комментируют.

    Материалы по теме

    Турция срывает сроки по «Турецкому потоку»
    Изображение: AP/TASS
    Източника е руски ако не забелязвате и то официален

  • 3 БлБлагов

    0 0 Отговор
    Истината е само еднаа: Ние не се съгласихме с имперските интереси на Путин/не на руския народ/ и за това бяхме наказани!И по-добре! Сигурен съм ,че ако ЮП беше станал шяхме да получаваме по-скъп газ отколкото ако сега стане Турския поток и то главно за това ,че на турския хъб ще се конкурират. При ЮП щеше да има лапачи /кърлежи като ОВЪРГАЗ преди ,които щяха да се намърдат като посредници с големи проценти !Сега кучетата много се разлаяха и това вече не може да се случи!
  • 4 tikwata

    0 0 Отговор
    Ето българино за какво си гласувал ,с такива управници всички ще те заобикалят.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "tikwata":

    Дали ще ни заобиколят е мнооого спорен въпрос,а и ТОЗИ заобикалящ колкото пъти е минал ,толкова пъти сме съжалявали.
  • 6 javorrrrr

    0 0 Отговор
    Голям праз - таман няма да сме вечно зависими от русначетата.
  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор
    Интересно защо цяла Европа се натиска да е зависима от русначетата а само нашите предателчета искат да ореме с магарета. Та дори и сащ се натискат да се возят с руски ракети и без Русия не могат да минат нито край иран нито край сирия.

    Жалко че гнусните ни предатели продадоха Българските интереси на турция и гърция.

    Сега боко-тиквата и тиквената партия ще докарат газ от норвегия и ще го нагнетяват обратно към ЕС. Е това не е ли предназначено за малоумници.
  • 8 сашо

    0 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВА ГАЗ ЕДИНСТВЕНО ПРЕЗ УКРАЙНА,ДОГОВОРА НИ Е ДО 2019г. ОТ 2019г.РУСИЯ ВРЪТВА КРАНЧЕТО И ПО ТАЗИ ТРЪБА ПОВЕЧЕ ГАЗ НЯМА ДА ВЪРВИ,БЪЛГАРИЯ ОСТАВА НА СУХО.КО ПРАВИМ ,САМО ЕДНО РЕШЕНИЕ ДА КУПУВАМЕ РУСКА ГАЗ ОТ ТУРСКИ ПОТОК,Е ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ КАК ЩЕ НИ СЕРВИРАТ ЕДНИ ЦЕНИ ТА СВЯТ ДА НИ СЕ ЗАВЪРТИ И НЯМА ДА ИМАМЕ ИЗБОР,САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ,БОЙКО УГОДИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРИЯ ТОВА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ВМЕСТО ДА ПЕЧЕЛИМ МИЛИАРДИ БЕЗ НИЩО ДА ПРАВИМ САМО ОТ ТОВА ЧЕ ЮЖЕН ПОТОК ЩЕШЕ ДА МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ СЕГА ЩЕ ДУХАМЕ СУПАТА