Last news in Fakti

8 Февруари, 2015 23:53 6 043 6

Ясно е и сухоземното трасе на „Турски поток”

  • турски поток-
  • газпром-
  • люлебургаз

Газопроводът ще има четири тръби. Подводният участък ще бъде построен самостоятелно от Русия

„Газпром” договори в Турция и сухопътния участък на „Турски поток”. Това е основната новина от визитата в Анкара на генералния директор на руската компания Алексей Милер, съобщава РИА „Новости”.

Агенцията отбелязва, че сега предстоят по-нататъшни проучвания и проектиране.

Сухопътното трасе ще е дълго 180 км.  „Турски поток” ще излиза на сушата в района на Каякьой. Оттам ще стига до турско-гръцката граница - местността Епсила. Самата Турция ще получава газа в района на Люлебургаз.

Мощността на морския газопровод от Русия до Турция ще бъде 63 млрд. куб. м. годишно. Подводната част на тръбопровода ще бъде 180 километра и трябва да е готова до края на 2016 г.

Газопроводът ще има четири тръби. Подводният участък ще бъде построен самостоятелно от Русия, а изграждането на мощностите на територията на Турция ще е съвместен проект.

След като обяви спирането на „Южен поток”, Москва напълно спря да говори за България в транзитните си планове. На 20 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин каза, че газопроводът през Турция може да бъде продължен през Македония, Сърбия и Унгария до Австрия.

ЕС все още е ключов пазар за „Газпром”, а Украйна доскоро беше най-големият вносител от ОНД. След началото на украинската криза обаче потреблението на газ в региона намаля, а много държави търсят алтернативи на русия газ.

Според анализатора от Marex Spectron Group Георгий Славов търсенето на руски газ в ЕС ще намалява заради лошите икономически условия и повишаването на енергийната ефективност в много държави.

Спадът на цената на петрола може да намали средната цена на руския газ за Европа до 275 долара за хиляда кубически метра през 2015 г., в сравнение с 361 долара през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо гуй

    1 0 Отговор
    Това означава още по-скъпи парно ,хляб,тухли,цимент и,какво ли още не.
    Мисля,че нещата е възможно да се оправят с оставки и съд.

    Коментиран от #2

  • 2 999

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо гуй":

    Не боите се имаме си НАТО и демокрация, крадливи и корумпирани политици те ще ни топлят.
  • 3 европеец

    0 0 Отговор
    освен че губим 450млн евро на година от транзита по южен поток, губим и 150млн които ги взимаме в момента за транзит на газ към турция. след като целия газ ще минава през турция - не се знае в какви количества, на какви цени и дали изобщо ще получаваме газ - тръбата няма да се построи сама

    А гърция много радикално се изказа срещу санкциите срещу русия - като нищо ще си договорят по добри условия

    Коментиран от #4

  • 4 999

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "европеец":

    Губим един силен брат с необятни пазари за нас.
  • 5 gost

    0 0 Отговор
    Много червени писарушки виждам да изпълзяват от дупките си.Парите от транзита които България евентуално щеше да спечели след 10 години са 25 МИЛИОНА на година.Влезте малко в час и стига сте писали фантастики,че вече дразните.Явно много ви липсва,че ви отрязаха от хранилката.
    Русия никога не е била пазар за нас.Тя всичко е взимала от България на символични цени,за това и фалираха консервните предприятия и цигарената ни промишленост.Когато се опитахме да им продаваме на пазарни цени,така наречените братя ни отрязаха и настана повсеместен фалит през 1990г ,ако сте били родени тогава.
  • 6 gran

    0 0 Отговор
    България ще стане нормална държава,едва когато престане да зависи изцяло от русия-носител на огромна корупция и мафия на полит. ниво.