Last news in Fakti

16 Април, 2015 08:22 1 570 2

70 години от освобождението на нацистките лагери на смъртта

  • аушвиц-
  • освиенцим-
  • лагери на смъртта-
  • евреи-
  • 70 години
70 години от освобождението на нацистките лагери на смъртта - 1
Входът на Аушвиц с надписа "Работата ще ни направи свободни"

Близо 10 хиляди млади евреи от цял свят ще участват в годишното шествие през някогашния нацистки лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау" в полския град Освиенцим.

Шествието е в памет на жертвите на Холокоста. В Израел днес отбелязват 70 години от освобождаването на нацистките лагери на смъртта.

Аушвиц или Освиенцим е комплекс от нацистки концентрационни лагери. Разположен е в Южна Полша в близост до гр. Освиенцим.

Комплексът се е състоял от 3 основни лагера:

Аушвиц 1 е служил за административен център на целия комплекс.[1] Основан е на 20 май 1940 г. върху основите на кирпичени две и триетажни полски, а по-рано и австрийски казарми. Първата група, в която влизали 728 полски политически затворници е изпратена в лагера още на 14 юни същата година.

Аушвиц 2 е това, което обикновено се подразбира като се говори за Освиенцим. Там, в едноетажни дървени бараки се били държани стотици хиляди евреи, поляци, цигани и хомосексуални. Жертви на този лагер стават повече от милион човека. Строителството на тази част на лагера започва през октомври 1941 г. Известният като Биркенау, Аушвиц 2 имал 4 газови камери и 4 крематориума. Недалеч от Освенцим се намирали и още около 40 неголеми лагера, общо известни като Аушвиц (Освиенцим) 3.

Новите затворници идвали ежедневно с влакове от цяла окупирана Европа. Идващите се деляли на 4 групи. Първата група се отправяла веднага към газовите камери. Това били преди всичко жени, деца, старци и всички, които не минат пред комисията по пригодност за работа. Втората група затворници се отправяли на работа към индустриални заводи на различни компании. В комплекса Освиенцим около 405 хил. затворници били изпратени към фабриките от 1940 до 1945 г. От тях, повече от 340 хил. починали от болести или били убити. Запазен е случаят, когато немският магнат Оскар Шиндлер спасява около 1000 евреи, откупувайки ги за работа в своята фабрика и извеждайки ги от Освиенцим към Краков. Третата група, в която влизали близнаци и малки хора, били отвеждани за различни медицински експерименти, в частност при доктор Йозеф Менгеле, известен с името "ангел на смъртта". В четвъртата група имало предимно жени, които формирали групата "Канада" и били за лично използване от нацистите в качеството им на прислужници и лични слуги. Името "Канада" било избрано като издевателство над полските затворници - в Полша думата "Канада" често се използвало като възклицание при вида на скъп подарък. Първите полски емигранти често изпращали подаръци на роднините си от Канада. Освиенцим частично е обслужван от затворници, които периодично били убивани и заменяни с нови. За реда в концлагера отговаряли 6000 члена на СС.

През 1943 г. на територията на лагера е сформирана съпротива, която помогнала на няколко затворници да избягат, а през октомври 1944 г. групата разрушила един от крематориумите. Когато през 27 януари 1945 г. съветската армия превзема Освиенцим, те намират там около 7500 оцелели. Повече от 58 000 затворници били убити от немците. В памет на жертвите от лагера през 1947 г. Полша създава музей на територията на Освиенцим.

Аушвиц 3 се явява група от неголеми лагери, създадени около общия комплекс. Най-големият от тези лагери е бил Мановиц, водещ името си от полско село, разположено на неговата територия. Започва да фунционира през май 1942 и бил придаден към компанията IG Farben. Тези лагери редовно били посещавани от лекари, които отбирали слабите и болните за газовите камери на Биркенау.

В Аушвиц-Бикернау са били депортирани повече от 1,3 милиона души от цяла Европа. От тях 1,1 милиона са били убити, като 1 милион от тях са били евреи. Около 900 000 от депортираните са били директно изпращани в газовите камери или разстрелвани. Още 200 000 умират от болести, недохранване, мъчения, медицински експерименти или по-късно от обгазяване.

Името „Аушвиц”, превърнало се в символ на Холокоста, превръща близо 6 милиона евреи, а също роми, синти, руски и полски работници, хомосексуални и много други в жертви на националсоциализма.

Днес останките от лагера са достъпни като държавен музей „Аушвиц-Биркенау", паметник на холокоста и еврейско гробище. От 1979 г. тази област е въведена в списъка за световно културно и природно наследство на човечеството.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горд

    0 1 Отговор
    И ние в България сме имали концентрационни лагери!
  • 2 Мишо

    0 1 Отговор
    Да в Белене и Ловеч. То дали социалисти или националсоциалисти,почти няма разлика.