Last news in Fakti

22 Септември, 2011 15:22 3 117 2

Първи присъди във Франция за забулени мюсюлманки

  • никаб-
  • франция-
  • бурка
Първи присъди във Франция за забулени мюсюлманки - 1
Metro France

Френски съд наложи първите глоби за носене на никаб на две жени, обвинени през май за използване на облеклото, което покрива цялото лице и оставя само процеп за очите, предаде АФП.

Забраната за носене на никаб на обществени места влезе в сила във Франция през април.

Полицията вече наложи около 90 глоби за използване на никаб в самия момент на регистриране на нарушенията, но това са първите глоби, които налага съдът, отбелязва „Франс соар“.

Съдът в парижкото предградие Мо осъди 32-годишната Инд Ахма трябва да плати 120 евро глоба, а Нажат Наит, на 36 години, - 80 евро глоба. Наказанието на Ахма е по-високо, защото на предварителното изслушване по делото тя е отказала да свали никаба при явяването си в съдебна зала, уточнява „Метро Франс“.

Жените, които са глобени, обявиха, че ще обжалват решението пред по-горна инстанция, дори ако се наложи да стигнат до Европейския съд по правата на човека. Техният адвокат Ян Гре потвърди, че е готов да води дълга и продължителна битка в защита на правата на своите клиентки.

Правозащитници вече коментираха в своите блогове, че наложените от съда глоби на двете жени не са изненада. Те са били спрени на 5 май да се разхождат облечени в никаб близо до кметството на парижкото предградие Мо, чийто кмет Жан-Франсоа Копе е сред активните поддръжници да се забрани на мюсюлманките да ходят забулени на обществени места, градския транспорт, детските градини или училищата.

Това принудило Ахма и Наит на 5 май, когато Жан-Франсоа Копе празнува своя рожден ден, да отидат забулени в кметството, за да му занесат кекс с бадеми. Използвайки близкото звучене на френски на amande – бадем и amende – глоба те искали да протестират срещу наложената от властите забрана мюсюлманките да носят традиционното си облекло на обществени места, коментира в. „Гардиън“. Дежурният полицай веднага се намесил и двете активистки били задържани и предадени на правосъдието.

Франция е втората европейска държава, наложила подобна забрана. Законът беше приет на 11 октомври миналата 2010 година благодарение на активната подкрепа на френския президент Никола Саркози.

Според закона силите на реда няма да свалят никаба или бурката на нарушителките, но жените са заплашени от глоби до 150 евро.

Мъжете, които принуждават жени да се забулват, може да бъдат осъдени на една година затвор и глоба от 30 000 евро. Наказанието се удвоява, ако става върпос за непълнолетно момиче.

По официални оценки около 1900 жени във Франция носят никаб или бурка.

Белгия беше първата европейска държава, която въведе забраната в края на април 2010 г. За нарушаването на закона в Белгия се предвиждат глоба или затвор от един до седем дни. Позволени са изключения само за празненства като карнавали.

Наложените глоби само ще провокират нови дискусии за мястото на исляма и имиграцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Петров

    0 0 Отговор
    Крайно време е да се неутрализира инвазията на исляма в ЕС и България. Официалната религия във всяка държава се знае, който иска в християнска държава да си почита ислямските обичаи да го прави в съответната държава:Турция, Арабски свят и т.н.Щом на ислямистките им харесва да живеят в демократични държави и то християнски ,значи нещо в изостаналата им религия куца и ги дърпа назад, но дали могат да го осъзнаят?Главите им са пълни с отживелици и спънки, насаждащи изостаналост
  • 2 bugs_bunny

    0 0 Отговор
    Ислямът не ни е враг. Не трябва да забравяме, че и в арабските страни има християни. В Ирак например - Тарик Азис. В Египет е същото. Ислямът е на прага на своята "Реформация", която не е изживяна от нашата църква :)