Last news in Fakti

13 Юни, 2012 10:19 3 424 10

Бурка не допусна 3 саудитки във Франция

  • бурка-
  • никаб-
  • франция

Франция е на път да се забърка в дипломатически скандал с мюсюлманския свят. Причината е проста. Решението на френските гранични власти да не допуснат във Франция три забулени жени от Саудитска Арабия. Те пристигнали в понеделник на парижкото летище Роаси Шарл де Гол с полет от Доха на „Катар еъруейз“.

При проверка на техния паспорти те отказали да покажат на полицаите своите лица, уточни представител на властите на летището.

Опитите на официалните лица да им обяснят, че във Франция действа закон, който забранява да се ходи забулен на обществени места, ударили на камък. Трите саудитки твърдо отказали да вдигнат воалите.

Това принудило властите да ги задържат и още в понеделник вечерта те били екстрадирани обратно в Доха. Парижките власти им осигурили билети за полета, както е предвидено в закона.

От април 2011 г. във Франция е в сила закон, който забранява на мюсюлманките да ходят забулени на обществени места. При неговото нарушаване е предвидена глоба от 150 евро и да посетят платен курс за усвояване на гражданските ценности.

Ако жената е принуждаване да нарушава закона, то нейните роднини са заплашени от глоба от 30 000 евро. Наказанието е двойно, ако жертвата е малолетна.

Според данни на френското вътрешно министерство преди да бъде приет закона, в страната е имало около 2000 жени, носещи бурка. Между април 2011 и април 2012 г. около 300 г. са били наказани за носене на бурка.

Истински куриоз се разигра на Шарл де Гол през април 2011 г. с американка, живееща във Франция. Тогава тя кацнала с полет от Саудитска Арабия. При граничния контрол тя показала лицето си, но останала с бурката в салона на летището, където била глобена от представители на Гранична полиция. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    tia charshafi da si stoiat v arabskia sviat inache shte spazvat zakonite v EU
  • 2 Дянков смешника

    3 0 Отговор
    Когато ходим в техните м...лски държави им спазваме законите,а когато те идват в нашите се оказва,че пак трябва да спазваме техните закони.
  • 3 The Bear

    2 0 Отговор
    Ако не сме твърди, ислямът ще завладее целият свят - и то не този който ви е познат от Турция - не - много по-страшен. За пръв път попаднах в Саудитска Арабия преди 15 години - на летището в Джеда като смяна екипаж на кораб. Към нас се отнасяха като към боклуци - арабите ги беше гнус да ни докосват, а наетите работници филипинци (там арабите не работят) ни третираха като говеда. Багажът ни бе проверяван като беше изсипван от чантите ни на мръсния под и бе разриван с крака, сле което ни се подвикваше по-бързо да си събираме багажа. Вестниците на които имаше снимки на жени се взимаха и снимките се изрязваха с проклятия. В митническите декларации най-отдолу пишеше че внос на дрога или непознати успокоителни субстанции се наказва с незабавна смърт... Чувствах се затворник... а за тях бяхме боклуци - бели неверници от бивша соц.страна... И няма към какъв съд за човешките права да се обърнеш, няма на кого да се оплачеш, и не можеш осъди заклета ислямски фанатизирана страна... А сега Европа да им се кланя и да им зачита обичаите и законите - голяма грешка би било.... Както е голяма грешка и вече допуснатот население от около 150000 араби и мюсюлмани емигранти в Европа - те ще погубят Европа отвътре и ще заличат нейната идентичност... Европа бързо върви към гибелта си, причинена от кривата и изкуствена толерантност към раси, религии, обичаи и култури... ЖАЛКО.... АМИН...

    Коментиран от #4

  • 4 The Bear

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "The Bear":

    ... 150 000 000 - а не 150 000 - извинявам се - 150 000 да бяха - с мед да ги намажеш.... То само ромите в БГ са над 1 250 000 - УЖАК УЖАС УЖАС СТРАШЕН УЖАС
  • 5 здравейте

    2 0 Отговор
    Пазете границите ни , особено с Турция, в Гърция имат над 4 милиона незакони от тях и бурка до небето ,чудо на чудесата и тези който немогат да влязат в Гърция влизат при нас, има си програма да се напълни Европа с тях,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Недоволен

    2 0 Отговор
    Тези знаят да се жалват как им били накърнявани човешките права, а самите те не искат да спазват правилата!?!?? Що за идиотщина??? Ами аз ако съм от партията на самнамбулите и искам целия свят да е като мен, какво е моето право и докъде се простира безнаказаната "толерантност" ???
    И изобщо какво търсят на място от, което те самите са недоволни??????????????
  • 8 Реалист

    0 1 Отговор
    Външните форми лъжат!Почти всяка българка,би желала да е арабка,да носи всякакви фереджета,но да си пуши нергелето и да яде баклави,вместо да е българка,да носи къси поли,но да работи в "Фантастико",за 300лв.,а във вкъщи да я чака някой неудачник мъж със 20лв.надница и двулитрова бира!
  • 9 Реалист

    0 1 Отговор
    Между другото,познавам двама турчина,като повечето български граждани бедни,но жените им не работят,те завалийте опъват каишите!Аз като мързелив мъж,не бих желал да живея в арабската култура,напротив търся някоя еманципирана жена,да ме издържа,но за всяка обикновенна европейска жена,мъж-арабин е мечтата и от сънищата!А за неудачниците задавам въпрос:вие можете ли с вашите мизерни заплатици,да издържате напълно една жена и пет деца,е арабите,турците могат!?
  • 10 Недоволен

    0 0 Отговор
    Господин Реалиста се е объркал доста!
    Поне от това което съм видял по арабския свят! Не е малко поне за мен защото работя вече 9 години в сферата на хуманитарните организации именно в този "мираж" арабски.
    А да запитам господин реалиста има ли представа в каква кочина живеят тези 5, 6, или 10 деца??? И за коя Турция говори понеже има светска и анадолска. И за кои жени говори за фолк певици и фенките им или за нормални жени? Е сега иде ред и на последния въпрос!?!??
    Там в арабския свят може и той да иде и да си го отглежда някой араб! Би ли го направил съвсем реално или само си хаби мозъка да твори глупости?
Новини по държави: