Last news in Fakti

12 Декември, 2015 14:20 1 328 0

Светът пише история в Париж

  • светът-
  • история-
  • париж-
  • конференция-
  • климат

Бяха предоставени подробности около споразумението за климата

Организаторите на конференцията за климата в Париж представиха подробности около споразумението за ограничаване на глобалното затопляне, съобщи Би Би Си.

Френският външен министър Лоран Фабиюс определи сделката като справедлива, правно обвързваща и ограничаваща глобалното затопляне значително по 2 градуса по Целзий. Финалното споразумение бе представено на международните делегати в Париж след 2 седмици на преговори. Според Фабиюс споразумението представлява „историческа повратна точка“.

„Това потвърждава нашата ключова цел, която е от жизненоважно значение. Тя е да ограничим глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий и да го поставим в рамките на 1.5 градуса по Целзий“, заяви Фабиюс.

Проектът ще бъде преразглеждан на всеки 5 години. Споразумението предвижда и годишна финансиране от $ 91 млрд. до 2020 г., които ще подпомогнат развиващите се страни.

Конференцията за климата под егидата на ООН започна на 30-ти ноември, като делегати от 195 страни имаха за цел да постигнат споразумение за глобално намаляване на вредните емисии. Основните разминавания по споразумението бяха с развиващите се страни, които настояваха за отделяне на финансова подкрепа за своите икономики.

Сега остава споразумението да бъде одобрено от министрите. Според специалисти това най-вероятно ще се случи до края на деня.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: