Last news in Fakti

11 Декември, 2015 09:21 969 0

Бъдещето на световния климат ще стане ясно утре

  • бъдещето-
  • климат-
  • утре-
  • конференция-
  • париж

Конференцията на ООН в Париж беше удължена с един ден

Бъдещето на световния климат ще стане ясно утре - 1
Снимка: БТА/AP

Работата по историческа сделка за климата в Париж ще продължи до утре сутрин. Това стана ясно, след като организаторите на срещата решиха, че по финалния проект за борба с глобалното затопляне няма да може да бъде постигнато съгласие до края на днешния ден, съобщи Би Би Си.

Делегати от 195 държави, които участват в конференцията за климата на ООН в Париж, обсъждат проектоспоразумението, което бе представено през вчерашния ден. Конференцията започна на 30-ти ноември, като основна нейна цел е постигането на глобално споразумение за ограничаване на глобалното затопляне и намаляване на парниковите ефекти.

Най-сериозни са споровете около това какъв ще е мониторингът над отделните държави, как ще се финансират развиващите се държави, за да могат да се адаптират и да намалят замърсяването от емисии на парникови газове. Има спорове и за това до колко по-богатите страни са готови да подпомогнат по-бедните за реализирането на проекта.

Текстът обаче предложи компромиси, за това колко често целите за намаляване на емисиите да бъдат да наблюдавани. В него има член предвиждащ намаляването на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий, за който настояват най-засегнатите от климатичните промени държави. Той присъства в текста, заедно с по-широко признаваната цел за намаляване на затоплянето до 2 градуса по Целзий. Все пак австралийският външен министър Джули Бишъп заяви, че споразумението на 80% ще бъде сключено. Очаква се то да бъде официално представено утре сутрин и да бъде гласувано по обед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: