Last news in Fakti

24 Януари, 2016 21:37 1 271 0

Папа Франциск посреща президента на Иран

  • папа франциск-
  • иран-
  • близкия изток-
  • хасан рохани-
  • посещение-
  • мир-
  • религия

Папата ще бъде домакин на президента Хасан Рохани по време на първото пътуване на иранския лидер на Запад след вдигането на санкциите

След като постигна победа за съживяването на отношенията между Вашингтон и Хавана, папа Франциск си е поставил още по-голяма цел. Той се надява да допринесе за прекратяването на междурелигиозния конфликт, който разкъса Близкия изток и кара милиони хора да бягат, за да спасят живота си.

Такъв шанс Франциск ще получи във вторник когато той ще бъде домакин на иранския президент Хасан Рохани по време на първото му пътуване на Запад след вдигането на санкциите, съобщава „Индипендънт“.

"Това е много важна среща, среща, която папата намира за много окуражаваща", заяви говорителят на Ватикана, отец Федерико Ломбарди.

По време на визитата си в Рим Рохани ще се срещне и с италианския министър-председател Матео Ренци, преди да отлети за Париж, за да се срещне с президента Франсоа Оланд в сряда.

Иранският лидер трябваше да посети двете страни през декември, но отложи визитата си заради терористичните атентата в Париж.

Намерението на Франциск да се намери в сложните религиозни отношения в Близкия Изток и междурелигиозната политика бе подчертано от визитата му в римска синагога и очакванията, че скоро ще посети и голямата джамия в столицата.

В навечерието на посещението на Рохани, посланикът на Техеран в Рим заяви, че тесните връзки между Ватикана и Иран са от "изключителна важност".

Иранските медии предвиждат, че след посещението на Рохани при папата, съвсем скоро може би ще видим и папата на посещение в Техеран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: