Last news in Fakti

26 Януари, 2016 21:08 1 598 6

Италия покри голи статуи заради иранския президент

  • иранския президент-
  • италия-
  • иран-
  • статуи-
  • хасан рохани-
  • сделки

По време на посещението си в Италия Рохани се срещна и с папа Франциск

Италия се показа като прекрасен домакин по време на посещението на иранския президент Хасан Рохани в страната.  Като жест, властите дори покриха няколко голи статуи.

Хасан Рохани и италианският премиер Матео Ренци разговаряха в Капитолийските музеи в Рим, след като италиански фирми, подписаха сделки с Иран.

Но няколко статуи на голи тела в музейния комплекс бяха покрити, за да не обидят иранския президент.

Италия също така избра да не сервира вино на официалните вечери, жест който Франция, където Рохани посети след това, отказа да копира.

Като ислямска република, Иран има строги закони относно употребата на алкохол.

Рохани, който е на петдневна обиколка из Европа, се стреми да засили икономическите връзки на страната си след вдигането на санкциите от страна на ООН, които бяха въведени заради ядрената програма на Техеран.

"Иран е най-безопасната и най-стабилна държава в целия регион", заяви пред италианските бизнес лидери Рохани.

Той също така подчерта, че растежът ще бъде от ключово значение за борбата с екстремизма, казвайки "безработицата създава нови попълнения за терористите".

В понеделник бяха подписани договори на стойност около 17 млрд. евро между Иран и италиански фирми.

Във вторник Рохани се срещна и с папа Франциск, който призова Иран да работи с останалите страни от Близкия изток срещу тероризма и трафика на оръжие, се казва в изявление на Ватикана. Иран е обвиняван, че финансира въоръжени групировки, като Хизбула в Ливан.

Иранският президент помоли папата да се помоли за него и му подари ръчно изработени килими.

Той ще отпътува към Париж в сряда, когато се очаква да бъдат обявени още сделки, сред които и финализирането на сделката за закупуване на повече от 100 самолета Еърбъс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Откъде накъде ние европейците ще се съобразяваме с ислямисти които живеят в 15 век? Когато европеец отиде в мюсюлманска държава никой не се съобразява с него! До вчера тази държавица Иран беше изолирана от целия свят, а сега нещо много важни станаха, така ли? Само за информация - Иран е страната с най-много зависими от хероин, исляма забранява алкохола, но явно тежките наркотици са разрешени.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Колкото по-бързо разбереш че "който плаща-той поръчва музиката",толкова по добре за тебе!Все пак си помисли КОЛКО ПЪТИ "първобитен" Иран може да купи "европейска" Италия...ако ти остане време:)
  • 3 Интересно

    0 0 Отговор
    Дали ако италианския президент посети Иран, там ще накарат жените поне в администрацията да свалят бурките, за да се почувства по-уютно, като у дома си... ?
  • 4 Сибирь

    0 2 Отговор
    Тая "държавица" Иран има хилядолетна история,в нея прекрасно съжителстват и мюсумани,и евреи,и християни. В тая "държавица"са престрастени към поезията. И не са в 15-ти век,а си пазят идентичността.И бяха изолирани от западът,защото не пожелаха да си заличат историята и да си подарят страната като нас. И не носят бурки.

    Коментиран от #6

  • 5 Хараламби

    0 0 Отговор
    Ами какво правиш тогава в подарената страна със заличена история, а не заминаваш в Иран (или в Сибире)?
  • 6 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сибирь":

    Каква история има Иран? Я чети малко.
    Пишат се наследници на персите, ама НЯМАТ нищо общо с тях!!!
    Исляма им е разказал играта, както и на Ирак и Египет.
    Пък "оня с коня" ясно заяви, че ще се наг.зи на всеки, който му плати!
Новини по държави: