Last news in Fakti

28 Март, 2016 23:00 1 439 3

Завръща ли се сектантското насилие в Пакистан?

  • пакистан-
  • насилие-
  • атентат-
  • лохар-
  • великден-
  • талибани-
  • ислямска държава-
  • джамаат-ул-ахрар

Нашата решителност като нация и като правителство става все по-силна, заяви премиерът на Пакистан

Ден след кървавия атентат в пакистанския град Лохар, властите в страната тръгнаха по следите на талибанската фракция, която пое отговорност за нападението срещу християни по време на католическия Великден, при което загинаха най-малко 70 души, пише Ройтерс.

Бруталното неделно нападение, организирано от "Джамаат-ул-Ахрар“, която преди време заяви лоялността си към Ислямска държава, е петият бомбен атентат на групата от декември насам, и отразява опита им да повиши популярността си сред ислямистките групировки в Пакистан, които набират сила.

По последни данни най-малко 29 деца, които се наслаждаваха на великденския уикенд, бяха загинаха, когато атентатор самоубиец се взриви в оживен парк в източния град Лахор. Сред жертвите на атентата бяха още 7 жени и 34 мъже. Около 340 души бяха ранени, 25 от които са в критично състояние.

Пакистан е мажоритарна мюсюлманска държава, но има християнско население от повече от два милиона.

Това е най-смъртоносното нападение в Пакистан след клането през декември 2014 г., когато 134 ученици загинаха във военна академия в град Пешавар. Тогава правителство взе извънредни мерки срещу ислямисткия екстремизъм.

Военен говорител Ген Асим Байуа заяви, че след нападението в неделя разузнавателните агенции, армията и паравоенни формирования са предприели няколко операции в провинция Пенджаб след атаката.

"Редица съмнителни терористи и съучастници са арестуван, иззети са огромни запаси от оръжия и муниции", написа той в публикация в Туитър, без да дава повече подробности.

Премиерът Шариф започна обиколка на болниците, в които са настанени жертвите на атентата, като обеща да има справедливост.

"Нашата решителност като нация и като правителство става все по-силна пред лицето на страхливия ни враг", заяви Шариф и призова за по-силна координация между разузнавателните агенции.

"Джамаат-ул-Ахрар“ пое отговорност за нападението късно в неделя вечерта и отправи директно предизвикателство към правителството.

"Целта ни бяха християните", заяви говорител на фракцията Ехсанула Ехсан. "Ние искаме да изпратим послание на премиера Наваз Шариф, че сме влезли Лахор."

Лахор е столица на най-богатата провинция на Пакистан, Пенджаб и се разглежда като политическо и културно средище на страната.

Пазарите, училищата и съдилищата в града бяха затворени в понеделник, докато градът е потънал в траур.

"Джамаат-ул-Ахрар“ пое отговорност за няколко големи атаки, след като се отдели от основното талибанско движение в страната през 2014 г.

Въпреки че атаките им най-често са насочени срещу цели в северозападния племенен район Мохманд, талибаните са извършили най-малко две големи нападения в Лахор: едно през 2015 г., когато цел бяха две християнски църкви и друга на границата между Индия и Пакистан в края на 2014 година.

Пакистан е разкъсван от вътрешни конфликти през последните 15 години, откакто се присъедини към водената от САЩ кампания срещу ислямския екстремизъм след атентатите от 11 септември 2001 г.

Макар основните цели на талибаните да са армията, полицията, правителството и западните интереси в страната, пакистанските талибани и техните съюзници често извършват атентати срещу християни и други религиозни малцинства.

Близо 80 души бяха убити при самоубийствен бомбен атентат в църква в северозападния град Пешавар през 2013 г.

Силите за сигурност са убити и арестували стотици заподозрени екстремисти по време на репресиите след клането във военното училище в Пешавар през 2014 година.

Макар насилието в Пакистан да спадна през последните години, екстремистките групировки запазват способността си да извършват опустошителни атаки.

Повечето бойци, като пакистанските талибани, се опитват да свалят правителството и да въведат шериат -  ислямския закон, който урежда всички аспекти на живота и обществото. Това, примесено с все по-разпространената идеология на Ислямска държава - за разлика от талибаните, Ислямска държава предвижда създаването на световен халифат и насърчава убийството на християни и шиити - повдигна притеснения, че може да се засили сектантското насилие в Пакистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    1 0 Отговор
    Това е истински ислям,приказки че бил мирен и това да убиваш не пише в техните книги за идиоти от БРЮКСЕЛ . Каза го една италианска депутатка- Не всички мюсюлмани терористи,но всички терористи са мюсюлмани..
  • 2 ХХЛ

    1 0 Отговор
    То не спирало..
  • 3 Милен Дянков

    1 0 Отговор
    "...Пакистан е разкъсван от вътрешни конфликти през последните 15 години, откакто се присъедини към водената от САЩ кампания..." и не е само Пакистан...