Last news in Fakti

28 Март, 2016 08:34 1 911 1

Талибаните поеха отговорност за касапницата в Пакистан

  • пакистан-
  • лохар-
  • талибани-
  • загинали-
  • християни-
  • великден

Групировка, свързана с Ислямска държава, заяви, че целта на атентата са били християните

Талибаните поеха отговорност за касапницата в Пакистан - 1
Снимки АП/БТА

Талибанска групировка пое отговорност за самоубийствената атака в пакистанския град Лахор, при която загинаха повече от 70 души, включително деца, съобщи Си Ен Ен.

Групата "Джамаат-ул-Ахрар“, която декларира връзките си с Ислямска държава, заяви, че атентатът е бил насочен към християните, празнуващи Великден.Талибаните поеха отговорност за касапницата в Пакистан

„Целта бяха християните. Искаме да изпратим послание на премиера Наваз Шариф, че сме влезли в Лахор. Можем да направим каквото си поискаме и вие не можете да ни спрете. Нашите атентатори ще продължат с нападенията“, каза говорителят на фракцията Ехсанула Ехсан, цитиран от Ройтерес.

Най-малко 300 души бяха ранени, но властите казват, че очаква броят на загиналите да нарасне. Всички големи болници в областта работят извънредно след взрива, който избухна рано в неделя вечерта на детска площадка.

По време на ужасяващата атака агенциите съобщаваха как плачещи родители издирват децата си сред отломките. Сред жертвите има 23 деца, още 56 деца са приети в болница с наранявания. Според очевидци в момента на взрива в парка е имало множество семейства с деца.

Президент на Пакистан осъди нападението, а регионалното правителство обяви тридневен траур.

Според специалистите мощността на взривното устройство, което е било активирано от атентатор самоубиец, е от 8 до 10 килограма тротилов еквивалент.

Полицията вече е арестувала 15 заподозрени за връзки с атентата.

Реакцията на международната общност не закъсня.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди самоубийствения атентат . „Генералният секретар остро осъжда самоубийственото нападение в парка „Гулшан и Икбал“ в пакистанския град Лахор и призовава организаторите на този ужасяващ терористичен акт да бъдат изправени пред правосъдието“, се казва в изявление на ООН.

Индийският премиер Нарендра Моди проведе телефонен разговор с пакистанския си колега Наваз Шариф, за да осъди нападението.

САЩ определи атаката като "страхлива" и обеща да работи заедно с Пакистан и други партньори от региона, за да „бъде изкоренен бича на тероризма", заяви говорител на Белия дом.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    Убийци са представители на най мирната религия ислям .Такива боклуци влязоха в Европа само за последна година над 1млн.души.Трябва да бъдем толерантни и да ги храним,а те да ни убиват...