Last news in Fakti

29 Март, 2016 18:35 960 0

Пакистан задържа над 200 заподозрени след Великденския взрив

  • пакистан-
  • лахор-
  • атентат-
  • великден-
  • християни-
  • талибани

Властите в страната са разпитали и претърсили над 5000 заподозрени за връзки с ислямски екстремисти

Повече от 200 души са били задържани в Пакистан по време акция за издирването на онези, които стоят зад смъртоносната атаката на Великден, при която загинаха най-малко 70 души в град Лахор, съобщи Би Би Си.

Министърът на правосъдието в провинция Пенджаб Рана Санаула заяви, че задържаните са малка част от разпитаните, заподозрени за връзки с ислямски екстремисти.

„Над 5000 души бяха разпитани и претърсени като повечето от тях вече са освободени. 216 души обаче остават в ареста за допълнителни разследвания”, заяви Санаула пред журналисти.

Оръжия и боеприпаси са били иззети при анти-терористичната операция, проведена от службите за сигурност в страната.

Отцепилата се, от редиците на пакистанските талибани, групировка "Джамаат-ул-Ахрар“ пое отговорност за кървавия атентат срещу християните, които празнуват Великден в неделя, въпреки че повечето от убитите са били мюсюлмани.

По време на атентата районът около парк “Гулшан и Икбал” е бил по-пренаселен от обикновено, тъй като членове на християнското малцинство в Лахор се бяха събрали, за да отпразнуват Великден.

Най-малко 29 от жертвите са деца. Още 300 души са били ранени, но властите очакват през следващите дни броят на жертвите да нарасне, тъй като много от ранените са в критично състояние.

"Няма убежища или забранени райони в Пенджаб", каза Санаула на пресконференция в Лахор и добави, че 56 разузнавателни операции са били извършвана съвместно от полицията, паравоенните организации, армията и разузнавателните сили.

Премиерът Наваз Шариф нареди на правоохранителните служби да ускорят офанзивата срещу ислямските екстремисти, свързани с терористичната мрежа Ал Каида.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА