Last news in Fakti

31 Март, 2016 16:22 1 139 2

Абдеслам иска да сътрудничи на френските власти

  • абдеслам-
  • белгия-
  • франция-
  • атентат-
  • атентати-
  • париж-
  • брюксел-
  • салах абдеслам-
  • екстрадиране

Изслушването на заподозряният за атентатите в Париж в четвъртък се забави, за да се даде възможност на прокурорите да посетят затворническата му килия в Брюж

Заподозряният за парижките атаки от ноември миналата година Салах Абдеслам е изявил желание да сътрудничи на френските власти. Това заяви в четвъртък адвокатът му Седрик Моис, който потвърди, че клиентът му иска да бъде екстрадиран от Белгия във Франция, съобщи "Дойче веле".

"Потвърждавам пред вас, че Салах Абдеслам желае да бъде изпратен във Франция" каза Моис и добави: " Той иска Европейската заповед за арест да бъде приложена в действие и е готов да сътрудничи на френските власти."

Европейска заповед за арест е ефективен, по-бърз и по-лесен начин на екстрадиция, между страните-членки на ЕС.

Адвокатите на Абдеслам, смятан за единствения оцелял заподозрян след атентатите в Париж, заявиха миналата седмица, че клиентът им е готов да си сътрудничи с Франция - рязка смяна на първоначалните му планове да се бори с процеса на екстрадиране. Тази промяна в курса дойде 48 часа след атентатите в Брюксел.

Насроченото за днес закрито съдебно заседание - първото от двете ключови заседания - бе отложено, защото Абдеслам не е бил докаран от затворническата му килия в Брюж, за да присъства на заседанието.

Забавянето ще даде време на прокурора да посети 26-годишният френски гражданин, задържан в затвор с максимална сигурност на около 100 километра северозападно от белгийската столица.

Абдеслам бе арестуван преди 13 дни в Брюксел, по-малко от седмица преди атентатите в белгийската столица.

Съдът в белгийската столица разполага само с 15 дни, за да вземе решение по френското искане за екстрадиране.

Второто изслушване е насрочено за 7 април, заради удължаването на задържането Абдеслам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сечиво

    0 0 Отговор
    Пазете да не го самоубият и него с полоний.
  • 2 некойси

    0 2 Отговор
    Изглежда са му напипали "G" точката :)
    Ще се сети за някои работи.
    Ама трябва да го подложат на разпит по методите на шерията, нали това е къ което се стремят.
Новини по държави: