Last news in Fakti

1 Април, 2016 17:06 934 0

Летището в Брюксел остава затворено заради полицейска стачка

  • брюксел-
  • полицейска стачка-
  • летище-
  • завентем-
  • остава затворено

В по-ранно изявление, операторът на летището съобщи, че частичното възобновяване на работата би било възможно в петък вечерта

Летището в Брюксел остава затворено заради полицейска стачка - 1
Снимка АП/БТА

Плановете за частично възобновяване на работата на летището в Брюксел в петък вечерта бяха спрени, заради стачката на летищната полиция. Служителите настоява мерките за сигурност да бъдат засилени, съобщи Би Би Си.

Летище „Завентем“ беше затворено след терористичната атака на 22 март, когато двама атентатори взривиха бомба в залата за заминаващи пътници.

От местният полицейски синдикат заявиха пред британската медия, че взетите мерки за сигурност не са достатъчни, за да гарантират, че трагедията няма да се повтори.

Винсент Жил, председател на SLFP, най-големият полицейски профсъюз в Белгия, заяви: "Ние стачкуваме, защото това, което се случи на 22 март - не можем да продължим сякаш този ден не се е случил."

"Полицията смята, че мерките за сигурност, въведени от летищната компания, са недостатъчни за да гарантират безопасността на служителите и пътниците, които работят и използват летището", обясни той.

Жил призова за по-контролиран достъп до залата за заминаващи, включително използването на детектори за метал, скенери и рентгенови апарати за багаж.

„Освен това, ще трябва да проверяваме дали всички хора и багажи, които преминават през района наистина ще летят за други дестинации“, добави той.

В по-ранно изявление, операторът на летището съобщи, че частичното възобновяване на работата би било възможно в петък вечерта, след като бъде подготвена и тествана временната система за чекиране. Въпреки това, зоната за заминаващи пътници, която беше разрушена от бомбеното нападение, ще работи на 20% от максималния си капацитет и ще може да обслужва не повече от 800 пътници на час.

Според белгийските медии правителството все още обмисля частичното отваряне на летището.

Министърът на отбраната Стивън Вандепут заяви: "Ние трябва да намерим баланс между икономическите потребности и нуждите за сигурността."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: