2 Април, 2016 19:07 1 394 4

Русия и САЩ могат да помогнат за разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • русия-
  • сащ-
  • конфликт-
  • кавказ-
  • константин косачев

Председателят на Комисията по международни отношения на руската Дума заяви, че двете страни си сътрудничат доста продуктивно по отношение на този проблем

Русия и САЩ могат да направят повече за разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах. Това заяви председателят на Комисията по международни отношения на руската Дума Константин Косачев, по време на срещата си с американския конгресмен Дана Рохрабахер, пише "Азарнюз".

"Не мога да не спомена изключително опасното развитие на събитията в региона на Нагорни Карабах", каза той и добави: "Русия и САЩ си сътрудничат доста продуктивно по отношение на този проблем в продължение на години. Дори да изключим това, ние наистина можем да направи много повече, за да предотвратим кръвопролитието. Трябва да постигнем политическо решение, приемливо за всички страни."

В нощта на 2 април всички гранични позиции на Азербайджан бяха подложени на тежък обстрел от едрокалибрени оръжия, минохвъргачки, гранатомети и пистолети.

Конфликтът между двете южни кавказки държави започна през 1988 г., когато Армения изрази териториални претенции срещу Азербайджан. В резултат на последвалата война, през 1992 г. арменските въоръжени сили, иззеха 20 процента от Азербайджан, включително региона на Нагорни Карабах и седем околни райони.

Двете страни подписаха споразумение за прекратяване на огъня през 1994 г. Съпредседателите на Минската група на ОССЕ - Русия, Франция и САЩ в момента водят преговори за мир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 1 Отговор
    САЩ не могат да съдействат за разрешаването на каквито и да било конфликти, те само ги създават.
  • 2 УИЯВ

    4 1 Отговор
    С арменците да си нямаш работа - от тях и евреите се плашат!
  • 3 Сали

    4 1 Отговор
    Ще помагали , нали те направиха света толкова гангренясало място .
  • 4 песимиста

    4 1 Отговор
    разбира се че щепомогнат я вижте какво направиха в сирия рай защо да не хвърлят една ръка и тук тяхната М.....А