2 Април, 2016 11:39, обновена 2 Април, 2016 13:44 5 782 7

Започва ли война за Нагорни Карабах?

  • нагорни карабах-
  • започва-
  • война

Азербайджанските въоръжени сили са предприели офанзива по няколко направления в зоната на конфликта в Нагорни Карабах сутринта на 2 април. Арменските войски са свалили техен хеликоптер и са започнали контранастъпление, съобщи Интерфакс. Азербайджан отрече да има свален техен хеликоптер.

Едно дете е загинало, а други две са ранени в резултат на ракетни обстрели в мирни населени места в Нагорни Карабах, предаде министерството на отбраната на непризнатата Нагорнокарабахска република.

Прессекретарят на министърът на отбраната на Армения Арцрун Ованисян пише на своята страница във фейсбук: "Азербайджан открито атакува, по цялата дължина на границата с Нагорни Карабах се водят боеве". Според него азербайджанската страна е ударила с артилерия мирни селища, както и места, на които са разположени военни единици.

Арменската страна е контраатакувала, а и от двете страни има дадени жертви.

От своя страна Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че през нощта арменските сили са нападнали позициите на азербайджанската армия с масиран обстрел с използване на артилерия, миномети и други едрокалибрени оръжия.

Според азербайджанското ведомство обстрел е извършен и срещу жилищни квартали в близост до линията на съприкосновение. За да предотвратят следващи атаки, азербайджанските части са приели ответни мерки, се казва в изявлението.

Руският президент Владимир Путин е дълбоко обезпокоен от съобщенията за възобновяване на бойните действия в Нагорни Карабах, заяви пред журналисти прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Президентът призовава страните в конфликта незабавно да прекратят огъня и да проявяват сдържаност, добави Песков.

Главно населен с арменци (80%), Нагорни Карабах обявява независимост на 2 септември 1991 г. За да възстановят контрола си над Нагорни Карабах, властите на Баку изпращат войски. В периода 1990-1992 г., вследствие на блокадата на Азербайджан, в Нагорни Карабах настава хуманитарна катастрофа.

Тази ситуация в региона, създала се от окупацията на Нагорни Карабах от азербайджански доброволци и войски, довежда до острата реакция на Съвета за сигурност на ООН, издал 4 резолюции по проблема през 1993 г. През май 1994 г. Групата на Минск, с представителство на Франция, Русия и САЩ, разрешава военния конфликт, чрез преговори и резолюция.

Страната не е призната от международната общност, с изключение на подобно непризнатите Абхазия, Южна Осетия и Приднестровие. Площта на региона е около 11 500 кв. км, има население от около 145 000 души.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    5 2 Отговор
    ТИЯ азарбайджанци те са най-мързиливият народ !
  • 2 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    НАГОРНИ КАРАБАХ Е АРМЕНСКА ЗЕМЯ
    КАКЪВ ГО ДИРЯТ ТАМ ТЕЗИ АЗЕРИ
    МРЪСНИ МЮСЛИТА
    ИМАТ ТОЛКОВА МНОГО ГАЗ А СЕГА ИСКАТ И ВОЙНА С АРМЕНИЯ
  • 3 mediator37

    6 2 Отговор
    От 10 години азерите (братовчеди на турците) купуват от Германия танкове Леопард 2А6 и се въоръжават. Гледал съм интервю на Алиев, който казва, че избягалите азери от Карабах ги държат затворени в лагери, за да могат когато си върнат с война Карабах да ги заселят обратно. Нарочно не ги пускат в страната, за да не се претопят и да имат хъс за война, поради лош живот в лагерите.
    Азерите в Нагорни Карабах станаха медийно известни с изкормването на арменки родилки, вадене на плода жив от корема и заколването му пред гърчещата се майка.

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    3 2 Отговор
    Точно сега да почнат да се трепят пак, малко е съмнително. Със сигурност Турция или САЩ имат пръст в тая работа. Турците са близки с азербайджан и нищо чудно да са ги подбудили да действат сега.

    Коментиран от #5

  • 5 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    със сигурност има пръст шефа ти путя,и то сериозна връзка .наредил е лично на батареите и от двете страни :)!

    Коментиран от #7

  • 6 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ
    ГЛЕДАЛ СЪМ ФИЛМ
    ЗА ИЗВРАЩЕНИЯТА В НАГОРНИ КАРАБАХ
    БРЕМЕННИ ЖЕНИ СА ИЗКОРМВАНИ
  • 7 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Деси, джакузи ?