2 Април, 2016 16:49 2 233 7

Путин призова за край на сблъсъците в Нагорни Карабах

  • владимир путин-
  • нагорни карабах-
  • кавказ-
  • армения-
  • азербайджан

Страните в конфликта в конфликта съобщиха за жертви

Руският президент Владимир Путин призова за край на боевете в Нагорни Карабах, след като сблъсъците в спорния кавказки регион се възобновиха, съобщава Би Би Си.

Путин изрази силното си безпокойство от бойните действия и призова за незабавна проява на сдържаност.

"Напоследък както в тристранната група Русия-Армения-Азербайджан, така и в международен план бяха предприети редица енергични усилия за окончателното разрешаване на конфликта", отбеляза говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с колегите си от Армения и Азербайджан във връзка с изострянето на карабахския конфликт, като обяви необходимостта от взимането неотложни мерки за стабилизирането на ситуацията в конфликтната зона, съобщи Интерфакс.

Телевизионни кадри показаха пламтящи автомобили и дупки от куршуми по сградите след цяла нощ на ожесточени престрелки.

Азербайджан и Армения се обвиниха взаимно за началото на сраженията, в които и двете страни отчитат жертви.

Пресслужбата на министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че 12 от загиналите в бойните действия са 12 техни военнослужещи .

ТАСС съобщи, че в зоната на бойните действия е бил свален хеликоптер МИ-24, а един танк е бил изваден от строя. И двете бойни машини са били на азербайджанската армия. 

Сраженията избухнаха между войниците от азербайджанската армия и силите на непризнатата Нагорнокарабахска република. Армията на Нагорни Карабах обяви, че арменските сили са свалили азербайджански хеликоптер, но Азербайджан опроверга тази информация.

Нагорни Карабах е в ръцете на етническите арменски сепаратисти, откакто войната приключи през 1994 година. Конфликтът в региона избухна през 1991 година след разпадането на СССР и досега е отнел живота на около 30 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 другарят Путин

    2 2 Отговор
    Струва ми се, че в тази активност има пръст и някой външен "играч". САЩ се на.раха в Украйна и Сирия и нищо чудно да подбуждат нови точки на конфликт в непосредствена близост до Русия.

    Коментиран от #6

  • 2 be gooble the Expert

    2 2 Отговор
    Е как бързо са ти сложили 8 минуса...абе алоооооооооооооу тиая несъгласните соросоиди ли сте, или нями, или пък НЕГРАМОТНИ?! Ми кажете с кое не сте съгласни в това мнение? Точно така е АГРЕСИВНИЯ АМЕРИКНСКИ ФАШИЗЪМ СЪСЪПА СВЕТА!!!
  • 3 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    карабах,южна осетия ,приднестровието...си чакат реда когато путин реши да помага на европа ги активира.тъкмо почна по-сериозно да се говори за азерски суровини към европа и ето изведнъж бомби без причина в карабах.сега ще се окажат виновни азерите щото са турци и са напълно малоумни да си развалят дослука и да нападат !!!!поcле ще им се помогне и на тях щото имат долари и могат да купуват руски системи град ,а и резултата ще бъде печаливш за чичко вова ,както и за тролчетата тук.ще има денги за заплати и то не рубли ,а доларчета.
  • 4 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    АРМЕНИЯ Е ПЪРВАТА ДЪРЖАВА
    ПРИЕЛА ХРИСТИЯНСТВОТО КАТО ОФИЦИАЛНА РЕЛИГИЯ
    ТРЯБВА ДА СЕ СПРАТ ТЕЗИ МЮСЮЛМАНИ ДА ПОТЪПКВАТ ХРИСТИЯНСТВОТО
    НАГОРНИ КАРАБАХ Е АРМЕНСКА ЗЕМЯ
    И ВИНАГИ Е БИЛА
    ОТ ЕДНА СТРАНА ТУРЦИЯ ЗАГРАБИ АРМЕНСКИТЕ ЗЕМИ
    А ОТ ДРУГА АЗЕРБЕДЖАН
    АЗ СЪЩО МИСЛЯ ЧЕ АМЕРИКА ПАЛИ ОГЪНЯ НА ВОЙНИ ПО ЦЕЛИЯ
    СВЯТ
    ПУТИН ТРЯБВА ДА ЗАЩИТИ АРМЕНЦИТЕ КАТО ХРИСТИЯНИ И СЪЮЗНИЦИ НА РУСИЯ

    Коментиран от #5

  • 5 ГОСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Vasik Atanasova":

    НЕ ЗНАМ КАК ДАСЕ ОБЪРНА КЪМ ТЕБ ЗАЩОто НЕ МОГА ДА ОПРЕДЕЛЯ ОТ КАКЪВ ПОЛ СИ??? едно ще ти кажа там умират невинни които са хора като теб това е един вид тероризъм а тероризма религия няма защо веднага намествате религията НЕГРАМОТНИЦИ
  • 6 стратокастър

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "другарят Путин":

    Като се има пред вид че това е район на изключително руско влияние ,разни изрази като "външни играчи"САЩ и т.н. ми звучи като израза КОЙ МИ С*А В ГАЩИТЕ ?А опитал другаря Путин?
  • 7 ААА

    1 2 Отговор
    В първият конфликт между Армения и Азербайджан,Русия негласно подкрепи Армения ,и с това до някъде тласна Азерб. да се ориентира по про-западно.Но с годините Азерб. и от това "хаир" не видя и в последните години отново стоплиха отношенията с Русия.На парада в Деня на победата ,присъстваше и Азерб.А и половината компании които трябва уж да добиват този прословут азерски газ ,са руски.От този конфликт Русия има най- малко полза,и вероятно е замислен от създателите на конфликтите в Украйна и по-света.Да видим как ще реагира Путин на поредният "горещ картоф" който му подхвърлят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания