Last news in Fakti

19 Май, 2016 08:20, обновена 19 Май, 2016 14:22 3 952 5

Пътнически самолет от Париж за Кайро се разби

  • египет-
  • самолет-
  • изчезнал-
  • ms804-
  • egyptair-
  • иджипт ер

Самолетът Еърбъс А320 на авиокомпания Иджипт Ер изчезна от радарите в ранните часове на четвъртък

Самолет на египетската авиокомпания Иджипт Ер (Egyptair) се е разбил над Средиземно море, съобщиха служители на авиокомпанията.

Еърбъс А320 изчезна от радарите по време на полета си от Париж за Кайро рано в четвъртък, съобщи в. "Гардиън".

От компанията "Еърбъс" излязоха с изявление, в което потвърдиха, че MS804 е изчезнал над Средиземно море около 02:30 часа местно време, но не потвърдиха информацията за катастрофа.

Малко след това от авиокомпанията, собственик на машината, заявиха пред медиите, че самолетът се е разбил.

В серия публикации, направени в официалния й "Туитър" акаунт, Иджипт Ер заяви, че полет MS804, който превозвал 56 пътници, седем членен екипаж и трима охранители, е загубил връзка с наземния контрол в ранните часове на четвъртък. Според авиокомпанията самолетът е изчезнал, след като е навлязъл в египетското въздушно пространство на около 16 км.

"Възможността, че самолет се е разбил е потвърдена", тъй като той не се е приземил на никое от близките летища, заявиха служителите, които говориха при условие на анонимност, тъй като не са били упълномощени да говорят пред медиите.

Министерството на гражданската авиация в Египет също потвърди, че пътническият самолет се е разбил, съобщи ТАСС. По-рано министерството заяви, че от липсващия самолет е било изпратено съобщение за помощ. "Военните са получили съобщение за помощ от самолета", се казва в изявлението на министерството.

Информация, че самолетът се е разбил над Средиземно море, на 220 км. от гръцкия остров Карпатос, бе съобщена пред АФП и от гръцки източник от авиацията. Служителят е заявил, че последната комуникация с пилота е била три минути, преди изчезването и не е имало сигнал за бедствие.

Самолетът Еърбъс А320 излетя от френското летище Шарл де Гол късно в сряда вечерта.

На борда на самолетът има 56 пътници и 10 членен екипаж - двама пилоти, петима души кабинен екипаж и трима служители по сигурността.

От авиокомпанията съобщиха и националността на пътниците, както и че на борда пътуват две бебета и едно дете.

15 французи, 30 египетски граждани, един британец, един белгиец, двама иракчани, един кувейтски гражданин, един гражданин на Саудитска Арабия, един португалец, един судански гражданин, един канадец, един алжирец и един гражданин на Чад е трябвало рано тази сутрин да кацнат на летището в Кайро.

Полетът, който по разписание продължава три часа и половина, е излетял от Париж в 23:21 часа. Трябвало е да кацне в Кайро в 02:55 часа местно време, с 15 минути закъснение.

Има сведения, че преди да се изгуби връзка, екипажът на полет MS804 е съобщил за дим, излизащ изпод пилотската кабина.

Самолетът, който извършвал петия си полет за деня, е летял на 11 000 метра височина, когато изчезва от радара.

От авиокомпанията заявиха, че пилотът на полет MS804 има 6275 летателни часа, включително и 2101 на А320; вторият пилот има 2766 летателни часа.

Самолетът е произведен през 2003 година.

Френски министър-председател Манюел Валс заяви, че "не може да се изключи нито една теория за изчезването" докато разследването е в ход.

Екипи на военновъздушните сили на Египет са започнали операция по издирването на машината, като следят и за отломки в района, където е изчезнал.

По информация на "Гардиън" терминал 3 на летището в Кайро е бил затворен с изключение за пътниците. Останалите полети работят нормално. 

Гърция се присъедини към усилията на международната общност по издирването на изчезналия самолет на Еджипт ер, съобщават местни медии.

В момента е локализиран региона на изчезване между гръцките острови Крит и Кипър. Гръцките ВВС са вдигнали във въздуха един транспортен С 130 и един специализиран самолет за издирване.

В региона на изчезване на самолета е изпратена и военна фрегата. В момента в бойна готовност са и военни хеликоптери на южния гръцки остров Каратос.

Франция е в тесен контакт с египетските военни и граждански власти.

Ние сме готови да изпратим екип за издирване и да помогнем с всяка информация за изчезналия самолет. Това заяви пред Ер Те Ел френският премиер Манюел Валс.

Египетските власти вече обявиха, че изпращат в района на изчезването бойна фрегата. 

Според службата за сигурност на летището, семействата на пътниците от изчезналия полет са били преместени в салон на терминал 1, където авариен екип наблюдава ситуацията.

Вестник "Ню Йорк Таймс" цитира ръководителят на египетската аеронавигационна служба, който заяви, че гръцките авиодиспечери са съобщили, че са загубили контакт със самолета.

"Самолетът не е изпращал сигнал за помощ или е изгубил височина. Той просто е изчезнал от радарите", заяви Ехаб Мохи ел-Дийн.

Той каза, че е твърде рано да се спекулира за причините и резултатите, "но това не е нормално, разбира се".

От компанията „Еърбъс“, производител на изчезналия самолет, заявиха, че към момента не разполагат с подробности за полет MS804, но ще предоставят информация веднага щом е налична.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Косматия

    2 2 Отговор
    Сигурно е нарушил и навлязал в турското въздушно пространство...
  • 2 Хараламби

    3 0 Отговор
    "Самолетът не е изпращал сигнал за помощ или е изгубил височина. Той просто е изчезнал от радарите".
    Това може да стане само в два случая: или бомба на борда го е разбила на парчета или е свален с ракета. При всички други случаи ще имат достатъчно време поне за един мейдей. А това е първото, което правят за да могат евентуално ако паднат да ги намерят бързо и да спасят някого.

    Коментиран от #4

  • 3 ССС

    1 0 Отговор
    Поредният пробив в сигурността на летище Шарл де Гол,за съжаление тероризма няма спирка.Колко хора трябва трябва да загинат за да станат мерките за сигурност на летищата наистина кански.
  • 4 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хараламби":

    Също и ако му или се изключи транспондера.

    Коментиран от #5

  • 5 Хараламби

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Това не е вярно. Ако му се изключи трансподера точката на екрана на радара с етикет "MS804" става точка с етикет "Unknown". Това е всичко.