Last news in Fakti

19 Май, 2016 15:01 1 500 0

Все по вероятно е атентат да е свалил египетския самолет

  • египетски самолет-
  • египет-
  • самолет-
  • иджипт ер

Френските власти проверяват дали на френското летище не е подаден сигнал за риск

Все по вероятно е атентат да е свалил египетския самолет - 1
Снимка АП/БТА
В социалната мрежа за споделяне на снимки Instagram се появи снимка на един от пилотите, на изчезналия над Средиземно море египетски самолет.Все по вероятно е атентат да е свалил египетския самолет

Снимката бе публикувана от приятел на пилота, който написа „Почивай в мир, приятелю“.

Официалната версия за падането на Еърбъс А320 все още не е обявена, но много експерти са склонни да приемат версията за терористична атака.

Жан-Пол Троадек, бивш директор на френското бюро за разследване и анализ на безопасността на гражданската авиация, заяви, че изчезването на самолета предполага "брутално събитие" и е "почти сигурно", че става дума за атентат.

В интервю за радио Европа 1, той каза: "Има голяма вероятност на борда да е имало експлозия, причинена от бомба или атентатор самоубиец."

„Идеята за техническа авария, при добри метеорологични условия, изглежда почти възможна, но не и невъзможна. Бихме могли да разглеждаме и възможността за ракета, както се случи със самолета на малайзийските авиолинии през юли 2014 г.", добави той.

Френският вестник "Фигаро" цитира френски източник от гранична полиция, който заяви, че следователите ще насочват вниманието си към наземните служби на летище Шарл де Гол, за да установят дали някой от служителите не е подал сигнал за риск за сигурността.

Източникът заяви, че в миналото салафити - ултраконсервативни мюсюлмани - са имали достъп до багажните отделения на самолетите.

Изданието припомня, че през декември миналата година, ръководителят на летищните власти в Париж, Огюстен де Романе, съобщи, че от началото на 2015 г. разрешението за достъп е било отнето на почти 70 служители, които са работили в най-сигурните райони на основните летища в Париж. Една от причините за това е "радикализацията".

       

Франция  потвърди , че египетският пътнически самолет се е разбил

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че не се изключва нито една хипотеза, включително катастрофа или терористичен акт.

"За съжаление информацията, с която разполагаме, потвърждава, че самолетът е паднал и е изчезнал.

Както и египетските власти, ние искаме да се уверим, че всички семейства ще бъдат информирани на време по време на разследването. Нашите мисли, солидарност и състрадание са с тях.

Ние сме длъжни да разберем всички причини за случилото се. Никоя хипотеза не трябва да се изключва. Всичко трябва да бъде на разположение на гръцките и египетските власти, така че ние поддържаме тясна връзка с тях.

Когато истината бъде установена, ще можем да направим всички заключения. На този етап трябва да бъдем солидарността със семействата на жертвите.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос съобщи, че липсващият самолет е направил резки завои и спускане преди да изчезне от радарите.

Британският авиационен анализатор Пол Чарлз заяви пред Би Би Си, че движенията на самолета "предлагат инцидент в пилотската кабина". Според него известните към момента данни говорят, че инцидентът може би не е причинен от ракета, изстреляна срещу самолета, нито за взрив на борда. Според него най-възможният сценарий е за авария в пилотската кабина.

Египетски социални медии са затрупани от новини за липсващия самолет, което според властите в страната причинява объркване.

Някои критикуват правителството за липсата на яснота около инцидента, позовавайки се на противоречивите данни на военните, според които пилотите са подали сигнал за бедствие. Правителството отрича да е получаван подобен сигнал.

Други смятат, че отговорността е на Франция, тъй като MS804 е излетял от летище Шарл де Гол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА