Last news in Fakti

5 Юни, 2016 18:23 2 071 11

Ислямска държава губи свой бастион

  • ирак-
  • ислямска държава-
  • бастион

Иракската армия готви офанзива към центъра на Фалуджа

Иракските сили обявиха, че поели контрола над южната част на Фалуджа – бастиона на Ислямска държава в страната, съобщи ABC.

Генерал – лейтенант Абдел Уахаб Ал-Саади зави, че военните са обезпечили контрола над обширното селскостопанско предградие – Наймия. На тях и е била осигурена подкрепа по въздух от оглавяваната от САЩ военна коалиция. Сега иракските силите се готвят за офанзива към центъра на града.

Старта на офанзивата срещу Фалуджа беше обявена в края на миналия месец. В момента терористите са успели да издигнат сили защитни стени в града и са подготвен за продължителен отпор.

По-рано днес излезе информация, че ръководството на Ислямска държава е издало заповед за изтегляне на силите на групировката от Ирак. В момента тече офанзива и към втория центрът на групировката в страната – Мосул.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    лош ден за путиновите фенове ,фалуджа е почти превзета ,а отбраната на иракската територия на ид се срина под напора на американци и съюзниците им!

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Защо на путиновите тролове трябва да им е лош деня? Фалуджа още не е превзета. Паднал е град Саклафия, настъплението към Фалуджа е спряно за да се изнесат цивилните, ако даешцте ги пуснат. В момента в града има между 500-1500 военни на ДАЕШ. Или ще се отеглят и те, или ще останат да мъчат иракските сили и коалиция още малко. Но иначе имаш добър патос.

    Коментиран от #3

  • 3 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Goro Lafchi":

    путиновите тролове се радват на всяка победа на ид в ирак ,а фалуджа не е превзета изцяло,но иракските сили влязоха в южните и региони и нещата се развиват бързо след като преди 15 дена бе прекъсната логистиката на ислямска държава в ирак .сега реално сирииските и иракските джихадисти са разделени.

    Коментиран от #4

  • 4 No fes

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Не бе Деске Путиновите тролове се радват зашото няма една година от как Русия се намеси в конфликта и гледай какво стана ДАЕШ взе да изчезва и от Сирия и от Ирак.А преди това с години коалицията на САЩ нищо не правеше само пазеше колоните с нефт към Турция за да върви алъш вериша.
    Садам за няма 2 седмици го победиха с редовната му армия а после 3 години не могат да се оправят с някакви си терористи.Е как ще се оправят като те са ги създали и финансирали заедно с ислямистите от ТУРЦИЯ И САУДИТСКА АРАБИЯ.

    Така че всички нормални хора се радват сега защото брадите си отиват най после.Може би само Ердоган се чуди кого да изнуди за пари че му секна далаверата а и кюрдите му подпалиха шалварите.
    А САЩ вече планират някоя друга война за да оправдаят пак милиардния си бюджет за "отбрана".

    Коментиран от #5

  • 5 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "No fes":

    нормални хора фенове на путин няма,тва едно.другото са лъжи руснаците доидоха побомбандираха и си тръгнаха от сирия ,но проблема там остана ,а американците се борят с него от години и ще се справят въпреки трудностите.иначе е ясно , че те могат военно да пречупят джихадистите за седмица,но искат тва да го направят местните с минимална помощ.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 БХК и ДПС форева

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Феси - днеска любовника на шефа ти има рожден ден и не са успели да кажат на иракчаните да спрат настъплението.

    "В момента тече офанзива и към втория центрът на групировката в страната – Мосул"

    ще загубите някой друг братовчед, знам че катъра вече се е напил от мъка, иначе нямаше така нагло да бухате минусите на коментарите против ИД...

    Коментиран от #9

  • 7 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Десо, лъжеш ти, не ние. Ето ти друг пример, когато твърдя нещо и то от Уикипедията, за по-сериозен източник нямаш акъл:
    До средата на 18 век дедите на днешните румънци използват като официален език старобългарския и среднобългарския, а кирилицата - до средата на 19 век, когато по политически причини е въведена видоизменена латиница, въпреки изпитаното българско влияние в румънския език. До обединението на Влашко и Молдова единствената азбука в дунавските княжества е румънската кирилица. Старобългарският език под формата на т.нар. "църковнославянски език" като литургичен (църковен) език се употребява в Румънската православна църква до началото на 20 век. И сега, в много издания на Румънската православна църква се употребява латиница изписана със старобългарски шрифт.
    как те търпят от Козяк16 незнам. Ама той друг кой ще им уйдисва на акъла. Ей, мижитурчето на батко...
  • 8 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    манго,манго като те хванат в лъжи почваш с циганските номера :)!та повтарям за кой ли път ,в румъния има църковна традиция за ползване на църковнославянски ,тва е факт безспорен ,но тва не прави румънците по-малко такива .те сменят кирилицата с латиница като по-удобна за езика им,а и почват да се черкуват на румънски както правим и ние сменяики гръцкия .тва не ги прави румънците нищо по-различно от това което са били и няма никаква латинизация на въпросния народ през 18 ти век както твърдиш .тва е положението подобно на положението с руските резерви.демек колкото и да повтаряш една лъжа тя истина няма да стане ,та почваи с чипкането и козяк другото е доста висока топка за теб.ето и кви са румънците https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4_%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5
    аз съм привърженик на имиграционната тероия както и на евентуално комбиниране на нея и дакииската.основен мотив са cxодството на румънския и албанския както и множеството римски градове в нашите земи ,които изчезват към 4-6 век заедно с населението си,но тва са нещта за умни хора ,за теб остава, че от козяк са ми платили да се пиша мъж пък съм жена дето ....та продължавай в тази посока не се сили за румънците :) и тяхната латинизация!

    Коментиран от #10

  • 9 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "БХК и ДПС форева":

    манго,поплачи за унищожаването на ид в ирак,поплачи !
  • 10 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Аз съм ти дал Уикипедия, това е техен цитат. Има по-сериозни форуми, в които е засегнат лингвинистичния проблем на комшиите, но ти си прекалено елементарна за тях. Това ще го обсъдим в джакудзито, не се напъвай сега, въздуха ще ти трябва...
  • 11 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Тролче изтрещало, предполагам че с бълнуванията си се опитваш да намекнеш, че на "привържениците на Путин" няма да им се хареса успеха на американците в Ирак.

    Първо, не е важно кой на кого симпатизира - в борбата срущу ислямския фундаментализъм или вършиш нещо, или не! Ако оставим на страна приказките за участието на САЩ, Турция, Саудитска Арабия, Германия, България и т.н. в прякото или непрякото подпомагане на ислямистите, неоспорим факт е че американската коалиция от 65 държави за няколкото години "борба" против ИДИЛ не постигна абсолютно нищо - и то защото просто не правеше нищо против разрастването на ИД. Също неоспорим факт е и, че след като Руснаците се намесиха, нещата се промениха коренно!

    Второ - ти, който ревеш всеки път, когато милите ти дружки-ислямисти ядат бой от сирийската армия и руснаците, някак си не върви твоя опит да припишеш подобни действия на здравомислещите хора, които наричат нещата с истинските им имена! Може и да имаш проблеми с паметта(даже бих казал че направо си страдаш от шизофрения), ама ние нямаме и много добре знаем на кого симпатизираш колко са ти възможностите!

    И трето - радикалните ислямисти са си "радикални излямисти" - няма значение дали такива като теб ги делят по неясни критерии на ИДИЛ, умерени ислямисти, опозиционни борци, марсианци или както искаш още. Радикалния ислям не е само в Сирия и тези, които се борят срещу редовната власт на Асад са платени наемници от цял свят - това ги прави чиста проба терористи, опитващи се да узорпират властта с кръв и насилие! Така както го правят и по другите държави, където стават атентати и кървави преврати - в твоя речник мисля, че израза е "ислямска пролет" ;) !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания