Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 12:25 1 062 0

Барозу зове за обединение на ЕС

  • барозу-
  • европейска комисия-
  • еврозона

Всички трябва да приемат еврото, смята португалецът

Председателят на Европейската комисия отправи нов призив към Европейския съюз да се обедини на фона на очертаващата се икономическа криза в Италия. В реч в Берлин в сряда вечерта Жозе Мануел Барозу посочи, че светът е изправен пред фундаментални промени в икономическия ред и европейските страни трябва да останат заедно.

Барозу предупреди, че ЕС може да се разцепи, като линията на разлома ще мине между 17-те членки на Еврозоната и 19-те страни, сред които и България, които са запазили националните си валути. „Един разцепен съюз не може да функционира“, каза португалецът. По думите му, Европа стои пред решение – дали иска да продължи напред или да се разпадне.

„Разединението в ЕС не е вариант. Предизвикателството е как да задълбочим още повече интеграцията в Еврозоната, без да създаваме разделение с тези, които все още не са в нея”, подчерта Барозу.

Важно е да се постигне по-силна интеграция в Еврозоната във финансовата и икономическата политика. Но това не трябва да става с цена, плащана от онези членки на ЕС, които са извън еврозоната. Не било честно например спрямо държави като Полша, които ще /може и да/ поискат да въведат еврото.

„Светът се нуждае от по-силна Европа, но въпреки това някои на континента твърдят, че техните страни не се нуждаят от останалите европейски държави”, коментира европейският лидер. „Те игнорират глобалната реалност, както и нашата обща история, която ни учи, че този континент е просто прекалено малък и взаимнозависим, за да остава разединен”, допълни той.

Ръководителят на ЕК заяви, че всички страни в Европейския съюз трябва да приемат еврото.
„ЕС като цяло и Еврозоната са взаимосвързани и не трябва да бъдат разделяни”, заяви Барозу.

„Предизвикателството е как още повече да засилим интеграцията в еврозоната, без да създаваме разделение с тези, които още не са се присъединили към нея. Един разделен съюз не може да функционира”, подчерта той и допълни: „Нашата цел не трябва да бъде възстановяването на статута, а по-скоро движението към нещо ново и по-добро. За да се случи това, ние се нуждаем от стабилен и солидарен съюз”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА