Last news in Fakti

25 Април, 2017 20:20 2 946 17

Кремъл пуска тока на Източна Украйна

  • ток-
  • източна украйна-
  • украйна-
  • луганск-
  • електричество

Русия ще снабдява с електроенергия сепаратистките райони в бившата съветска република

Кремъл пуска тока на Източна Украйна - 1
Снимки: БТА/АР

Руските власти заявиха, че ще започнат доставки на електричество на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна. До това се стигна, след като правителството в Киев прекъсна електроснабдяването заради неплатени сметки за милиони долари. Този ход на Москва още повече затвърждава руския контрол върху части от Източна Украйна, предаде "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи решението като хуманитарна мисия, но не каза кога или как електроенергията ще стигне до контролираната от бунтовниците Луганска област, която граничи с Русия.

Украйна обяви вчера, че ще спре да доставя електричество на сепаратистките райони в Луганска област заради трупащи се дългове, а местни медии съобщиха, че електроснабдяването е било прекъснато около полунощ.

Кремъл пуска тока на Източна Украйна

"Спирането на електроснабдяването на Луганска област е поредна стъпка от страна на Украйна, отблъскваща тези територии", заяви Песков. По думите му този ход "противоречи на духа" на Минските договорености.

Кремъл пуска тока на Източна Украйна

Украинският заместник-министър за окупираните територии Георги Тука обвини подкрепяните от Русия сепаратисти в части на Луганска и Донецка област, че са натрупали неплатени сметки за електроснабдяване за 11 милиарда гривни (431 милиона долара). Той каза, че Киев не се притеснява за последиците от спирането на електричеството, защото украинските власти очакват Русия да се намеси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз знам

    19 6 Отговор
    Сега козяшките орки ще кажат-ама видите ли то руския ток за източна Украйна не е прав а крив!
  • 2 кроко

    21 9 Отговор
    СърГей да почва да си копае сам въглища, че следващата зима няма да има доставки от Донбас за усрайна!
  • 3 Той каза, че Киев не се притеснява за по

    17 4 Отговор
    В началото на статията (второто изречение) пишете: "неплатени сметки за милиони долари", после в края на статията (предпоследното изречение) пишете точната сума: "11 милиона гривни (431 милиона долара)"...
    Това са смешни суми за двете републики ДНР (2 306 000 население) и ЛНР (1 497 000 население) - отново неадекватна реакция на Киев. Ако тези територии са "окупирани" и на тях се извършва АТО, но и живеят украинци!!! Нали не всички там са русофили и много от хората искали да се върнат в Украйна, защо Украйна оставя своите окупирани поданици без електричество? Ако сметките досега са плащани - което е несъмнено, как така изведнъж без известяване и договаряне спират жизненонеобходим ресурс? 431млн. $ това е неплатеният ток на 4млн. човека за няколко години така ли? Е, не се хващам! Или в това число им слагат и такса включване и лихви, както ЕОН, ЧЕЗ и ЕнергоПРО вече ни дресираха да плащаме...

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кроко

    24 7 Отговор

    До коментар #3 от "Той каза, че Киев не се притеснява за по":

    11 милиона гривни са приблизително 410 хил долара. Това е колосалния им дълг. Руснаците трябваше отдавна да им спрат газта на украинските п...лчета, дето дължат милиади, щото не го оценяват жеста, който правят за тях.

    Коментиран от #6

  • 6 Той каза, че Киев не се притеснява за по

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    Ама в статията пише, че 11млн. ГРИВНИ са 431 МЛН. $ !!!
    Демек Украинската ГРИВНА е по-скъпа от кюлче злато!!!
    В превод 11 украински гривни са равни на 431 американски долара!
    11=431
    Аз затова скочих на математика, иначе съм шофьор на парашут ама само лятото...
  • 7 Sergiy

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "Той каза, че Киев не се притеснява за по":

    тези цифри от погрешна методичка на кремъл си взимал ))) (ОРДЛО) погледни колко са общини в тези две области са окупирани от московия и второ, 1 000 000 от тези избягаха в Украйна, а други 50хлд. в московия. Това нещо значи! А пак за зима от 2014 по всички московитски канали дават, че Украйна вече замързна ))) и вярват в това. P.S. Дълг беше озвучен 11млрд.гривен=411млн.$, това само за одна част говорим, а освен това има много други дългове. Така че, щом @уйло окупира 10-14 общини от две области (общо около 30 общини), ами да плаща за тях (останаха 1/2 макс. от хора които жевяха там), а пак дойдоха алкохолици, воени и др. от московия. Както сталин в свойто време правил, ами вие московитски тролове (2-3) няма как до го знаете, защото МЕТОДИЧКИ са при вас примитивни и затова аз такива наричам ТРОЛЧЕТА ))

    Коментиран от #16

  • 8 Марчо

    14 1 Отговор
    1 гривна е равна на 4 цента. Край на споровете. 11 000 000 е равна на 410 637 долара. Сумата или явно или нарочно е сгрешена и при положение, че читателя не се замисли, че остане с убеждение, че верно гривната е яка.
    Ако в луганска са сепаратисти малка част, то смелата украинска армия защо не ги е смазала до сега? Явно не са малка част, а целия народ. И може би се е дигнал не от добро. Щом войната и се вижда по-малкото зло!!! А тя си е голямо зло.
  • 9 Хирург

    13 4 Отговор
    С тези темпове на изселване Усраина в скоро време сама ще си дръпне шалтера.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 no name no face no number

    12 6 Отговор
    Те от Киев искат само да вземат не и да дават. Тези две области са с руснаци и малко украинци.След геноцида на Киев те просто възстанаха срещу насилието извършвано срещу тях. Разбира се Русия ги подкрепи. По подобен начин поляците избиват много от немското население в Полша плюс обидите в пресата към Германия и в крайна сметка Хитлер ги нападна, но много са си заслужавали.
  • 12 стоян георгиев

    7 12 Отговор
    добра новина,нека руснаците плащат и тази сметка.сега сепаратистите ще имат безплатен руски ток,заедно с безплатните руски полкове дето акостираха предрешени или само замаскирани като доброволци.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 OMG WTF

    8 12 Отговор
    Има нещо, което ненавиждам почти колко м...стите и това са рубларастите. За съжаление, този сайт прелива от тях.

    Коментиран от #15

  • 15 краварски мазохист

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "OMG WTF":

    Ми кво търсиш тогава тука, или те гони душевен мазохизъм?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Усраина

    0 2 Отговор
    Супатадуха.Не ги искам на морето.
Новини по държави: