Last news in Fakti

26 Май, 2017 07:20 3 033 6

НАТО обяви война на Ислямска държава (СНИМКИ)

  • нато-
  • ислямска държава-
  • брюксел-
  • доналд тръмп-
  • йенс столтенберг

Държавите от Алианса приеха план за увеличаване на бюджетите

НАТО обяви война на Ислямска държава (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Най-кратката за последните десетина години среща на високо равнище на НАТО се състоя вчера в Брюксел, съобщават световните агенции. На нея практически без обсъждане бяха приети няколко предварително съгласувани решения

Най-важнaтa сред тях e присъединяване на Алианса към коалицията срещу "Ислямска държава" под командването на САЩ. В програмата за бъдещето влизат още: изготвяне на ежегодни национални планове от страните на алианса за изпълнението на целта за постигане на разходи за отбрана, равни на два процента от техния БВП до 2024 година и създаване на антитерористичен център за обмен на информация.

Не бяха приети никакви заключителни документи на срещата. Тя бе свикана главно по две причини - запознаване на блока с новия президент на САЩ Доналд Тръмп и откриване на новата сграда на НАТО.

Срещата продължи около шест часа, като половината време бе отредено на церемонията по предаването от Белгия на новата централа.

НАТО обяви война на Ислямска държава (СНИМКИ)

Агенциите припомнят, че обичайно срещите на високо равнище на НАТО се свикват два пъти в годината, продължават по два дни и включват цяла серия от работни срещи между лидерите на алианса в различни формати. В края им обикновено се приема пространна заключителна декларация, която има значение на програмен документ до следващата среща. Такава бе срещата във Варшава преди 10 месеца.

Следващата среща на върха ще бъде през 2018 г., съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, без да уточни мястото й.

НАТО обяви война на Ислямска държава (СНИМКИ)

Столтенберг заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поставил ребром пред съюзниците въпроса за увеличаване на военните им разходи. Генералният секретар на алианса добави, че някои от страните са се съгласили, че трябва да увеличат военните разходи, но не за да угодят на САЩ, а заради собствените отбранителни интереси.

Участниците в срещата решиха да се изготвят национални планове за увеличението на разходите. Столтенберг съобщи, че първата оценка по реализирането на тези планове ще бъде направена на срещата през декември на външните министри от НАТО. Всеки от плановете ще включва конкретни задължения за поетапно увеличаване на военния бюджет до 2 процента от Брутния вътрешен продукт. Те ще съдържат и конкретни данни каква част от средствата на държавите ще са за нови оръжия и каква за участие във военни операции на НАТО.

НАТО обяви война на Ислямска държава (СНИМКИ)

Освен САЩ само Великобритания, Турция, Гърция и Полша имат военни разходи на равнище 2 процента от БВП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    6 5 Отговор
    В цялата статия се говори за това как САЩ искат пари за въоръжението си. САЩ искат от НАТО 2% от БВП на участващите държавите. ТАКА ЗАВИСИМОСТТА ОТ САЩ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ. Това е целта на Тръмп. За война в статията изобщо не се говори.
  • 2 Кроно

    2 5 Отговор
    Империята отвръща на удара - Епизод V
  • 3 Kcaniba

    6 5 Отговор
    Правят каквото им каже Тръмп!!!
    Демократично!!
    НАТО слушка, подвило опашката САЩ!!!
  • 4 Лупи

    4 2 Отговор
    Копие на вършавския договор, каквото каже големия брат и другите скачат и изпълняват. Единствената разлика е, че тука ще имаме реални бойни действия срещу чалми и можем да си навлечем бомби на собствена територия друго нищо, а и вместо на нас да ни дават(оръжие, обучения, ресурси) ние даваме сега на САЩ понеже те си нямат. Абе далавера е голяма НАТО-то, няма спор.
  • 5 Трол

    2 0 Отговор
    Ам че до ся кому го дръвчета?
  • 6 Plovdiv

    1 1 Отговор
    И какво чакаха досега?!... Подчовеците да кажат: Много се извиняваме, вече няма да трепем "???...
Новини по държави: