Last news in Fakti

24 Май, 2017 18:27 1 290 2

НАТО обсъжда участие в коалицията срещу Ислямска държава

  • нато-
  • коалиция-
  • ислямска държава-
  • йенс столтенберг
НАТО обсъжда участие в коалицията срещу Ислямска държава - 1
Снимка: Shutterstock

НАТО няма да участва в бойни действия срещу “Ислямска държава“ (ИД), заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

На срещата на високо равнище на 25 май в Брюксел правителствените лидери от Алианса ще преговарят дали организацията официално да стане част от глобалната коалиция срещу терористичната организация в Сирия и Ирак, съобщи БНР.

Бомбардировките срещу цели на ИД в Сирия и Ирак ще останат отговорност на отделните правителства. НАТО ще има само координираща роля и ще помага с разузнавателни самолети, логистика и военни инструктори за местните сухопътни сили в региона, обясни Столтенберг.

Той подчерта, че изобщо не е имало дискусия за въвличането на НАТО в бойни операции на коалицията срещу ИД.

Очаквам споразумение за разширяване натовската подкрепа със радарни самолети АУАКС. Все още обсъждаме дали Алиансът да стане пълноправен член на глобалната коалиция.

НАТО обсъжда участие в коалицията срещу Ислямска държава
Снимкa: БТА/АР

По-голямото предизвикателство ще дойде след края на бойните действия, когато град Мосул бъде освободен. Тогава ще са нужни войски да пазят територията му и затова нашата тренировъчна мисия на иракската армия е толкова важна, изтъкна генералният секретар на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коз

    3 1 Отговор
    Бе я бой по злите загубеняци!
  • 2 явлдхудхв

    6 5 Отговор
    Да хвърляйте бомби насам натам и после някой друг виновен за атентатите
Новини по държави: