Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Май, 2017 10:59 3 198 11

Кримските татари ще имат собствена автономия

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • татари-
  • автономия-
  • територия-
  • кримски татари-
  • вадим пристайко

Ще бъде ли решен въпросът с кримските татари?

Кримските татари ще имат собствена автономия - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна ще установи автономна територия за кримските татари, заяви украинският зам.-министър на външните работи Вадим Пристайко в интервю за „Дейли Сабах“.

Дипломатът заяви, че украинските власти ще създадат автономна територия за татарите, които са избягали от Крим след руската инвазия.

Вадим Пристайко заяви, че в Киев са осъзнали своята грешка да не позволят създаването на татарска република, която кримските татари да чувстват свой дом.

Украинският дипломат заяви това в интервю за турското издание, взето на фона на провелия се форум между Украйна и Турция, организиран от Центъра за стратегически изследвания SAM в Анкара.

Кримските татари са изселени от Крим през 1944 година по нареждане на съветския лидер Йосиф Сталин. Преди две десетилетия те започнаха да се връщат от изгнанието си в Централна Азия, но въпросът за кримските татари остава нерешен. След анексирането на Крим на полуострова живеят близо 270 000 кримски татари, които съставят 13% от населението. Те обаче са подложени на репресии от страна на руските власти.

Наскоро американският политолог Збигнев Бжежински заяви, че Крим принадлежи на руснаците, украинците и кримските татари. „Руснаците винаги са били ключов фактор в Крим, украинците също. Съществува и трети елемент, който е позабравен – това са кримските татари. Те са значим местен елемент“, заяви Збигнев Бжежински, според когото може да се намери политическо решение за Крим.

Крим беше анексиран от руснаците през 2014 година. Заради действията на Кремъл и конфликта в Източна Украйна Европейският съюз наложи икономически санкции на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    15 8 Отговор
    Ще имат разбира се!!!
    Или в Киев или в Анкара!!!
    Тцтцтцтц

    Коментиран от #3

  • 2 раптър

    4 8 Отговор
    Татарска народна република в Новорусия , с регинална столица Киев.
  • 3 Sergiy

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    нещо се криеше вчера под други никове, аа;) какво стана с 24 май и исказването на @уйло? ;)) или твоя "работата" не засяга ;)) P.S.Автономията ще има в москва-абад.

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 4 Kcaniba

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Sergiy":

    Кви никове!?
    Взимай хаповете!!!

    Коментиран от #7

  • 5 Справедлив

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Sergiy":

    Нещо почва разскъсването на Украйна--татарска автономия...после пановете ще си върнат земите...унгарците и те се точат...абе Западна Украйна утече...Крим и Донбас вече сте ги загубили завинаги--и забележи-само за 3 години и то заради идиотската власт в Киев и такива шизоиди като пишештите тук...сещай се. Вече има над милион искания в европейският съд от поляци и унгарци за реституция на имоти в Западна Украйна--те затова ви искат в Е.С....да не мислиш че за друго- Язък че болшевиките ви направиха държава-и пак я про.р..ахте
    .....

    Коментиран от #6

  • 6 Sergiy

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Справедлив":

    eeee,, това са старриет методички на кремъл ;) Вие не получавате ли нови? Това са от 2013-2014г. или Олгино закаснява с "материали" или остави сами да се опрявяте ;) няма и 0,0.....1% истината от старите методички, пълни, ама пълни глупости, дори да искам да коментирма нещо което си copy/paste от методички, ама не мога, много си зле, наистина много.
  • 7 Sergiy

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    "хаповете" взимате вие тролчета московитски, нали 24/7 не всеки може да издържи, а пък рубъл те чака, а и другото не знаеш, освен да си подлога на @уйло ;))
  • 8 Ленин

    2 2 Отговор
    Путин = Сталин. Затова си го харесват руснаците
  • 9 Сибирь

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Sergiy":

    Македонска земя и нация има колкото и украински земя и нация! Путин отвърна със същото на българските политици и медии! Кво ревеш?!
  • 10 Сибирь

    4 1 Отговор
    Татарите вкрим така са се бетонирали ,че и стак не можеш да ги закараш в усрайна ! Та дори на най-отявлените русофоби семействата им са в Крим. Щото в усрайна глад и мизерия...
  • 11 A3e

    1 1 Отговор
    "Руснаците винаги са били ключов фактор в Крим" Крим е част от Русия след Руско-турската война от 1783. Това не е "винаги", тва са едва 171 години, до 1954 когато е харизана на Украйна... Айде, сега пак им е притрябвал и си го "прибраха" - ОК. А кога ще върнат Кьонигсберг (Калининград) на германците, той е бил немски по-дълго отколкото Крим е бил руски.
    Да върне и Карелия на Финландия.
    Да върне Абхазия на Грузия, и т.н.
Новини по държави: