Last news in Fakti

18 Април, 2018 12:25 2 457 14

Олигарсите увиснаха на врата на Кремъл

  • русия-
  • олигарси-
  • олег дерипаска

Русия има нужда от нов икономически модел

Алиансът на свръх богатите руснаци е на път да изпрати руската икономика в тупик. Това пише в анализ на Уолстрийт Джърнъл.

Като пример за това се посочва съдбата на руския магнат Олег Дерипаска. Той пое контрола над „Русал“ след тежки войни в сферата на алуминия през 90-те години на миналия век След световния бум при търсенето на метали, той бързо стана най-богатият човек в Русия.

В основата на неговия успех застана договорка на руския президент Владимир Путин с руските магнати. Той им обеща да не ги закача, ако те не проявяват политически амбиции и са обвързани с обществени каузи.

Така Дерипаска ремонтира Болшой театър и финансира спортни обекти за Оолимпийските игри в Сочи. Въпреки това той имаше сериозни проблеми при получаването на американска виза, заради предполагаемите му връзки с организираната престъпност. За това и той нае водещи американски лобисти, както и бившият сенатор Боб Доул.

Дерипаска отразява най-пълно траекторията на усилията на руските власти да строят политическите си и финансови отношения със Запада.

Новата политика на президента на САЩ Доналд Тръмп обаче може да принуди олигарсите отново да се приближат до Путин. Така те ще засилят зависимостта си от държавата и нейните финансови възможности.

За сега Тръмп отложи новите санкции, а и плащането на дълговете на руските олигарси от държавата не изглежда добро решение.

Сега Кремъл има нужда от нов модел за икономика. Въпросът е дали страната няма да затъне в нова икономическа криза и дали ще направи реформите на време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чегевара

    24 18 Отговор
    русия е страната с най голямо социално неравенство
  • 2 българче

    21 15 Отговор
    Тоя пасквил е публикуван като по команда във всички новинарски страници.

    КОЙ плати?
  • 3 Да уж

    16 7 Отговор
    А България не е. Всички еднакво бедни са.
    Това е блянуваното равенство от времената на соца. И е резултат от също така бленуваната демокрация от времената на прехода.

    Коментиран от #4

  • 4 Иванов

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Да уж":

    Кьорчи, тук е същата оригархична кочина, създадена от Горби и Березовски( Елцин беше постоянно пиян) и двамата жидове. Измий си гуреливите зъркели па гледай и ще видиш, ако искаш де, можеш и да жумиш.

    Коментиран от #5

  • 5 Да уж

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    😀😀😀😀
    Без коментар
    Това е разговор на глухия със слепия
  • 6 с две думи

    15 11 Отговор
    Аууууу как пък точно Уолстрийт Джърнъл се е загрижил за руските олигарси....Ти да видиш...Още през 2014 г. САЩ си мислеха,че чрез санкциите ще накарат богаташите в Русия да тръгнат против властта-ама ниц...Сега леко полеко ще започнат тези олигарси да ги правят в очите на хората дисиденти.Ама и тук-ниц...защото руските олигарси видяха какво стана с парите им-САЩ блокира сметки и отнема активи...Та тази мисия е невъзможна-америте са объркали адреса. С две думи-това е реалито.
  • 7 Диди

    9 12 Отговор
    Санкциите са забавени,но ще бъдат наложени.Преди дни Русал загуби 30% от акциите си.Иковомическа криза ще има,но жалко че руският народ ще носи последиците на агресивната руска политика.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 СССРБАРЕТА

    12 11 Отговор

    До коментар #7 от "Диди":

    Санкции няма да има защото Путин разреши на Тръмп да си направи пиар акция!!! Путин разреши да бъдат бутнати три празни сгради в Сирия но му казва да няма жертви и повече да няма санкции! Тръмп разбира се слушка и изпълнява!!! Още повече Тръмп се уплаши от радикалните предложения за санкции на Русия срещу САЩ!!! С тази договорка САЩ донякъде запазиха за още известно време мита че са Световна сила номер 1!!!
  • 9 ти пък

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "Диди":

    Диди-понеже знаем че си изключително интелектално развита,да ти кажа само едно-падането на акции(независимо на коя фирма) е проблем на притежателите им-демек-на този който е купил тези акции.Едва ли обикновенните руснаци притежават огромна част от акциите на Русал та да пишеш"че ще носят хората последствията"...Айде малко по реални неща-стига с НПО лозунги.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 onq s konq

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "ти пък":

    Добре е да асимилираш факта,че спада на акциите/за милиарди долари/ на даден крупен техен притежател наистина си е негов,НО ТОВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ ФИНАНСОВОТО ЗДРАВЕ НА ВСИЧКИТЕ МУ ФИРМИ,в смисъл че те ще поемат пропорционално загубата и ще "участват" във компенсиране на загубата.А какво значи това за ОБИКНОВЕНИЯ РАБОТНИК?Ами ЗАМРАЗЯВАНЕ ИЛИ НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАПЛАТАТА и по-лошото-СЪКРАЩЕНИЯ И ИЗХВЪРЛЯНЕ НА УЛИЦАТА!А ти сам си прецени дали това са НПО-лозунги,или мрачна и неумолима реалност.
  • 11 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "ти пък":

    Именно, а Медведев каза че загубите на олигарсите държавата ще им ги компенсира от бюджета! Демек народа губи, при това Русия зависи от полезни изкопаеми, ако са наложени санкции на отрасли като металургия, няма свежа пара в бюджета, защото износа е ограничен при това, руснаците затъват от падението на рублата. Нямаш никакво логическо мислене!

    Коментиран от #12

  • 12 empire strikes back

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Да, прав си, в случая коня също е прав, обаче нещата не бива да се разглеждат чисто икономически. Цялата дандания се получава от стремежа на САЩ да доминират над целия свят и да заграбват благата на другите народи, а това не е възможно да бъде вечно. И в момента когато прекалят(а те вече го правят)и политическите методи не дават нужните резултати започва война. А САЩ и техните съюзници(реалните, а не тия дето са на хартия) са прекалено слаби за да спечелят война срещу Русия и нейните съюзници. И това САЩ, го знаят, и Русия го знае, и Китай, и всеки дето не е пълен идиот, или заслепен от евтината пропаганда за американското величие. И затова хленчат като някой баби и не смеят на направят нищо по-сериозно.

    Коментиран от #13

  • 13 Диди

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "empire strikes back":

    Бла,бла. Много написа...нищо не каза.
  • 14 шовинист

    2 1 Отговор
    Тук пак една камара глупости изписани. И русия и сащ са неофеодални империи с огромно социално неравенство. Само Индия и Африка са по-зле от тях
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания