Last news in Fakti

8 Май, 2018 08:43 2 261 16

Боян Петров продължава да е в неизвестност

  • боян петров-
  • хималаи-
  • алпинист

В посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация

Алпинистът Боян Петров продължава да е в неизвестност. С него не е осъществяван контакт от 3 май.

Очаква се днес да се сформира спасителен екип, който да започне издирването на алпиниста. Това обаче ще стане, ако времето в Хамалаите го позволи.

Припомняме, вчера, 7 май, стана ясно, че Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Той е на експедиция за покоряването на връх Шиша Пангма (8 027 м) в Хималаите.

В посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г.

Отсъствието му е забелязано от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма, на около 7 500 м. надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.

На 6 май сутринта, на 7 350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 . . . . . .

    9 1 Отговор
    Няма как непрекъснато да изкачваш върхове на 45г, изкачиш 2-3 и стига толкова, той не е на 25г
  • 2 Джендър Бей

    7 2 Отговор
    Дано му се размине и този път,но не е чудно да му се е случило и най лошото след като години наред си го е търсел и предизвиквал!!Хората са казали: "Да би мирно седяло-не би чудо видяло"тъй,че това не е новина,а очаквана закономерност!!
  • 3 SAAB

    11 0 Отговор
    При липса на кислород , правилните решения са невъзможни !
    Всеки поема риска осъзнато .....
  • 4 Kcaniba

    9 1 Отговор
    това с адреналина си е вид зависимост.
    Подобна наркотичната.
    Хората развиват глад - адреналинов глад.
    За това се мре с мотори като мухи и за това Хималайските върхове за усяти с боклуци , отпадъци и замразени мумии...
    Самоубийците са герои в собствен свят на адреналино-зависимите.
    Единиците успяват да спрат...
  • 5 ГосТ

    9 2 Отговор
    Боян Петров е един от най големите български атлети. Освен атлет е и учен. Истински алпинист. Не могат да се нарекат алпинисти, тези които не катерят скари и водопади. Изкачванията му са със стил. Скоростни, солови и без кислород. Не случайно, свръх човеците Райнхолд Меснер и Симоне Моро имат толкова добри отзиви за него. Боян Петров, може да се сравнява единствено с Христо Проданов. Малките хора обаче, няма как да разберат тези мъже от тяхната нищожна гледна точица на възприятие.
  • 6 ГосТ

    1 0 Отговор
    да се чете "скали"
  • 7 12345

    3 2 Отговор
    Велик, велик, колко да е велик? Изкачването на осемхилядници вече е туристическа атракция за що годе физически здрави хора. Просто трябва да имаш необходимите средства и да си малко луд. А от къде този зелен мушморок има парите е интересния въпрос? И все пак дано да се намери жив и здрав.Все пак сме хора!

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 ГосТ

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "12345":

    Т'пак. По долу съм написал за разликата между алпинист и здрав физически турист, който го мъкнат по лагерите. На К2 нема туризъм освен това бе, овчи. Нема се повтарям. Нищожество.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 12345

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    ГосТ ли си къв си незнам, ама е видно колко си прост, злобен и ограничен. А хлебарка и нищожество може да викаш на копелето на жена ти. Явно си некъв близък на човека и твърде лично приемаш всичко. А, че сте на хранилка на големите, чужки корпорации е ясно на всички. Затова защитавате и се борите за техните печалби и интереси, а не за националния, български интерес. И ако още веднъж ме обидиш, ще те намеря по айпито и тогава ще видим колко си смел?

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 12345

    5 0 Отговор
    Този велик еколог и зелен специалист през 2016 г. го бутна кола в кресненското дефиле. Тогава явно получи просветление и зелената паплач реши да подкрепи строежа на магистралата през дефилето. След като се оправи, набързо смени позицията си и отново застана в първите редици на продажниците на държавата, които яростно се хвърлиха да бранят уникалните пеперуди и костенурки в дефилето, като пак спряха проектирането на магистралата и обрекоха преминаващите от там на катастрофи и смърт. Е намери си го и той.

    Коментиран от #15

  • 14 12245

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГосТ":

    Интересно ми е какви алпинисти са режисьорката и оператора, които са го чакали за да покоряват Еверест? Сигурно и те са велики алпинисти. Само, че на всеки мислещ вече е ясно, че алпинизма не е това което беше преди 30 години. Сега една голяма част са богати туристи, влачени от шерпи и други. Не искам да омаловажавам труда на човека, но това са реалностите. Дано е жив и здрав и да се прибере при близките си.
  • 15 Бенц

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "12345":

    Благодаря че ме сети за този случай, да това е онзи същият ми..к.И аз се запитах от каде толкоз пари като по цял ден тренира после покорява осем хилядници а за там си трябва бая пачка....ахааа..
  • 16 Дългият

    0 0 Отговор
    Интересно защо при подобни рискови операции съответните хора не са обезпечени с.GPS...Това би помогнало много при подобни ситуации...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания