Last news in Fakti

7 Май, 2018 11:28 6 668 28

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност

  • алпинист-
  • боян петров-
  • шиша пангма

Известният български алпинист Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Това съобщи съпругата му във фейсбук.

Ето какво написа тя:

Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ....

От Външно министерство също разпространиха информация:

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    46 2 Отговор
    Дано човекът да е добре
  • 2 Червената прашчица

    17 31 Отговор
    Тоя докато не пукне горе няма да се спре не разбрахте ли? Никакво отношение към семейството а станал на 70 години...ужас!!!

    Коментиран от #3, #14, #20

  • 3 Червената шапчица

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Червената прашчица":

    По- добре горе от колкото на 95 с памперс! И после някой да разправя как дедо му се ос....!Или се разхождал по улиците като зеленчук!
  • 4 Прометей

    35 2 Отговор
    Много лошо, ДАНО, ДАНО има КЪСМЕТ.....КУРАЖ на близките МУ!!
  • 5 Христо Проданов

    8 6 Отговор
    Спокойно, не е тук! Сгушил се някъде по склона и чака бурията да отмине!
  • 6 ГосТ

    30 2 Отговор
    Моля се на бог да се спаси!
    Меснер оцелява след Нанга Парбат,където брат му загива. Експедицията дори си тръгва,докато местните го изправят на крака. Шиша Пангма е най ниският, и сравнение с останалите върхове на Боян, трябваше да е най лесен. Оказва се обаче, че над 8000 лесно няма. Всички истински хора са с теб Бояне !

    Коментиран от #27

  • 7 ффффффффффффф

    21 3 Отговор
    Едва ли има много изненадани - никой не е победил природата! Дано оцелее и да се върне при семейството си !
  • 8 Писна ми от трагедии да се оправят

    18 8 Отговор
    Никое животно или коза не се качва горе, следователно не е нормално. Всеки си знае и си поема..
  • 9 диди

    19 5 Отговор
    Няколко пъти дърпа дявола по опашката накрая той ще му отвърне.
  • 10 Негър скиор

    4 8 Отговор
    Като гледам как си е вързал вратовръската, разбирам, че посредствено се е отнесъл и с живота си. Ако се беше записал в Армията, щеше да е още жив. И там има алпинисти.

    Коментиран от #12

  • 11 Куклувода

    10 3 Отговор
    За оня фффффф когато беше правил шпагат на корта бяха ком.от рода дано да е ок.дано да се оправи а този човек който прави наистина нещо смело и доблестно и кове трибагреника на върха на света разни мишоци почнаха да ну търсят мана!!
  • 12 ГосТ

    13 4 Отговор

    До коментар #10 от "Негър скиор":

    Тиии,нямаш и няма да получиш и 1/100 от неговото в живота. Всичко е фалш при повечето -любов, емоции, приключения, трепети. И професиите са ви фалшиви. Знаете само как да си връзвате вратовръзките. Всички ще умрем,но преди това,някои ще живеят
  • 13 Гоуст

    13 1 Отговор
    Селчовците по-горе, за които живота е само ракия, кюфтета и салата, хайде няма ли да се прибирате към Софията?
  • 14 кучето шаро

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Червената прашчица":

    Роден. 7 февруари 1973 г. (45 г.) София
  • 15 СссереМ

    17 1 Отговор
    Дано оцелее,ГОЛЯМ БЪЛГАРИН,пример за всички,нека малодушковците се поучат.

    Коментиран от #18

  • 16 Голям Слон

    12 0 Отговор
    Много рисково хоби си има човекът. Дано да е добре. Съдбата му даде прекалено много знаци, които очевидно не ги е разбрал. Или може би точно това е искал. Стискам му палци.
  • 17 Някойси

    3 8 Отговор
    Баир будала!
  • 18 Гост с име

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Точно такава постъпка не е пример за подражание. Когато си глава на семейство не можеш (не трябва) да си позволяваш рискови хобита. Каквато и тръпка да е детето на Христо Проданов израсна без баща. Този незнам има ли деца. Ако има само жена хайде как да е ще го преживее някак си, но за децата това е рана за цял живот. Дано да е жив и здрав и да си седне на 4-те букви и да си гледа семейството.

    Коментиран от #21, #22

  • 19 пЕШО

    1 6 Отговор
    Който се захване с магистрала Струма и със зелените!!на Борисов е така

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост с име":

    Тук не говорим за хоби и тръпка,става въпрос за мечти и постижения. Не знам, давате ли си сметка,какво означава Хималайската Корона без кислород и стил солови изкачвания. За съжаление, най лошото се случва когато най малко го очакваш. ..Уели Щек загина толкова нелепо миналата година. ..много лошо, много лошо
  • 22 СссереМ

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост с име":

    Ти явно няма да се поучиш,този човек забиваше трибагреника на всеки връх,убеден съм че децата му ще се гордеят с него,а твоите ще се гордеят ли с теб?
  • 23 Sky-blue

    6 1 Отговор
    До всички цървули които пишат против Боян вие срама нямате ли човек без вяра,морал,любов,хоби и.т.н не е човек а жалка селска утрепка недоклатени уроди,да Боже сила помогни на Боян АМИН.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ads

    1 0 Отговор
    Луда работа.
  • 26 Иванов

    4 0 Отговор
    Дано Бог да му помогне!
  • 27 656

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Съмнява ме, то за тези хора е вид мечта да умрат сред планините но дано е жив
  • 28 гамена

    1 1 Отговор
    Алпинизъм, парашутизъм и тем подобни катерещи и скачащи "спортове" Не свършват добре, това се знае но всеки сам си решава. А ми игра със смъртта си е. "Бог като давал сила на хората, дявола се възползвал от това"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове