Last news in Fakti

7 Май, 2018 20:03 17 390 21

Съпругата на изчезналия Боян: Сигурно е взел най-доброто решение, за да оцелее

  • боян петров-
  • алпинист

Изчезналият алпинист Боян Петров е започнал да катери сам връх Шишапангма, въпреки лошото време и въпреки това, че много от колегите му са се отказали, обявиха организаторите на Хималайска експедиция.

Те публикуваха позиция в социалните мрежи в отговор на повишения интерес към случая с Петров.

"Нямаме новини след последната информация, Боян започна да се катери към връх Шишапангма на 29 април и оттогава не се е връщал в базата. Вчера той официално е бил обявен за изчезнал. Българският алпинист е започнал да катери върха сам, след като много от неговите колеги се върнаха заради лошото време. Унгарският алпинист Давид Клайн, който също е на Шишапагма, следи събитията. Ако получим новини от него за българския алпинист, ще ви информираме на нашата Фейсбук страница! До тогава продължаваме да се надяваме, че Боян Петров ще се завърне. Екипът на "Калифа".

Най-рано утре може да тръгнат хора, които да търсят Боян Петров. Това пък обяви съпругата му Радослава Ненова пред БТВ.

Тя изрази оптимизъм и увереност, че той е взел правилното решение.

На 6 май членове на експедицията, с която той е пристигнал в Хималаите са се изкачили до лагер 3, където са открили палатката и спалния му чувал – нещо, което не е необичайно, да се остави тежката част от екипировката на последния лагер преди изкачването. Те са пристигнали в лагера като част от своето изкачване, но веднага след това са слезли заради лошото време. Самият Петров е тръгнал един ден преди тях, което означава, че в момента, в който другите алпинисти са пристигнали в лагер 3, е възможно той да е бил по склоновете на Шиша Пангма и да изкачва върха и да се е върнал, след като колегите му са се оттеглили надолу.

"Те са решили да не остават, защото времето им се е сторило тежко. Той – вероятно заради лошото време или нещо друго, не е могъл да слезе. Сателитният му телефон е долу в базовия лагер, така че не могат и да го чуят”, каза Радослава Ненова.

"За такава височина е много дълъг период от време, там всичко трябва да е бързо, но пък останалите от експедицията казаха, че в един по-долен лагер има достатъчно храна, кислород – всичко за оцеляване, така че си представям, че просто може би е стигнал до този лагер и чака да се оправи времето, за да слезе още по-надолу", отбеляза тя.

Чрез думите си Ненова опроверга и появила се за кратко информация по-рано днес, че Петров е звънял от сателитния си телефон на свой колега алпинист рано вчера сутринта. Става въпрос за пропуснато повикване, а Ненова обясни във Фейсбук, че телефонът в момента е в базов лагер и на него отговаря друг алпинист – украинец.

Метеорологичните условия и към момента са неблагоприятни, като най-рано утре може да започне акция за търсенето на българина.

"В момента се опитвам да организирам спасителна акция, която е възможно най-рано да тръгне утре, пак заради времето. Сигурно е, че Боян е взел най-добрите решения, за да оцелее, така че вярвам в добрия изход на цялата ситуация", допълни Радослава Ненова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    18 31 Отговор
    Боян влезе в статистиката на загиналите алпинисти.
  • 2 Оптимист

    34 8 Отговор
    Вярвам и се надявам че е жив о здрав човека! :(
  • 3 Антон 1

    31 3 Отговор
    Дано има късмет ! Хубав човек !
    Не може обаче , да предизвикваш съдбата безброй пъти !
    Дано се върне жив и здрав !
  • 4 eh brat

    24 3 Отговор
    Доблестен човек! Герой, дано се завърне!
  • 5 Spec b

    25 3 Отговор
    Дано успее да се спаси момчето:(((( там горе няма прошка...
  • 6 АГЕНТ ТЕНЕВ

    24 1 Отговор
    ДАНО ПО-СКОРО ГО ОТКРИЯТ,ДА СЕ ПРИБЕРЕ ЖИВ И ЗДРАВ ПРИ СЕМЕЙСТВОТО СИ..
    ТОЙ Е ЕДИН ДОСТОЕН МЪЖ И МНОГО ПЪТИ ГО Е ДОКАЗВАЛ
  • 7 Иванов

    16 2 Отговор
    Бог да е с него!
  • 8 Дамяни Курестия

    10 27 Отговор
    И аз така мисля. Да спре да точи държ. Пари и да стане ледена статуя в планината. Няма да му гледам вече мутрата.
  • 9 Г.З.

    10 9 Отговор
    Медийна звезда се става не като умреш на Еверест а като се върнеш от там.Аман от Шишман туристи.
  • 10 ГосТ

    29 5 Отговор
    На всички л'мпени ще кажа, че Петров не е взел една стотинка от т.нар. държава. Спонсорират го най голямата компания за инсулин и The North Face. Нашата федерация по алпинизъм не знам съществува ли въобще още. Последната и експедиция беше на Броуд Пик 2001,ако не се лъжа. Също така ще кажа,въпреки че едва ли можете да разберете,че алпинизма е един от най старите и достойни спортове в света, практикуван от еродирани хора. Принципно, в нормалните страни алпинистите са национални герои - страни като Франция, Германия, Италия, Русия, Сащ,Япония. Надпреварата за изкачването на осемхилядниците е с мащаби на олимпиади и е била основна спортна надпревара по време на втората световна война и студената война.
    Петров имаше шанса,да бъде първият български алпинист изкачил всички осемхилядници без кислород и още повече в соло алпийски стил. Изкачвайки много от тях по два на сезон с изключително малко време за възстановяване между тях. Той вече изкачи най трудните. Ужасно нелепо е,че е подценил тази ситуация, защо не се е върнал когато другите са го направили. ...той е имал план за втори след този. ..а парите според мен също са били определящи. Един провал при изкачване,означава нова експедиция и ново финансиране. ...тези новини са трагедия. ..шансовете са наистина малки. Ще си отиде още един от малкото достойни българи .

    Коментиран от #11

  • 11 ГосТ

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    п.п. пропуснах Австрия, Англия, Чехия и Полша. Въпрос на манталитет.Заради такива коментари, като тези, които видях ме е срам от България. Слава богу, обаче нормалните хора преобладават. И още нещо, скалното катерене, свързано по някакъв начин с алпинизма (защото истинските алпинисти са и катерачи) е един от технически,физически и умствено най сложните спортове. И докато ни заливат с информация за изкуствени к'ври и спортисти със съмнителни успехи,имаме катерачи,които са в топ 10 в света, но разбира се за тях знаят минимален процент от хората в т. нар. държава. За съжаление, сме много далече от изброените страни по всички положителни показатели.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Расулюлах

    0 4 Отговор
    Тоя зобнал ли е хахах
  • 15 Расулюлах

    8 1 Отговор
    Това е побъркан спорт ако изобщо може да се нарече бъркането в контакта спорт
  • 16 Плимут 72

    6 4 Отговор
    Има си граници, които не трябва да се преминават - с заболявания , след катастрофа, не подготвени...
  • 17 кокото

    10 1 Отговор
    9 дена в неизвестност и ще оцелее ..... на височина над 7500 метра в зоната за смъртта !? На всеки му се иска да е така, но жестоката реалност доказа друго хиляди пъти преди него, дай боже да е жив ! Дори да е така, най-малко броят на пръстите му на краката и ръцете ще намалее чувствително ..... когато го блъсна кола, това беше знак, но той не го разбра за съжаление :(
  • 18 Хетеро

    6 4 Отговор
    Това на снимката ли е съпругата му ???
    Иначе не виждам защо се вдига толкова шум, при условие че сам е отишъл там и знае рисковете. Дори ако го намерят трябва да го санкционират по някакъв начин. Правя аналогия със задължителното слагане на колан в колите. И там са за собствена безопасност, но те глобяват ако нямаш.

    Коментиран от #19

  • 19 ГосТ

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хетеро":

    Ама в тази страна наистина има крайно глупави и безгръбначни хора. Не случайно сме най зле. Толкова си глупав,че не си струва да те коментирам. Но не се сдържах
  • 20 Deborg

    10 1 Отговор
    Самият кураж да дръзнеш да покориш осемхилядник е достоен за уважение...
    Смятам,че в този момент трябва да подкрепим нашият сънародник и да затърбим еснафщината и дребнодушието..
    Кураж,Бояне!!!
  • 21 шиша вили

    0 0 Отговор
    Не заболяването на Боян е причина за случилото се. Ние и не знаем, какво точно се е случило. Рискът при този спорт е огромен. Защо се намират глупци, които го обвиняват, е ясно - завистта за куража и високия дух, за мъжеството в мирно време!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове