Last news in Fakti

31 Януари, 2019 10:09 4 108 13

Русия и САЩ остават в ракетен сблъсък

  • сащ-
  • русия-
  • ракети

Няма напредък в руско-американския диалог по договора за оръжията със среден и малък обсег

Русия и САЩ остават в ракетен сблъсък - 1

Няма напредък в руско-американските дискусии по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"За жалост напредък няма. Позицията на американската страна е доста твърда, ултимативна", каза Рябков след среща в Пекин със заместник-държавния секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън.

"Казахме на американската страна, че не можем да разговаряме в режим на опити да се шантажира Русия", отбеляза той.

По думите му "естествено няма никаква реакция на изискванията" на Москва, засягащи "американските универсални пускови установки от комплексите "Иджис ашор", разположени вече в Румъния и каквито ще се появят скоро и в Полша". "Няма никакво движение" и по въпроса за използването от САЩ на ракети мишени, чиито характеристики според Русия ги правят "практически идентични на балистични ракети със среден обсег, няма движение по повод дроновете", каза още руският дипломат.

САЩ се готвят да започнат шестмесечната процедура по изтегляне от договора на 2 февруари, заяви по-рано Томсън след решението на президента Доналд Тръмп страната да излезе от споразумението.
Рябков и Томпсън представляват своите държави на приключващата в Пекин двудневна конференция на страните от "ядрената петорка", на която се обсъждат главно мерки в подкрепа на режима за неразпространение на ядрените оръжия.

Русия, Великобритания, Франция, Китай и САЩ са представени на равнище заместници или помощници на външните министри. Предходната среща на "ядрената петорка" се състоя през 2016 г. във Вашингтон.

Съединените щати трябва да притежават модерни и надеждни системи за ядрено възпиране, способни да гарантират сигурността на Америка и съюзниците й, заяви на форума Андреа Томпсън.

В същото време тя подчерта, че САЩ "не създават нови оръжия и не търсят ядрени цели по земното кълбо". Съединените щати изцяло спазват поетите ангажименти във връзка с неразпространението на ядрените оръжия, увери Томпсън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 jforfk

    29 3 Отговор
    Като чета статията позицията на САЩ ми звучи, като договор монополист - абонат. Вие ще подпишете такъв и такъв договор а за нашите задължения ще видим. Или договор банка - кредитополучател. Вие ще получите пари назаем само при бузусловно приемане на общите условия ... И не мога да разбера позицията на Великобритания и Франция които все пак са страни в Европа. За САЩ е ясно. Не им пука. Ракети с обсег 5000 км не стигат повече от Аляска. Но до Париж и Лондон може и да стигнат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 захлюпен

    2 20 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНАТА БОЛИ":

    а тези сайтчета нали знаеш на кой са и какво целят Виж че там се плюят само хора които провеждат или се мъчат да провеждат реформите в България за превръщането и от комунистическа в нормална държава
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай хой

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНАТА БОЛИ":

    Както в либия, ирак, сомалия, хаити, грузия, сирия, афганистан, грузия, украйна, йемен ли? Ми те сащ голяма борба с корупцията провеждат. Каква отрепка трябва да е някой за да желае подобна съдба за Родината.
  • 9 Borislav Popov

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    А що преговарят с талибаните в Афганистан ????
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дориан

    17 0 Отговор
    Забавното е как някакви жалки държавички се оставят САЩ да разполагат ракети по тях и се мислят за големите съюзници. Да не забравяме, че тези "държави" бяха превозвани от имперската, а после и червената армия за 5 дни, а сега с тези оръжия няма да бъдат нужни и хора, а просто ще прекратят съществуването си за 5 минути.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 jforfk

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ами от статията излиза, че преговарят. А, че са толкова тъпи, че да искат за поставят ултимативно искания на която и да е СУВЕРЕНА държава най-малко е проява на лош вкус, де не кажа по силни думи. Когато се правят договори това е нещо между две РАВНОПРАВНИ страни. Едната отстъпва малко, другата отстъпва малко за да се стигне до някакво средно положение. Правилната политика в случая би била "Ами ние махаме базите в Полша и Румъния и няма да строим такива в Япония и Ю. Корея, ако вие нарежете ракетите 9М729". Тогава може и да има нов договор. Но при ултимативни изисквания такъв е невъзможен. А от това страда най-вече Европа. Щото ракети с обхват 5000 км най-много да стигнат до Аляска, но не стигат до Вашингтон, Ню-йорк, Детройт или Л. Анджелис, но прекрасно могат да дстигнат Лондон, Париж или Берлин. Ама за такова просветление на хора като Вас трябва да се замисля. А не да пишат глупости.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания