Last news in Fakti

30 Януари, 2019 10:05 12 579 59

Още американско оръжие край Русия в случай на...

  • русия-
  • япония-
  • сащ-
  • курилски острови

В случай на война между Токио и Москва на Курилските острови ще се появят бази на САЩ, смята военен експерт

Още американско оръжие край Русия в случай на... - 1

В случай на война между Русия и Япония, на Курилските острови мигновено ще бъдат разположени американски военни бази, прогнозира военният експерт генерал-полковник Анатолий Зайцев в статия за руското издание "Военнопромишлен куриер".

След Втората световна война Русия и Япония не са подписали мирен договор и десетилетия преговарят по въпроса. Токио и Москва спорят главно за суверенитета върху архипелаг, който японците наричат Северни територии, а руснаците - Южни Курилски острови.

Според автора Токио не се е отказал от експанзионистките си амбиции, нито е отменил своя "план за Велика Япония до Урал". Генералът сравнява японските сили и средства в Далечния изток с тези на Русия и стига до извода, че Токио има надмощие в региона.

По негови данни за далекоизточния театър на военни действия Русия разполага там с 25 подводници, 10 океански бойни кораба и 32 крайбрежни. Япония има 66 кораба, включително 5 ескадрени миноносеца с хеликоптери и хангар за самолети Ф-35; също и 18 подводници, 5 танкера, десетки ракетни, десантни и други катери, спомагателни и други плавателни съдове, близо 180 самолета и 140 хеликоптера.

Използвайки военното си превъзходство, Япония може да нанесе внезапен удар по Сахалин и Южните Курилски острови. САЩ според него ще заемат неутрална позиция, но ще убеждават Москва да не използва ядрени оръжия. Китай ще остане настрана, но изглежда ще наблегне върху териториалните си претенции към Русия.

В крайна сметка Токио ще се съобрази с интересите на Вашингтон и "още на другия ден" на Курилските острови ще се появят военни бази на САЩ, заключава руският генерал, чиято статия цитира РИА Новости.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 арджентата

    97 2 Отговор
    За някои войната е като компютърна игра!

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анти седераст

    28 79 Отговор
    Японците вече открито си правят ташак с милиционера.

    Коментиран от #27

  • 4 Бесен пес

    110 11 Отговор
    Да да точно така ще стана , и Руснаците ще ги оставят спокойно да си построят бази .. Абе тея "експерти" въобще не знае какво говорят ..

    Коментиран от #36

  • 5 Западните партньори на Джуджето

    14 66 Отговор
    Гледат го, че е празноглав мизерник и му плюят по сурата.

    Коментиран от #33

  • 6 Насакото Яката

    15 52 Отговор
    Руснаците просто да продадат тия каманаци и да си станат дружки с Япония.

    Коментиран от #16

  • 7 xlcr

    82 8 Отговор
    ''САЩ според него ще заемат неутрална позиция, но ще убеждават Москва да не използва ядрени оръжия.''
    В случай, че САЩ не успеят да убедят Москва обаче (което е по-вероятното) Япония може да се окаже първата дъжава понесла два ядрени удара.
  • 8 5ко

    41 4 Отговор
    И какъв е изводът? Кой пръв разположи ракетки на Курилите, той пИчели.
  • 9 Tiffff

    15 38 Отговор
    Пореден руски болен генерал
  • 10 Порт Артур

    15 53 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Според автора Токио не се е отказал от експанзионистките си амбиции, нито е отменил своя "план за Велика Япония до Урал""
    Странно е как се лъже и се крие истината! Фактите са че руснаците окупират въпросните Курилски острови след подписването на капитулацията на Япония, абсолютно разбойнически, без да се съобразяват с никакви документи и условия! Сега тук се докарват нещата че Япония иска да завладее Русия!

    Коментиран от #15, #22, #23, #24

  • 11 А,де ...

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "арджентата":

    При толкова, дрънкане на оръжия .... Една по 'груба' провокация с неадекватен отговор и ....Game over. Само, че без 'презареждане'.

    Коментиран от #17

  • 12 Само питам

    13 40 Отговор
    Защо отново се тиражират мнения на изперкали руски военни експерти, чиято цел е да "страхуват" руснаците от мнимата западна опасност и да сплотяват дебилите около вожда Слънце

    Коментиран от #13, #46, #50

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 popo

    18 5 Отговор
    Няма да има нужда от американцки бази , защото илюминатите ще унищожат Япония със системата ХАРПП от Тихия океан.Това всичко е изкуствено.
  • 15 Бай хой

    36 8 Отговор

    До коментар #10 от "Порт Артур":

    Нещо бъркаш. Ядрените удари по цивилни обекти са нанесени след капитулацията на Япония. ФАКТ.

    Коментиран от #19

  • 16 Кирил

    26 7 Отговор

    До коментар #6 от "Насакото Яката":

    Веднъж спечелили японците ще поискат и други територии, затова е тази политика на неотстъпчивост на руснаците. Иначе какво им дреме за няколко необитаеми острова.
  • 17 арджентата

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "А,де ...":

    ... и с фатални резултати за Планетата и за човечеството ... :(
  • 18 Гост

    31 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "план за Велика Япония до Урал" ... XD ... Хахахаха! То не беше Велика Албания, сега пък Велика Япония, чак до Урал ... Хахаха! Абе хора, стига сте дрънкали оръжие заради някакви си там необитаеми пустинни островчета, дето са един гол камънак и мъхове тук-там! Бъдете съюзници, изгладете различията с диалог, работете заедно, така просперират икономиките и държавите. Иначе да тръгне всеки срещу всеки и накрая всички горят! Ама и другите покрай тях! Това е реалния свят, не е Call of Duty! За едните пусти островчета сте готови да рискувате ядрена война, хеле пък японците, дето ядоха дебелия през ВСВ с Хирошима и Нагасаки и още им топли. И винаги в цялата работа ще се намесят САЩ - да ръчкат и да подклаждат конфликт, за да си продават оръжията! И после - ни лук яли, ни лук мирисали! Техните съюзници японците ще отидат за пушечно месо, както обикновенно става!

    Коментиран от #31

  • 19 Гост

    22 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Напротив! Една седмица СЛЕД ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки Япония официално капитулира!
  • 20 СЮРРЕАЛИСТ

    30 8 Отговор
    Какво им мерят подводниците и бойните кораби в района?!21-ви век сме!Русия с ракети може да покрие не само спорните територии,но и цяла Япония с плътен слой океанска вода/един-два метра-не повече/!Япония ще е втората и ПОСЛЕДНА,държава понесла ядрен удар.Те хубаво ще го навиват Вовата да не ползва ядрено оръжие,но дали ще позволи да загиват руснаци?!Ще им търкулне два Ярс-а и ще ги остави да мислят!
  • 21 ****

    19 6 Отговор
    Тук май някой си измисля новини,Путин много ясно заяви,че Япония може да забрави тези острови.Ако Русия се съгласи да ги върне,нейни кораби и подводници,няма да могат свободно да плуват.
  • 22 Borislav Popov

    25 5 Отговор

    До коментар #10 от "Порт Артур":

    Кога САЩ и Япония ще се покаят пред Русия за своите зверства в периода на интервенцията от 1918-1922 година?.......На 3 декември 1917 година се провела специална конференция с участието на САЩ, Англия, Франция и съюзните им страни, на която било прието решение за разграничаване на зоните на интереси на териториите на бившата Руска империя. Като зона на влияние на Англия били определени Кавказ и южноруските области, на Франция — Украйна и Крим. Американците щели да вземат Сибир, а японците искали да получат част от Далечния изток...................................................................................................................................На 1 август 1918 година английските войски дебаркирали във Владивосток. Пак там през август пристигнали американците. Пак през август американци, англичани и французи превзели Архангелск. Интервентите обявили военно положение, въвели военнополеви съдилища, за времето на окупацията те изнесли 2686 хиляди пуда различни товари на обща сума над 950 милиона златни рубли. Плячка на интервентите станал целият военен, търговски и риболовен флот на Севера. Американските войски изпълнявали наказателни функции. Над 50 хиляди съветски граждани (повече от 10 % от цялото подконтролно население) били хвърлени в затворите на Архангелск, Мурманск, Печенга, Йоканга. Само в Архангелския губернски затвор били разстреляни 8 хиляди души, 1020 са умрели от глад, студ и епидемии.

    Коментиран от #53

  • 23 Borislav Popov

    17 7 Отговор

    До коментар #10 от "Порт Артур":

    В Приморието американците са вършили удивителни по своята безчовечност действие, а остров Руски, където тези дни се провежда срещата на върха на АТИС, станал концентрационен лагер, където докарвали пленници. Имало и други лагери на смъртта, където американците унищожавали местното население, но лагерът, създаден на остров Руски, просъществувал по-дълго от другите – до октомври 1922 г. Изтощените в лагера хора давили до острова, поединично и заедно на цели баржи, като връзвали ръцете им с бодлива тел............................................Има свидетелства, че вече след завършване на интервенцията, един от водолазите, работейки на потопените обекти край остров Руски, се натъкнал на една от тези баржи, в която „стояли, като живи, вързани хора“. Шокиран от видяното, водолазът полудял.
  • 24 Borislav Popov

    14 7 Отговор

    До коментар #10 от "Порт Артур":

    Разбира се, американците не са били самотни при тези зверства. Японските интервенти не са им отстъпвали ни най-малко. Така например през януари 1919 г. войниците от Страната на изгряващото слънце изгорили напълно село Сохатино, а през февруари — село Ивановка. Ето как свидетелства за това репортерът Ямаути от японския вестник „Урадзио нипо“: „Обкръжихме село Ивановка. 60-70 къщи, от които се състоеше то, бяха напълно изгорени, а неговите жители, включително жените и децата (всичко 300 души) бяха заловени. Някои се опитаха да се скрият в къщите си. И тогава тези къщи се подпалваха заедно с намиращите се тях хора“....................................................Само през първите дни на април 1920 г., когато японците внезапно нарушиха договореността за примирие, те унищожиха във Владивосток, Спаск, Николск-Усурийск и околните селища около 7 хиляди души.
  • 25 Alpha_Lone_Wolf

    4 33 Отговор
    Мурзилките оцапаха гащите, РУСПИЯ е безнадежно слаба. Дори Иран се подигра със "съюзника" си. Джуджето е наритано отново.
    Русия има шанс да оцелее само ако се присъедени към ЕС.
  • 26 Курилопаткин

    26 3 Отговор
    Ако такова нещо стане, и останалите Курилски острови ще станат руски.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Анюта

    7 0 Отговор
    ми то тия със саблите срещу най-модерната армия .....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 jforfk

    27 4 Отговор
    В 1905 Япония побеждава Русия и си прибира част от островите КАТО ПОБЕДИТЕЛ. А през м. 02. 1945 год на Ялтенската конференция Англия и Сащ признават владението на ВСИЧКИ Курилски острови на СССР, ако обяви война на Япония. Това става на 09.08.1945 и същият август СССР си връща владението на островите ПРЕДИ подписването на капитулацията от страна на Япония. През 1945 Япония е победена и СССР точно както Япония през 1905 година си взима обратно островите. КАТО ПОБЕДИТЕЛ. През 1956 година в знак на добра воля СССР се съгласява да предаде на Япония два острова при условията 1. подписване на безусловен мирен договор, без териториални претенции и 2. махане на всички военни бази на трети страни /разбирай САЩ/ от японско територия. Отговора на Япония е през 1960г. Разрешение за военни бази на САЩ на нейна територия. И тогава СССР сега Русия прекъсва спора за островите ... ами кой каквото сам си направи другите не могат да му направят.

    Коментиран от #43

  • 31 Готин ама не съвсем

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Личи си колко не сте наясно и Вие и подобните ви, за какво всъщност е всичко. Пример: Има едно островче, южно от Япония, на няколко хиляди километра от там, но се води японска територия. Да де, ама започва да потъва и изчезва. Тогава Япония вдига една армада кораби и заминават там. Изливат бетони, укрепват го и го вдигат доста над океана! Изглежда безсмислено нали? Да, ама НЕ! Нали цялата територия около този остров, респективно безлюдните Курилски острови е на притежаващата го държава! Говорим си за морски ресурси! Риба и всякакви морски обитатели, природни богатства в недрата и Територия, която е недостъпна за други държави! Та битката не е за камънака, а за територията около него, природните богатства на тази територия и рибните и други богатства във водите! Не мислете простовато и първосигнално!

    Коментиран от #35

  • 32 ПЕНКО

    2 6 Отговор
    СТРАННО ТЪПО ТВЪРДЕНИЕ ... МОЖЕ ДА СИ НАПРАВЯТ ВОЕННА БАЗА И В МОМЕНТА -ДОСТАТЪЧНО Е ДА СИ ПЛАЩАТ !!! РАЗБИРАСЕ ,СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА РУСКИ БАЗИ В "ТЯХНАТА СИ" АЛЯСКА !!!!!!!!
  • 33 Весел

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Западните партньори на Джуджето":

    Първо......... да си джудже В ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ СЛУЧАИТЕ не е недостатък, А НАПРОТИВ.....или не си чул за Давид и Голиат???? В света ДОСЕГА НИКЪДЕ НЕ СЕ Е ЧУЛО ЗА ГЕНИАЛЕН гигант, а за джуджета ДА!!! И второ..........колкото за "плюенето"........като започнеш с Крим и свършиш със Сирия (само в последно време!) май плювките ГИ ОТНАСЯТ ДРУГИ "хора"!!!

    Коментиран от #48

  • 34 Шикългрубер

    1 1 Отговор
    Антиседераст, милиционер е баба ти!?!
  • 35 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Готин ама не съвсем":

    Че Япония да не би да няма излаз на море??? Все пак е островна държава и има доста голяма акватория в богатия на ресурси Тихи океан. Просто мисълта ми беше, че не трябва да се рискува ядрена война и масово изтребление за въпросните народи (и тези покрай тях) заради малко ресурси около тези малки острови на всяка цена! Те точно до тия ресурси са опрели, други нямат и ше ги изтрелят в Космоса, та да воюват! Трета икономическа сила в света са, липсата на тия ресурси няма да ги бутне! А ядрените бомби по - добре ли са??? Те знаят все пак! Но всеки ламти за още и още! Трябва да помним, че светът е голяма дървена кутия и единственото което остава е някой да драсне клечката!

    Коментиран от #38

  • 36 СссереМ

    4 17 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен пес":

    Нали знаеш че един руски удар по кораб или самолет на САЩ означава край на матушката ти,и американците няма да изстрелят и един патрон.

    Коментиран от #51

  • 37 Stoian79

    9 3 Отговор
    Точна на курилови острови ще е трудно на Америка да сложат каквато и да е техника, защото 96% са руска територия !!! Стига с тези fakenews !!
  • 38 Готин ама не съвсем

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Да де. Ама има един термин: Двеста милна икономическа зона, около територията! Та си говорим за бая много територия, а не за километър два!
  • 39 Атанасов Кръъъъ

    12 3 Отговор
    До тези, които затриват Русия! Знайте: без Русия, България няма да е нужна на Америка, и тогава ще ни раздадат килимчета!
  • 40 НКВД

    11 4 Отговор
    Много смела измислица! Руснаците ще опукат жълтите маймуни за норматив, 25 подводници могат да срутят Япония! То това изброеното е целия флот на Япония. А на сушата руските части с бързите ракети ще направят мармалад от жълти мънки!

    Коментиран от #41, #54

  • 41 Симо

    13 2 Отговор

    До коментар #40 от "НКВД":

    Това са пак някакви партенки информационни. Русия има военни бази на Сахалин и на Шокиран един от Курилските острови. Там са дислоцирани 4 дивизиона "Искандер М" . Преди да са мръднали ще се превърнат на пара. Както каза Путин няма да имат време да се уплашат и да се разкара.

    Коментиран от #55

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бесен пес

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "jforfk":

    Еййй ... не знам какъв трябва да си да продължаваш систематично да лижеш задника на "нацията" която ти е нанесла единствения в историята ядрен удар .. тцтцтцт
  • 44 Матей

    9 3 Отговор
    Голяма грешка на Путин е дето позволява на Шиндзо Абе изобщо да претендира за Курилските острови.Вместо да му каже:А,бе господин Шиндзо,остави тая работа,не ми изваждай пред скоби мирния договор.То и без друго е ясно,че това са американски мераци,с византийски хватки,да изкрънкат немислими отстъпки.Японците по-добре да помислят как да се отърват от американската окупация.Тъй,както са се оставили по течението на американската империалистическа политика,нищо чудно да ги въвлекат във война с Русия,тогава и щатите няма как да ги спасят.

    Коментиран от #47, #56

  • 45 Аве Фюрер пОздрав към Кремъл

    4 9 Отговор
    И защо пък не ? Това е едно доста възможно описание на бъдещи събития , което не е лишено то реализъм . А на кремълските подлоги в България сега пяничка им излиза и на устенцата и на дупенцата .... та малко пОзрави и към тях ...
  • 46 Петър

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Ами май само ти мислиш така.Много от мучащите мислят че руснаците са агресорите,въпреки че не те строят бази до гра иците на САЩ,а обрат ото..нали..? Та въпроса ти май е към тях..!

    Коментиран от #57

  • 47 Петър

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "Матей":

    Ами така е прав си..! Но Путин по-скоро искаше да предложи мирно решение по въпроса с Курилите. Дори предложи на Шиндзо Абе,до края на годината 2018 беше да го решат. И с това напълно изненада японците,и о ия се отеглиха да помислят.. :) и защо...ами защото не знаеха как ще реагират САЩ. Язък че бяха горда нация с традиции,сега са направо мазохисти в ръцете на кравите.

    Коментиран от #58

  • 48 Какво следва

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Весел":

    Значи, ако си интелектуално джудже си много умен, или ?
  • 49 българин

    3 1 Отговор
    японците ядоха шамара на сащ и не са си извадили още поуката явно трябва да ги потопят до устата и да разберат че трябва да са лоялни .

    Коментиран от #59

  • 50 jforfk

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    На Подсдамската конференция Труман предлага на Сталин да му даде един от Курилските острови да си направи там военна база. По точно Труман е искал Матуа. Много малък остров но в центъра на курилската верига. Сталин приема при малкото условие: Труман да му даде един от алеутските острови и той да си направи база на Тихоокеанският флот на СССР. Ха сега питайте кой е отказал сделката. Да ви подскажа ли? Не е Сталин.
  • 51 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "СссереМ":

    Това Рамбо 199 серия ли е
  • 52 F 16

    3 0 Отговор
    Този кой е, че да определя е ли или не РФ ще употреби ядрено оръжие срещу Япония. Този въобще добре ли е и какво значи да имаш ядрената възможност, но да не я използваш и по схемата на този празноглавец да ти дойдат тогава не до Урал, а въобще да те заличат. Този тиквеник явно е пил много долнопробен паток и за такива "прозрения" трябва веднага да го обявят за поредния руски предателстващ елемент, с всички последици - ами той открито призовава и насъсква дръпнатите и краварите да ударят по РФ, че даже да им претендира и ... Китай! Тогава, какво чакате! Според този малоумник да нападаме и ние, а? Че тъй де, да стигнем до Курилите, като изпреварим всички - все пак 8бр. F-16 Блок 70 ще имаме и да им дадем даже един хубав ултиматум, че да им се разтреперат кашкавалките, а? Тогава току виж и Япония, и Китай са станали наши територии, а? То бива простотии, ама чак толкова - не!
  • 53 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Borislav Popov":

    На фона на милионите руснаци изклани през същия период от червените тези 1020 умряли червени са направо смешни. Но РФ си остава дериват на СССР и там не им пука руснаците.
  • 54 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "НКВД":

    1907 година се пробваха и джапанките ги отрупаха за норматив. А тогава Япония е бедна изостанала държавица. След като смазват рашките си повярват и решават да правят империя и завладяват половин Азия (заради пословичната си източна наивност не са разбрали, че да отупаш рашките не е проблем който не пожелал той не ги е отупал)
  • 55 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Симо":

    Коя от трите комплектовани батарей Искандер М е на Курилите (всички знаем, че две са в Крим и една в Петербург та коя от тях е преместена на Курилите)?
  • 56 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Матей":

    Много просто Путин страда от хронична кинтонемия (кво да се прави има скъпи хобита джуджето), а Абе има кинти при това адски много.
  • 57 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Петър":

    Пешо те ги строят на територията на съюзниците си. По молба на съюзниците за защита от подивялата сган от изток
  • 58 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Петър":

    Путин по - скоро искаше да попълни хазната поиска да ги продаде за 30 милиарда гущерчета, а джапанките не искат да дават толкова за СВОЯ земя
  • 59 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "българин":

    Японците ли не са лоялни? От 41 година Хитлер изпраща всекидневно молби до японците да изпълнят съюзническите си задължения и да нападнат Сталин в гръб на което японците отговарят "Не може подписали сме договор със Сталин" (този договор не попречи на Сталин да ги нападне след като капитолираха и да им открадне няколко острова)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания