Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 17:14 6 991 61

Решено! САЩ напускат ракетния договор с Русия

  • сащ-
  • русия-
  • ракети

Вашингтон спира да изпълнява задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Решено! САЩ напускат ракетния договор с Русия - 1

Съединените щати от утре ще спрат да изпълняват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), обяви държавният секретар Майк Помпео, цитиран от световните агенции.

Помпео каза още, че САЩ ще се изтеглят до 6 месеца от това ключово споразумение с Русия, ако тя не спре да го нарушава.

ДЛРСМО е сключен през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов.

Споразумението забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег (между 500 и 5500 километра). Според Вашингтон Москва нарушава договора - обвинения, които тя отрича.

По-рано САЩ дадоха на Русия краен срок до утре да започне да спазва споразумението.

Москва изрази съжаление по повод планираното оттегляне на Вашингтон от договора и нежеланието му да проведе сериозни двустранни разговори по въпроса.

Освен от предполагаемото нарушение от страна на Русия, представители на правителството на САЩ изразяват безпокойства и че Китай, който не е страна по ДЛРСМО, придобива сериозно военно предимство в Азия, като разполага голям брой ракети с обсег отвъд този, ограничаван от датиращото от периода на Студената война споразумение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 синя каска

    98 11 Отговор
    Абе, сащ много искат ТСВ, ама ако може Русия да е виновна.

    Коментиран от #3, #27, #46

  • 2 СссереМ

    19 88 Отговор
    Страх и паника настъпи в Кремъл,дори кубетата клюмнаха.

    Коментиран от #4

  • 3 джурналия

    68 11 Отговор

    До коментар #1 от "синя каска":

    Така писаха и в техен вестнки, "Вашингот пост" май беше, преди две три години, че една ТСВ им оправяла дълга, дефицита и още си нещо там тяхно, финансово. Пък таман и ще заличат дирите на златото от ФЕД.
  • 4 Pest Control

    52 10 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    На тебе не ти дреме от ядрена война - ти си като хлебарките. Да му мисли "Кремъл".
  • 5 да да

    93 9 Отговор
    САЩ са заплаха за човечеството....

    Коментиран от #8, #23, #55

  • 6 незнайко

    48 9 Отговор
    Постигнаха си целта !!! Сега очакваме къде ще нападнат !!!
  • 7 ГосТ

    74 8 Отговор
    Пак ще се повторя: дефакто прекратяването на този договор поставя Русия и ЕС пред решението да сключат ново споразумение помежду си или да започнат надпревара във въоръжаване с ракети малък и среден обсег. При всички случаи, мирното споразумение е много по добър вариант. Сащ манипулативно поставиха ЕС и Русия в тази ситуация,тъй като този договор касае тези две страни. С преврата във Венецуела се опитват на всичкото отгоре да си осигурят сигурност,но в същото време поставят и Япония в неизгодно положение, предвид дистанцията и с Русия. Срамно е света да продължи да се съобразява с наглите интриганти.
  • 8 чертожник

    37 4 Отговор

    До коментар #5 от "да да":

    Най-вече определени "кръгове", в сащ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аааа

    37 12 Отговор
    Еми явно искат да ядат руския бахур...
  • 11 1122

    54 9 Отговор
    Най добре е САЩ да напуснат Земята,че светът да заживее в мир.
  • 12 кремълски орки

    14 55 Отговор
    Кремълските орки не спазват договори.Да го духат ши****те руснаци.Ще си получат всичкото каквото си заслужават.
  • 13 СеСеСере

    9 44 Отговор
    Ушанките са долен народ алкохолизирани идиоти с мания да управляват света на гол гъз.

    Коментиран от #41

  • 14 етно граф

    25 1 Отговор

    До коментар #9 от "Асан":

    Не си турчин, ни циганин.
  • 15 ГосТ

    22 2 Отговор
    Япония трябва да реагира също. Тея джадайски истории за междузвездните щитове не трябва да ги успокояват при положение че на Курилите могат да бъдат разположени такива ракети....
  • 16 1944

    5 32 Отговор
    очертава се скорошна украинско-китайска граница по билото на урал.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 1234

    24 7 Отговор
    Израел и сащ се подхранват и крепят взаимно. Така управлявят света вече 70г. За да се разкъса гордиевия възел е нужна промяна в една от двете държави. Например израел изчезва с китайска намеса или саш се цепят поне на 4 държави. Индвата сценария са възможни.
  • 19 Франц Кафка

    20 4 Отговор
    Две новини една след друга :
    1. САЩ излиза от договора за ракетите
    2. САЩ ще вложат $494 милиарда в пълното обновяване на своя ядрен арсенал ..

    Коментиран от #22

  • 20 Владо Вр

    25 2 Отговор
    Болката са Китай и Северна Корея. Те не са подписали никакъв договор. Кофти за САЩ. Установките на ПРО на САЩ, могат да изстрелват ракети "Томахоук", с минимални промени(в рамките на около час - два). Това не се засича, а се реагира, след изстрелване на ракетите. Тогава е късно - "Томахоук" в полет - ядрен руски отговор. Finita la komedia. Да му мислят оцелелите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НКВД

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "Франц Кафка":

    Еми нивото на стратегическия им арсенал е от преди 30 г. нормално да го обновят вехтоларите. Няма да тровят Атмосверата с раждесалите си ракети!
  • 23 Пачегин

    6 22 Отговор

    До коментар #5 от "да да":

    Добре, че са САЩ, иначе отдавна червените боклуци да са те пратили да копаеш в Сибир, а Европа да говори на руски.

    Коментиран от #30

  • 24 хакерът

    12 20 Отговор
    имам инфо с подробности за 6 комунистически проруски надъхани трола с физически /не мак/ адреси телефонни номера и банкови сметки за преводи от руското посолство чрез структури на позитано 20 при интерес ще обявя цената на глава на заинтересования ще му се даде възможност да надникне в компютъра или файловете на устройството от което пише в тези сайтове и то в момент на активност

    Коментиран от #25

  • 25 Бесен Язовец

    11 6 Отговор

    До коментар #24 от "хакерът":

    И като бръкнеш в шортите ти от дантела ще скочст 100 🖕🖕🖕🖕 много рязко!

    Коментиран от #26

  • 26 хакерът

    6 8 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    в квартал белите брези ли са на 20 метра от офиса на спиди
  • 27 424

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "синя каска":

    И тя ще е виновна, защото е такава кочина, че ако не ограби други страни като през 2WW, ще се затрие икономически на 100%. И понеже няма какво да губи, ще тръгне като предишния път - Полша, Финландия , Литва, Латвия , Естония и т.н. но този път ще седне на пейките за обвиняеми в Нюрнберг, от където се измъкна миналия път. Просто нямат друг полезен за тях ход, освен ако не престанат да се правят на втора римска империя. Дано ги сдавят бързо щом тръгнат, за да не повличат и други в дупката.
  • 28 Крали Марко

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Асан":

    Как не те е срам !
  • 29 666

    7 2 Отговор
    ще ги поразят такива ракети от русия
  • 30 Голем смях

    7 20 Отговор

    До коментар #23 от "Пачегин":

    Добре е ,че САЩ и Европа са дупе и гащи,но и без САЩ Европа е държала руските орки далеча в студа на Сибир и руските степи и не са ги пуснали до топлите морета.Драли са ги когато ги хванат .Напудрили са ги през 1853 в Кримската война и са им взели страха.Икономиката на Европа е съизмерима с тази на САЩ,населението само на ЕС е над 550 млн. Англия и Франция са ядрени държави,а флотът на европейските държави многократно превъзхожда руския.Самолетите на ЕС са повече и по-модерни от тези на азиатските орки.Така че Русия не е никаква реална заплаха за Европа при използване на тактичесо оръжие.При атомна война е ясно че Русия и Европа ще си отидат .Навремето само една Германия разпиля прехвалените солдати и ако не бяха европейците и САЩ сега руснаците щяха да живеят щастливо ,да карат по магистрали и да говорят на немски.Русия е регионална сила и може да тероризира само малките си съседи и собствените си республики.Просто Европа не е лъжица за устата на монголите,колкото и да им се иска.Ще си продават газа и ще се надяват на европейските евраци .

    Коментиран от #35

  • 31 Другия с коня

    7 0 Отговор
    Демокрация е....Много лесно ще изпълним Мечтата ти да пикаеш в лицето на Апостола Асане....даже ти гарантирам особенно мъчителен Път до там,където е Той....Ще страдаш МНОГО....само си напиши телефнния номер...
  • 32 факт

    10 1 Отговор
    тея има ле един договор да са спазеле некога
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 onq s konq

    11 4 Отговор
    Твърдо съм убеден че Асан НЕ Е Асан/ном 9/,с което искам да кажа че АСАН НЕ Е ТУРЧИН!От доста години с Република Турция сме в ПОВЕЧЕ ОТ ЗАДОВОЛИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ,а ръководителите на двете държави подчертано и без съмнение СЕ УВАЖАВАТ ВЗАИМНО.Изключено е и ДПС да плаща на подобни екземпляри като "Асан" да драскат подобни глупости...След което остава единственото логическо обяснение-ЧЕ ХОРА КАТО "АСАН" СА ОТ РУСОФИЛСКАТА КВОТА,натоварени АКТИВНО ДА ПРОВОКИРАТ НЕПРИЯЗЪН КЪМ СЪСЕДНА ТУРЦИЯ,ИЗПОЛЗВАЩИ НАГЛО ИСТОРИЧЕСКИ ОБРЕМЕНЕНОСТИ!А целта е ясна-насаждане към вътрешна вражда в България и СТРАХ ОТ ТУРСКО ВОЕННО ВМЕШАТЕЛСТВО,С ЦЕЛ ЕДИНСТВЕНА- ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕГРЪДКА ОТ БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ КАТО "ЕДИНСТВЕНА РЕАЛНА СИЛА" КОЯТО МОЖЕ ДА ГО ЗАЩИТИ!Подло е гаспада Рускомислещи,нещо повече-ГНУСНО Е!!!

    Коментиран от #38, #58

  • 35 Един ....

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Голем смях":

    Неуспешен опит за фейлетон ! Продължавай с опитите !

    Коментиран от #39

  • 36 Tiffff

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Асан":

    Асан мангала от бяла ряка .... Не дай си Боже да чуя тия думи на живо ще те изнасиля
  • 37 Питам

    3 1 Отговор
    Защо няма статия за някакъв си студ , който парализира САЩ ? Тези нещастници имат ли представа какво е ядрена зима ? Може би ще им хареса !
  • 38 АТА

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "onq s konq":

    Нито приживе,нито след това,никой турчин не се е осмелил да обижда личността на Васил Левски! Жалко само,че личността на Апостола се употребява за користни цели.Героите от всяка епоха трябва да се почитат,без етнос и религия! Така сме научени от предците ни...

    Коментиран от #43

  • 39 Голем смях

    3 6 Отговор

    До коментар #35 от "Един ....":

    Може ли да посочиш нещо невярно в написанато.Неуспешен опит за смешка или си опериран от чувство за хумор и за тебе истината е смешна.Хайде сравни БВП на ЕС и броя на населението на ЕС ,военния бюджет на държавите от ЕС с тези показатели на руските орки и тогава се изхвърляй в руската баня.Някоя дебела и некъпана росиянка може да те натупа с брезови клонки и да ти духне,ако ти стане.

    Коментиран от #52

  • 40 Джудже

    4 4 Отговор
    Русия нарушавала договора? На американците вся някой им нарушава договорите, а те стриктно ги изпълняват! Айде стига глупости, никои не вярва на лъжливото овчарче (краварче). Да бяха един или два договора да повярваме, а то всички.
  • 41 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "СеСеСере":

    Много точно и вярно написано, браво, русофилите са в траур.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Голем смях

    2 8 Отговор

    До коментар #38 от "АТА":

    Апостола го обеси граф Игнатиев.Българите не е трябвало да имат друг спасител освен руската батюшка цар Александър.Днес е ден за почит на жертвите на комунистическия режим.Не случайно на днешния ден руснаците ликвидират цвета на българската нация и ни превръщат в народ на крепостни ,безмозъчни подобия на съветския гражданин.

    Коментиран от #44, #45

  • 44 антиджендар

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "Голем смях":

    Не е ли късно за дрогиране бе гендар ? Сигурно тренираш за утеешния гендарски празник ?

    Коментиран от #50

  • 45 Бате Бойко

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Голем смях":

    Май си изперкал нещо?

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Голем смях

    4 5 Отговор

    До коментар #45 от "Бате Бойко":

    Ако малко почетеш книжки и се образоваш ,ще научиш че граф Игнатиев е оказвал натиск Левски да бъде обесен.Думите на Апостола,че който ни освободи той ще ни пороби са го качили на бесилото.И то осъден от четерима турци и четерима българи като крадец и убиец,а не като поборник за свободата на България.Не случайно Русия е била против българската екзархия ,не случайно Русия праща сърбите срещу България след Съединението.Не случайно сега такива простаци като тебе и подобните ти плюят България и мрат за руските орки.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Манаф

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Голем смях":

    Искам те в поза партер , да видиш какъв Голям смях ще падне !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Това е Минке

    3 1 Отговор
    Преведено разбираемо на чист български значи- Този договор е изчерпан , тъй като вие (руснаците) захранвате Китай с технологии, и Китай си прави тези ракети необезпокояван , и до като това не престане , и не накарате вашите "хора " Китай и Иран да престанат да се въоръжават с подобни опасни за нас ракети , то ние (САЩ) започваме да разполагаме подобни ракети около вашите граници,за да ви държим в напрежение.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Минчо

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "ИсУС ХРИСТОС последовател нему":

    Написал си пълна простотия чак се чудя закво си даваш мнението не си за тук като нашите Български оправляващи
  • 57 Путин

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "ИсУС ХРИСТОС последовател нему":

    Местя си го в другия крачол!
  • 58 Твардишки...

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "onq s konq":

    Със Турчин дори не се разговаря кви отношения бе кво разбираш ти иди в Никозия столицата на Кипър и виж от 74г. всичко е спряло има и един град Амохосто или Фамагуста не го връщат заграден с бодлива тел... А хората казват Турчин без бой не дава... Не пиши ГЛУПОСТИ за тия

    Коментиран от #59

  • 59 onq s konq

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Твардишки...":

    Аз се възмущавам от ДОЛНИЯ РУСОФИЛСКИ ПОХВАТ да пишат с турски имена-никове с цел ВЪЗБУЖДАНЕ НА ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ у нас и предизвикване на ГРАЖДАНСКА ВОЙНА,ти ме пращаш на екскурзия в Никозия...А след като Дългата ръка на Русия сътвори С ПАРИ такива яростни бунтове и демонстрации в Гърция и Македония заради името на Македония ФОРМАЛНО,а заради НЕвлизането на Македония в НАТО-НЕФОРМАЛНО,що пък да остави БГ на спокойствие и да не РЪЧКА С ЕТНИЧЕСКАТА КАРТА?Ей...Не защото Аз съм прост пък Ти се умен няма как да се разберем,а защото СМЕ ОТ РАЗЛИЧНИ СТРАНИ НА БАРИКАДАТА ПО РОЖДЕНИЕ!Понял?

    Коментиран от #60

  • 60 на коня под опашката

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "onq s konq":

    Само не разбрах, какво е това "понял"!
  • 61 Ръгай чушки 🌶 в боба нека да е лют

    4 4 Отговор
    Аз съм Българин и се гордея че сме в ЕС и НАТО а полуруснаците русофили нека си мечтаят за майчината им родина и си избиват комплексите в сайтовите