Last news in Fakti

18 Април, 2012 14:04 3 154 4

Етнически конфликт тегне над Македония

  • македония-
  • етнически конфликт-
  • албанци-
  • македонци-
  • скопие
Етнически конфликт тегне над Македония - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Угрозата от етнически размирици застрашително тегне над съседна Македония. Стотици македонски младежи протестираха вчера в Скопие срещу мистериозното убийство на четирима техни връстници и мъж на 45-годишна възраст, което потресе страната по Великден. Кървавата драма се разчу в петък, 13 април, когато телата на убитите бяха намерени в лек автомобил край скопско езеро.

Драмата отприщи спекулациите, че зад клането стоят албански групировки. Внимание привлече една от тях, наречена „Армия за освобождаване на албанските земи“, която заплаши с нови атаки. До момента полицията мълчи и не е посочила заподозрян или мотив за престъплението. В тази изнервена ситуация вината бе хвърлена върху албанското малцинство.

Ето защо на вчерашния протест изобилстваха националистическите послания, а албанците бяха представени като виновници за петте трупа. В изострената ситуация се стигна до мятане на камъни и сблъсъци с полицията, която обаче отразя достъпа на тълпата до албанските квартали на Скопие. Дори Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) похвали работата на македонската полиция, пише „ЕurAсtiv”.

Не липсват обаче и подозренията, свързани най-вече с т.нар. „контролирана нестабилност“, от която има полза управляващата партия -  ВМРО-ДПМНЕ.

В последно време сблъсъците между албанци и етнически македонски зачестиха до опасно висока степен, коментира радио „Свободна Европа“, припомняйки че през 2001 година страната бе на ръба на гражданска война.

По различни оценки албанското мюсюлманско малцинство представлява между 25 и 40% от населението на Република Македония.

Страхувайки се, че етническият конфликт може да излезе извън контрол, президентът Георге Иванов призова сънародниците си да се въздържат от насилие, а разследващите да действат по-бързо.

Същото направиха и албанските политически лидери, които настояха спекулациите да спрат, докато тече разследването. Сред тях е и бившият военен лидер Али Ахмети, който сега е лидер на най-голямата партия на етническите албанци – Демократически съюз за интеграцията.  Партията е в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски.

Мистериозната организация „Армия за освобождаване на албанските земи“ заплаши с нови атаки, съобщи сръбският сайт B92. Групировката е взела на мушка  т.нар. „славо-македонска армия и полиция“, освен ако не предадат до две седмици населените с албанци земи. Заплахата бе поместена и в албански сайт. „Щабът“ на „армията“ наскоро заседавал в Косовска Митровица. Градът в северната част на Косово е населен с албанци и сърби.

Груевски е определян като просръбски политик. Той е обвиняван в разпространение на „анти – албанска идеология“ и насаждане на омраза към обикновените албанци.

Чешкият президент Петр Нечас, който вчера бе в Скопие, предупреди, че етническото напрежение може да забави процеса на европейска интеграция на Македония.

Комисарят по разширяването Щефан Фюле, който също е чех, заяви, че Европейската комисия не разполага с информация петорното убийство да е свързано с етнически мотив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Мраз

    1 0 Отговор
    Макетата докато плюят по майка България, неусетно остават по гол г.з от към Албания.

    Има да се чудят като станат шиптърска провинция след още някоя и друга година.
  • 2 Георгиев

    0 0 Отговор
    Дават ли си сметка "античките" македонци накъде ще тръгне потокът от бежанци при евентуален етнически конфликт та продължават с плюенето по България.........
  • 3 наблудател

    0 0 Отговор
    политицеската и икономицеска върхушка ще бави по всякакъв нацин влизането на македониа ж европа за да не се отдалеци от сърбия Когато сърбия жлезе отгава и те црез сърбия ще влязат зашото ако падне границата с БГ нама да могат да противодеистват.
  • 4 Тотю

    0 0 Отговор
    Из македонски форум:

    Мнозина кај нас денес и во минатото сметале и сметаат дека името Солун е вистинското македонско име на овој град, додека името Тесалоника (евентуално Тесалоники) е „грчко“, па со одбивност се однесуваат кон ваквото име. Меѓутоа, вистината е сосема поинаква. Името Тесалоника е вистинското автентично македонско име, додека името Солун е подоцна изведено. Но, да поминеме на фактите.


    Овој град бил основан во 315 година пред Христа од страна на македонскиот крал Касандар. Градот бил основан во близина на постарата населба Терма и извесен број околни села. Касандар го нарекол овој град Тесалоника според името на својата сопруга Тесалоника, која била сестра на Александар Трети Велики Македонски, што значи дека била родена ќерка на Филип Втори Македонски. Значи, градот бил основан од еден Македонец и бил именуван според името на една Македонка - родена сестра на најпознатиот македонски цар.
    За Вапцаров:
    Булгариве и него си го имаат присвоено
    или пак стварно е бугарин, ете прочитав и на англиски и на хрватски и на бугарски таму го пишува и како бугарин и како македонец, а некаде прочитав дека се изјаснувал како бугарин....