17 Април, 2019 10:43 2 197 12

Северна Македония обяви национална епидемия от морбили

  • морбили-
  • епидемия-
  • северна македония-
  • здраве-
  • ваксини-
  • дребна шарка

В страната са регистрирани над 900 случая от началото на годината

Северна Македония обяви национална епидемия от морбили - 1
Снимка: Shutterstock

Властите в Северна Македония обявиха национална епидемия от морбили. В страната са регистрирани над 900 случая от началото на годината, предаде "Свободна Европа".

Главният епидемиолог на здравното министерство Владимир Микич обяви, че държавата ще положи повече усилия за ваксиниране на всички деца. Една от мерките е деца без ваксини да не бъдат допускани в детски градини. Преди това имаше обявени епидемии в шест региона на Северна Македония, сред които и столицата Скопие.

Дребната шарка (морбили) е лечима, но силно заразна болест, която може да предизвика смърт или трайни увреждания при децата. Здравните власти в Северна Македония са притеснени от анти-ваксърското движение, което набира сила в социалните мрежи. В резултат някои родители отказват ваксините от страх да не навредят на децата им.

Институтът по обществено здраве в Скопие обяви, че над 11 хиляди деца в предучилищна възраст не са ваксинирани и че 3 деца вече са починали заради усложненията от болестта. Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че броят на заразените с морбили по света се е увеличил четири пъти само в първите три месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година.

СЗО отбелязва, че в момента огнища на морбили има в Украйна, Грузия, Казахстан и Киргизстан, както и в някои страни в Африка и югоизточна Азия. През 2017 г. болестта е довела до смъртта на 110 хиляди души по света, припомня СЗО. Според организацията, болестта се разпространява бързо на места, където има повече неваксинирани деца. Дребната шарка е „напълно предотвратима с две дози безопасна и ефективна ваксина“, казва СЗО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Гиорги алкохолеца

    12 6 Отговор
    Родителите, които вярват, че ваксините са вредни НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА СА РОДИТЕЛИ. И това е.
  • 2 Баш Батка

    3 0 Отговор
    И в Гърция, Сърбия и всички близки дестинации преди празниците може би :) Спокойно, ще се прежалим и пак ще преминем граница...просто е по-хубаво.
  • 3 Перър

    11 4 Отговор
    Не на васкинацията да не храним фармацевтите. Повече работа за гробарите!
  • 4 не на либерал идиотизма

    11 1 Отговор
    "броят на заразените с морбили по света се е увеличил четири пъти само в първите три месеца на 2019" така е точно както и 4 пъти повече за същия период се навъдиха соросоидни протестъри, ваксъри, вегани, джендъри и всякакви сбъканяци
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Британски Епидемиолог

    5 1 Отговор
    Няма как да отречем руската намеса, която е безспорна !
  • 7 Иванчо

    3 6 Отговор
    Затвор за родители, които отказват да ваксинират децата си. Това е с висока степен на обществена опасност.
  • 8 осведомен

    3 0 Отговор
    Толкова са прозрачни номерата на фармамафията да не би от вчера да има неваксинирани пуснаха вируса и с паниката ще берат пари ама многоооооооооооооо
  • 9 qazxd

    5 0 Отговор
    Бе, някой като вземе да ми обяснява напоително колко е загрижен за мен и децата ми и наострям очи и уши. Хеле пък държавни служители. Не за друго, а защото във всички останали сфери администрацията си така си върши работата, че ум да ти зайде. Това местна власт, полиция, образование, агенции за защита на потребителите, на децата и незнам си какво още всичките ги знаем що за стока са и какви ги дробят. Обаче тези от МЗ и разните му там комисии и центрове за борба с какво ли не са друга бира, нали? Те са истински професионалисти и искрено милеят за здравето на хората? Да, бе, да! Още малко и ще ми кажете, че те не са хора, не ядат хляб и не знаят как се взимат пари, а?
  • 10 оня

    3 1 Отговор
    Hякой умишлено ги заразява да си продават ваксините !

    Коментиран от #11

  • 11 Баба ви

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня":

    Да обясниш на антиваксър вредата от неваксинирането е все едно да обясниш на простака, че е прост. Ефект - нула. Оставете ги на естествения подбор!
  • 12 Националист

    0 0 Отговор
    Затваряне на границата за Африканци, пакистанци, азиатци и други от държави където мръсотията е на циганско ниво.
    От цигански държави освен много болести и престъпност друго какво може да дойде?
Новини по държави: