Last news in Fakti

5 Май, 2019 14:45 1 552 5

Тайван: Здравето е за всички

  • тайван-
  • световна здравна организация-
  • световна здравна асамблея-
  • денга-
  • зика-
  • превенция-
  • хепатит с-
  • медицинска помощ-
  • здравноосигурителна система-
  • обучение-
  • социални грижи-
  • проект-
  • инициатива

Република Китай отново в битка за участие в СЗА

„Опитът на Тайван в контрола на болестите и изграждане на добре функционираща система за здравно осигуряване може да спомогне за укрепването на световното развитие на медицината. Нацията може и е готова да сподели този свой опит по време на 72-та Световна здравна асамблея, която ще се проведе от 20 до 28 май тази година в Женева“ – това заяви министърът на здравеопазването и социалните грижи Чен Ши-чун.

По негови думи осигуряването на всеобхватен достъп до здравни услуги е в основата на подхода на Тайван, за което свидетелстват и Националната здравноосигурителна система и всеобхватните международни програми за медицинска помощ.

„Веднъж станал реципиент на чуждестранна помощ, Тайван отвръща на света със същия жест, предоставяйки помощ там, където тя е най-необходима“, каза още Чен. Чрез своята дейност „нацията допринася за развитието на глобалната здравна мрежа“.

Чен даде за пример Тайванския международен център за обучение в здравеопазването, който е недвусмислено доказателство за усилията на страната. Основан през 2002 г. от Министерство на здравеопазването и социалните грижи, последният предлага на чуждестранни специалисти обучение по клинична медицина, акупунктура, традиционна медицина и управление на здравеопазването, като около 1500 здравни специалисти от общо 65 страни и територии са завършили курсове до края на миналата година.

Също толкова значима е и Глобалната програма за медицинска поддръжка и обслужване. Създадена през 2005 г., тя интегрира усилията на болниците в Тайван да предоставят оборудване на развиващите се страни. Благодарение на тази програма повече от 5400 артикула са доставени на лечебни заведения в общо 33 страни.

През последните години Чен подчерта, че основният приоритет на министерството е задълбочаване на сътрудничеството със страните от Южна и Югоизточна Азия. От 2018 г. то е упълномощило шест тайвански медицински центъра да разширят сътрудничеството в областта на здравеопазването и да предоставят достъп до обучителни курсове за медицински персонал от Индия, Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд и Виетнам.

През 2018 г. общо 336 медицински специалисти са преминали обучения в Тайван чрез друга инициатива, носеща името „Една страна, един център“. Последната бе разширена по-рано тази година, за да включи Бруней и Мианмар.

„Тези образователни програми са съобразени със специфичните нужди на болниците-партньори, за да се гарантира, че те постигат подобрения в предоставянето на здравни грижи“, каза още Чен. „Очакваме участниците да станат обучители, когато се завърнат в родните си места, като по този начин ще се засили дългосрочното въздействие на проекта“.

Според министъра, участието в СЗО ще позволи на Тайван да допринесе с богатия си опит в изграждането на устойчиви здравни системи и предоставянето на международна медицинска помощ, като същевременно ще спомогне и за превенцията на редица заболявания.

„Като отговорен член на международната общност, Тайван смекчава въздействието на изключването си от системата, като продължава да защитава здравето и благосъстоянието на хората у нас и в чужбина“, заяви Чен, давайки за пример създаването на Национален изследователски център за контрол на заболяванията, причинени от комари през април 2016 г. в окръг Миаоли, северен Тайван, както и откриването на клон на Изследователския център в град Тайнан, южен Тайван.

Оборудван с най-съвременни лаборатории, центърът подобрява методите за локализиране на местата за размножаване на комари и за справяне с носителите на вируси като Денга и Зика. „В частност Денга е основен проблем на общественото здравеопазване в голяма част от Югоизточна Азия, а опитът на Тайван в борбата с болестта е безценен“.

Забележителни са и познанията на страната за предотвратяване, скрининг и лечение на туберколоза. Статистическите данни сочат, че честотата на случаи на заболели от туберколоза в Тайван е намаляла наполовина в периода 2005 - 2018 г., достигайки до 37 случая на всеки 100 000 души. Това е значително постижение, предвид многобройните пътувания до и от страни, в които се наблюдава висок процент на заразяване с коварното заболяване.

Според министъра на здравеопазването и социалните грижи, ключът към тези постижения е гаранцията, че медицинските услуги са достъпни за всички. Ето защо най-важният опит, който Тайван може да сподели със света, е именно изграждането и развитието на устойчива здравноосигурителна система, с каквато той разполага и която е сред целите на СЗО. „От създаването на нашата Национална здравноосигурителна система никой в страната не е изправен пред фалит заради медицински сметки“, каза Чен.

Системата предлага достъп до широка гама от услуги, обхващащи западната и традиционната китайска медицина, както и стоматологична помощ. Това доведе до повишаване на средната продължителност на живота до 80.4 години през 2017 г. от 74.5 през 1995 г., когато системата бе създадена.

Броят на леченията и медикаментите, обхванати от системата, през годините постоянно се увеличава. Сред последните добавени е антивирусно лекарство срещу хепатит С. Неговото включване в списъка се очаква да спомогне за повишаване общественото благосъстояние, доколкото заболяването е сред основните причини за рак на черния дроб и засяга 400 000 души в Тайван.

Тази година правителството отпусна 211.4 милиона щатски долара, за да осигури лекарството за всички пациенти, страдащи от хепатит С в страната. Целта на правителството е да премахне изцяло болестта на местно ниво до 2025 г. – пет години преди крайният срок, залегнал в една от целите на СЗО за елиминиране на вирусния хепатит в световен мащаб.

По думи на Чен, ангажиментът на Тайван за универсално здравно покритие е подчертан от обхвата на Националната здравноосигурителна система. Последната обхваща повече от 99% от населението, включително затворници, чужденци, които учат, работят и живеят в Тайван, и техните новородени. „Лечение се предоставя на всички, които се нуждаят от него и никой не остава на заден план. Насърчава се превенцията и контрола на заразните болести, защото всички имат еднакво право да бъдат здрави и да живеят пълноценно. Нашата здравна система може да послужи като отличен пример за други държави“, категорично заяви Чен.

„Тайван търси професионално, прагматично и конструктивно участие в Световната здравна асамблея, както и в техническите срещи и дейности на СЗО, за да може да сподели тези знания със света. С участието на страната вярвам, че международната общност ще бъде много по-добре подготвена за посрещане на глобалните здравни предизвикателства“, добави още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    7 4 Отговор
    Тайван е много развита държава с много висок жизнен стандарт, това не ви е Северна Корея, Куба или Венецуела, които с братската руска помощ, все ощя пъхтят и строят социаолизъм - комунизъм.

    Коментиран от #5

  • 2 Meganoob BG

    3 1 Отговор
    Тайван ще предоставят медицинско оборудване на развиващи се страни... сякаш за без пари ще го раздават.
  • 3 Обикновен Бг

    4 1 Отговор
    ЗДРАВЕТО Е САМО ЗА БОГАТИТЕ, А НИЕ БЕДНИТЕ УМИРАМЕ МЛАДИ.
  • 4 Сладурчето

    6 1 Отговор
    Няма здрав човек, болестите не избират според парите, а браво на тайванския министър, който мисли добро за своя народ...!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.